Ciprian Domnisoru

Lupta lui Obama. Lupta care n-a existat în România din cauza trădătorilor din PSD

In Criza on iulie 14, 2011 at 9:37 am

Obama lupta zilele astea să protejeze serviciile publice şi sociale, cerând ca cei mai avuţi să contribuie la nivelul la care contribuiau acum zece ani, când George W. Bush reducea taxele pentru bogaţi. 

Datoria publică a  SUA a atins 100% din PIB iar fără o lege specială nu poate sa crească, punând în pericol plata pensiilor şi funcţionarea statului. Republicanii şi democraţii din Congresul SUA trebuie să găsească o soluţie politică până la 2 August.

Problemele bugetare ale SUA sunt similare celor din România. Deficit în sistemul de sănătate: republicanii propun introducerea coplăţii şi alocarea unei sume fixe pentru fiecare beneficiar al programelor sociale Medicare şi Medicaid, Obama vrea să protejeze beneficiarii săraci şi să reducă costurile de achiziţii de medicamente, aşa cum propune şi USL în România.

La pensii, atât democraţii cât şi republicanii discută despre o formă de indexare la inflaţie. În România dezbaterea s-a dus prin Legea Pensiilor, prin care pensiile nu vor mai fi indexate în funcţie de salarii ci de preţuri, ceea ce pe termen lung va duce la scăderea lor.

La venituri, Obama susţine ca reducerile de taxe introduse de Bush să expire în 2013 pentru cei mai bogaţi americani iar companiile şi bogaţii care scapă de plata taxelor cu contabili deştepţi să aibă mai puţine şanse să nu plătească.

Dezbaterea aprinsă din SUA este cauzată de lipsa unei majorităţi necesare pentru a aproba extinderea deficitului. România era în aceeşi situaţie politică până să se producă plecările de la PSD şi formarea UNPR. Prin procedura absurdă a asumării repetate a răspunderii, cu o majoritate fragilă şi un guvern şi un preşedinte nepopular, toate măsurile pe care  republicanii  authohtoni ( în sensul caragialesc al cuvântului) au vrut sa le treacă au trecut nedezbătute.

Pentru cei care se tem de instabilitatea SUA şi de pericolul deficitului, există o vorbă : Nu mor caii când vor câinii. Faptul că există dezbateri aprinse despre cine ar trebui să suporte nota de plată pentru deficitul SUA este un semnal de sănătate a sistemului politic american.

Paradoxul în România în privinţa lipsei unor dezbateri asupra măsurilor de austeritate este că UNPR, format din foşti social-democraţi în mare parte, se recomandă a fi un partid de stânga, mai mult, stânga progresistă. Iată ce scrie pe site-ul UNPR la capitolul ideologie :

« După zeci de ani de dominaţie mondială a politicilor conservatoare şi neoconservatoare, a reţetelor economice liberale şi ultraliberale, şocul crizei economice mondiale a demonstrat falimentul dreptei, pregătind terenul pentru o eră progresistă. »

Vă mai surprinde că un partid care critică dreapta şi politicile neoliberale a susţinut în cor toate măsurile neoliberale ale guvernării Boc-Băsescu ?

Pentru ca această turnură ideologică a foştilor PSD-işti să nu se mai repete se anunţă schimbări : parlamentarii nu îşi vor mai putea părăsi partidul , procedura de asumare a răspunderii va fi limitată. Desigur aceste schimbări vor veni după ce dreapta neoliberală va fi marcat succes după succes în România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: