Ciprian Domnisoru

Hai mă bulgare, că vin chinezii din urmă

In Uncategorized on iulie 13, 2011 at 1:28 pm

Din fericire pentru muncitorul român, salariul său nu prea mai are unde să mai scadă. Deşi Codul Muncii, Legea Dialogului Social şi Legea zilierilor au deschis portiţe pentru creşterea numărului de muncitori part-time, a zilierilor şi a muncitorilor plasaţi de agenţii de muncă temporară, românii mai bine se fac zilieri în Italia decât zilieri în România pe 8-9 lei.

România nici nu mai trebuie să lupte mult pentru competitivitate, pentru că printre ţările unde poţi să deschizi o fabrică şi să nu fie ocupată de rebeli a doua zi, România plăteşte printre cele mai mici salarii din lume.

Conform Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa, salariul mediu brut era mai mare decât în România în 2008 în Bosnia, Serbia, Muntenegru sau Turcia. Mai rămânem să concurăm în Europa cu bulgarii şi ucrainienii. Cu rate de creştere economică de 9-10% pe an, nu va mai fi mult până când şi în China sau în India vor creşte salariile. Deja Thailanda are un salariu minim mai mare decat al României (191 euro), iar în Malaezia salariul minim este dublu, cititi aici.

« Povestea cu creşterea consumului pentru a genera creşterea PIB este istorie » declara Băsescu cu câteva zile în urmă, referindu-se la măsurile de austeritate din Europa. Cu alte cuvinte nu se grăbeşte nimeni în România să readucă salariile la nivelul de dinainte de criză. Pieţele asiatice au însă loc destul să crească consumul intern şi pentru asta vor da drumul la salarii. În câţiva ani va trebui să le explicăm şi bulgarilor că rămânem proştii satului global dacă nu îşi vor mări salariul minim. România a intrat în Uniunea Europeana, produce maşini şi telefoane mobile pentru piaţa europeană dar concurează la costul forţei de muncă cu cele mai sărace ţări din Asia.         

Bulgarii au ceva planuri de a creşte salariul minim la 290 leva de la 1 ianuarie 2012 (148 de euro) faţă de 123 de euro în prezent, tot va fi însă mai mic decât salariul minim din România, care este de aproximativ 160 de euro (670 RON).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: