Ciprian Domnisoru

Lătrăilor de dreapta le-ar trebui nişte francezi. Condiţiile de muncă ale românilor

In Uncategorized on iunie 20, 2011 at 10:14 am

Începe o zi de muncă. La marginea unor oraşe italiene românii aşteaptă în « depozite », de unde sunt urcaţi în dube de angajatorii italieni din construcţii sau agricultură. În România, muncitorii chinezi care au mai rămas sunt luaţi şi ei cu camionul din grajdurile în care le-au fost date dormitoare şi duşi pe şantier. Plecaţi de bunăvoie să câştige un ban mai bun sau împinşi de sărăcie, acceptă condiţii de muncă asemănătoare sclaviei.

Ce putem spune însă despre condiţiile de muncă pentru românii din România ? De când vrem să ne integrăm în UE am fost incluşi în sondajul European al Condiţiilor de Muncă :

–        Românii muncesc adesea peste 40 de ore pe saptămână. Numărul românilor care muncesc mai mult de 40 de ore este de aproape două ori mai mare decât media europeană (40% în 2010, faţă de media europeană de 24%, 51.4% în 2005 faţă de 26.3%).

–         Cu toate că muncesc mai mult şi declară că îşi alocă din timpul liber pentru a termina munca, românii :

 1. nu consideră că munca le afectează viaţa socială sau de familie mai mult decât alţi europeni care muncesc mai puţin.
 2. Consideră că au suficient timp pentru a-şi termina munca.

Deşi românii susţin că locul de muncă şi activitatea pe care o depun le pune în pericol sănătatea, absentează mai puţin de la locul de muncă pe probleme medicale şi îşi iau mai puţine zile de concediu medical decât media europeană.  

Primul argument al lătrăilor de dreapta este că în România nu se munceşte. Nu numai că românii sunt printre cei mai muncitori europeni, dar munca ilegală pe şantierele din Italia şi Spania se face cu zile de lucru de mai mult de 10 ore.

Al doilea argument este că românii nu au un randament ridicat. Tot ce se poate, însă cum pot angajatorii să corecteze ceea ce un sistem de educaţie nu a putut să facă ? Prin pregatire profesională, training. Însă angajatorii nu se grăbesc să facă acest training. Doar 10% din românii chestionaţi avuseseră parte de training la locul de muncă, comparativ cu media europeană de 26%. Cât despre cheltuielile statului cu trainingul şi pregătirea profesională, suntem pe ultimul loc în Europa.

Românii muncesc mult, poate pentru că munca nu este normată bine şi nu au avut suficientă pregătire la locul de muncă. Cu toate astea nu se plâng de muncă. Işi periclitează sănătatea la locul de muncă dar nu îşi iau zile de medical. Mai mult,  au parte de ameninţări de la Guvern că vor fi verificaţi acasă când îşi iau concediu medical. Preşedinte căpitan care nu ştie decât să facă reproşuri că nimeni nu munceşte şi gloata sa de lătrăi ar avea nevoie de un popor de francezi, care să îşi respecte drepturile, sănătatea , timpul liber şi viaţa de familie.

Reclame
 1. Domnule Domnisoru,
  Stiti sa faceti calcule? Daca da, fiti atent la calculul de mai jos.

  Fie dat 10 oameni dintre care 3 sunt angajati, 2 sunt someri, 1 este copil si 4 sunt pensionari dintre care 2 sunt pensionati inainte de termen pe baza de spaga oferita doctorilor din sistemul de stat pentru a obtine pensionarea pe caz de boala (sunt date statistice).
  Acum, daca cei 3 angajati muncesc peste 40 de ore pe saptamana dvs trageti concluzia ca toti romanii muncesc? Uitati de cei care sunt in somaj si se complac in situatia asta? Sau de asa-zisii pensionati anticipat care traiesc ilicit pe banii statului? Cei care au vrut sa munceasca ori s-au angajat in tara, ori au luat demult calea strainatatii.
  Pai de la 3 la 10 este cale lunga, domnule!
  Va rog , pe viitor sa nu mai faci asemenea inductii eronate, tragand concluzii gresite cum ca daca 3 din 10 muncesc mult inseamna ca toti 10 muncesc mult.
  Nu ati luat in calcul ca sondajul la care faceti referire a fost facut in randul romanilor angajati, nu in randul tuturor romanilor, ca atunci media de munca ar fi fost aproape de 12 ore pe saptamana, ceea ce inseamna foarte putin la o populatie ca a noastra ce trebuie sa se hraneasca.

  Multumesc.

 2. Ce e in neregula cu calculul dumneavoastra : copiii ar trebui sa fie la scoala sau la joaca, pensionarii au muncit o viata intreaga si nu este vina lor ca restructurarile s-au facut prin pensionari anticipate, someri sa stiti ca sunt numai cei care cauta activ un loc de munca, iar restul muncesc in economia informala, pe salarii de mizerie si cu program de lucru mai ridicat decat restul angajatilor. Calcule din astea basesciene cu 11 milioane de asistati sunt de adormit copiii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: