Ciprian Domnisoru

Împroprietărirea medicilor

In Uncategorized on iunie 13, 2011 at 6:44 am

Problema: ne pleacă medicii, spitalele de stat se închid și vom plăti tot mai mult la cele private, conducerea politică nu ia măsuri pentru a stopa exodul de medici. Băsescu deplângea recent recrutarea selectivă de forță de muncă specializată pe piața muncii din UE. La nivelul politicilor însă nu apar soluții credibile: Băsescu spunea în timpul vizitei din Anglia „Dar este maxim ce putem face – să observăm”, referindu-se la exodul medicilor. Iar Cseke Attila promitea creșteri salariale de până la 70% pentru medici rezidenți (puteți găsi aici un istoric al promisiunilor, puteți selecta anul și promisiunea, din 2008 până în 2012). Se prea poate să spargă pușculița Boc înainte de alegeri pentru a mări salariile medicilor rezidenți, dar diferența dintre salariul din România și cel din afară va rămâne substanțială.

Pentru că medicii au rămas o categorie relativ prost plătită în România iar bugetul nu dă pe-afară, o soluție ar fi împroprietărirea lor. Pentru că FMI tot presează pentru privatizarea companiilor rămase în portofoliul statului, iar această privatizare se va face și pe piața de capital , o soluție ar fi alocarea a 5% din acțiunile companiilor de stat către un Fond similar Fondului Proprietatea, care să redistribuie acțiunile către medici rezidenți.

După unele estimări în România sunt 10.000 de medici rezidenți. O cifră asupra portofoliului statului ar fi de 10 miliarde de euro (numai de la participațiile ministerului Economiei). Cu 5% din acțiuni distribuite într-un fond- administrat de o societate de investiții- s-ar strânge 500 de milioane de euro sau 50.000 de euro per medic rezident. Prin comparație, o creștere teoretică de salariu cu 10 milioane pentru un medic rezident ar însemna 120 milioane pe an sau 30.000 de euro în 10 ani.

Fiecare medic rezident ar primi un cont la societatea de investiții financiare. Medicii ar primi acțiunile în momentul în care încep rezidențiatul și ar avea posibilitatea să le valorifice, cu obligația de a lucra în România pentru 10 ani. Îm proprietărirea ar fi graduală, pentru a nu pune presiune la vânzare pe bursă. În cazul în care medicii ar pleca totuși în străinătate ar trebui să returneze sumele încasate din valorificarea acțiunilor sau să returneze acțiunile rămase. La finalul a 10 ani de muncă în România, ar deveni proprietarii acelor acțiuni.

O astfel de soluție ar favoriza acei medici care de pildă ar avea nevoie de un avans de 50.000 de euro pentru o casă la începutul rezidențiatului lor.

Schema ar putea fi targetată, extinsă sau restrânsă în multe feluri (să includă și alte categorii de bugetari, de pildă), însă după privatizările MEBO și Fondul Proprietatea există în România know-how pentru o astfel de cuponiadă. Dar este maxim ce putem face- să luăm de la gura băieților deștepți din energie și să facem și ceva pentru noi cu alea 10 miliarde din privatizări, în afară de a da banii înapoi FMI-ului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: