Ciprian Domnisoru

Săracii bogaţi în recesiune

In Uncategorized on iunie 23, 2011 at 10:57 am

Până să vină legea 118/2010 de tăiere a salariilor bugetarilor cu 25%, retorica Băsesciană se concentra pe ideea că privaţii sunt sugrumaţi de asistaţii graşi. Tabelul de mai jos arată o realitate cam tristă: cei mai bogaţi 1% dintre români (ca grup statistic) şi-au dublat veniturile lunare în euro din 2007 până în 2009, chiar şi în plină criză. Cu un venit lunar mediu de 2500 de euro în 2007, cine ar fi aceşti 1% ? Patroni de firme mai măricele, manageri, avocaţi şi liber profesionişti, mari rectori, mari ştabi la stat, etc.

Ce se întâmpla însă cu cei imediat sub ei ? Cu venituri medii de 700 de euro, ei ar fi simpli angajaţi în bănci şi multinaţionale,  mineri, unii medici, etc. Veniturile lor au crescut din 2007 până în 2009 cu doar 4%, au fost net cei mai dezavantajaţi. Clasa de mijloc a avut cel mai mult de suferit sub regimul Băsescu. Cei cu venituri peste 300 de euro lunar au avut creşteri modeste de venituri în perioada 2007-2009. Chiar dacă în interiorul bandei 300 de euro- 700 de euro s-au produs mişcări, cu măriri de salarii la stat sau cu mărirea salariilor profesorilor, banda de venit ca atare nu s-a mişcat, distanţa minimă între 99% din populaţie şi cei mai bogaţi 1% crescând de la 1800 de euro pe lună la 4500 de euro în 2009.

Când Băsescu îi înrăia pe “privaţi” împotriva asistaţilor sociali şi a bugetarilor nu le spunea secretul guvernării lui « Să traiţi bine » : bateţi-vă voi acolo între voi pe 500-600 de euro, că eu am grijă de ăia 1% care contează. După legea 118/2010 din 30 iunie veniturile celor din percentilele 95-99 au scăzut probabil şi mai mult, trebuie să apară în curând datele pe 2010. Privaţii slabi care s-au indignat la salariile mari ale bugetarilor nu îşi dădeau seama probabil că scăderea de salarii în sectorul bugetar va pune presiune în jos şi pe salariile lor.

Despre cei mai sărmani ce sa mai zicem, e suficient să măreşti impozitul pe venitul celor mai bogaţi 1% dintre români cu 3 puncte procentuale şi le-ai dubla veniturile lunare în euro celor mai săraci 5% dintre români. Dar să nu facem o redistribuire oarbă, în orice caz la venituri medii de peste 5000 de euro lunar, cei mai bogaţi 1% dintre români ar putea să contribuie mai mult la bugetul statului, mai ales că şi-au dublat veniturile în perioadă de criză când altora li se tăiau salariile cu 25% pentru stabilitatea macroeconomică a ţării.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: