Ciprian Domnisoru

Vă potoliţi cu Grecia?

In Criza, Uncategorized on iulie 7, 2011 at 9:49 am

Anastase, Udrea, Boc au dat tonul la poveşti de campanie despre cum PDL a scos România din criză şi a evitat situaţia Greciei. Anastase sugera că Guvernul Boc poate fi un model pentru Grecia, Udrea spunea pe blog că PDL a fost curajos şi că fără măsurile din 2010 ajungeam ca Grecia pe marginea prăpastiei, iar Boc spunea că lecţia Greciei ne arată că România a facut “ce trebuie si la timp”.

Maşina mediatică a PDL invocă greaua moştenire : iresponsabilii de Tăriceanu (grec la origini, apropo) şi Vosganian, care au lăsat un deficit mare. Tăriceanu făcea într-adevar o politică prociclică, deficitul în 2008 era de peste 4% în an electoral, dar atât PDL cît Băsescu susţineau net în octombrie 2008 majorarea salariilor profesorilor cu 50%, iar Tăriceanu salva deficitul amânând intrarea în vigoare a legii. Băsescu declara în Octombrie 2008 : « Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati. Daca vrei sa asiguri resurse pentru profesori sau nu. Bani exista si toate analizele probeaza acest lucru ». Mai târziu, Boc şi Băsescu spuneau că nu aveau cum să prevadă recesiunea, deşi până la 1 octombrie 2008 intraseră oficial în recesiune Danemarca, Estonia, Letonia şi Irlanda.    

Vine anul 2009, Boc îşi intră în pâine, deficitul se măreşte la 7.2% din PIB. Guvernanţii sunt luaţi prin surprindere de scăderea încasărilor din TVA (cu 16%). Retorica statului asistenţial a fost superbă dar în realitate cheltuielile de asigurări sociale au crescut cu 18% in 2009 şi cu 7.3% în 2010. La cheltuieli de personal, guvernul Boc se laudă în 2011 cu 132,000 de disponibilizări. În scrisoarea de intenţie cu FMI se lăuda de fapt că va bloca angajările pe cele 137,000 de posturi vacante. Nu este foarte clar câte persoane au fost efectiv disponibilizate din sectorul bugetar sau câte posturi neocupate au fost pur şi simplu desfiinţate. În orice caz, deşi retorica împotriva bugetarilor a fost puternică, în 2009 cheltuielile de personal au crescut cu 2.4% iar în 2010, iar după ce se tăiau cu 25% salariile la mijlocul anului 2010, cheltuielile de personal au scăzut cu doar 8.6%. Boc s-a lăudat în nenumărate rânduri că România a continuat să facă investiţii. Nici vorbă, cheltuielile de capital au scăzut şi în 2009 (-13.3%) şi în 2010 (-11.7%), deşi probabil cele de asfaltări au crescut simţitor, cum o arată deficitul de 1.35 miliarde de RON al CNADNR din 2009.

Guvernarea Boc a fost tristă şi haotică. Au fost luaţi –cică- prin surprindere de recesiune, când alte ţări din UE o declaraseră deja, nu au putut anticipa scăderea economică drastică din 2009 şi s-au văzut la spartul târgului, când alte ţări ieşeau din recesiune, nevoiţi să reducă salariile şi să mărească TVA. Asta pentru că în ciuda retoricii latrante, nu se făcuseră de fapt reforme în administraţie iar disponibilizările fuseseră mascate de tăierea posturilor vacante. În an electoral, asistaţii sociali primeau pensie minima garantată, mărită strategic la 350 de RON în Octombrie 2009, înainte de alegerea lui Băsescu. Mai grav, austeritatea nu s-a aplicat şi pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii ale statului, care au crescut cu 5.2% în 2010.

România nu este Grecia şi nu era în niciun risc de a ajunge în situaţia Greciei. Datoria publică a României era de 19.5% din PIB în 2008 iar a Greciei de 109% din PIB. În schimb România risca să fie sancţionată în 2010 dacă depăşea ţinta de deficit bugetar. Boc nu a făcut decât să orbecăie şi să fie surprins de amploarea scăderii încasărilor din TVA. În lipsa unor reforme reale în administraţie, a scăderii cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi a îmbunătăţirii colectării TVA, soluţia a fost frâna contraciclica brutala din 2010 de reducere a salariilor la mijlocul anului, pentru a păstra ţinta de deficit bugetar.

Să îi vedem acum pe Boc, Udrea, Vass şi Anastase ca un cor de gâşte spunându-ne cum ne-au salvat de la un faliment grecesc este un spectacol trist de ipocrizie a maşinii mediatice a PDL.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: