Ciprian Domnisoru

Gâsca economiei a făcut nişte ouă

In Uncategorized on iunie 10, 2011 at 10:28 am

Andreea Vass…un subiect vast, dar să trecem la ce prostii a mai făcut : Duminică a publicat în Ziarul Financiar un articol despre miturile din presă despre economia românească. Articol în care  nu numai că prezintă selectiv date, creând la rândul ei alte mituri, dar mai şi uită nişte zerouri şi îi dă că România are o datorie la FMI pe cap de locuitor de 0.6 euro, când de fapt datoria este de 603 euro pe cap de locuitor la 31 Mai 2011. Conştiincioasă ca o tocilară de la ASE, pune rezultatul de 0.6 euro în tabel şi îi dă că România este pe locul şapte la datoria pe cap de locuitor.

În articol Vass preia nişte date de pe site-ul FMI (linkul din articolul ZF nu merge, de altfel) despre cât de îndatorate sunt ţările la FMI, însă prezintă valoarea totală a acordului, nu sumele efectiv datorate. România s-a lăcomit şi a tras aproape toţi banii din acord , însă celelalte state nu au făcut (încă) asta. Când se spunea că România era al doilea datornic al FMI, chiar aşa era, ţinând cont de fondurile trase, vedeţi în tabelul de mai jos (datele de pe site-ul FMI sunt convertite din drepturi special de tragere (DST)  la ultimul curs publicat de FMI).

În ceea ce priveşte datoria pe cap de locuitor, Vass a făcut varză calculele de i-a dat 0.6 euro pe cap de locuitor în România. La 31 Mai, ţinând cont de suma efectiv datorată, România era pe locul şase. Probabil ştirea că România e pe locul 4 fusese dată înainte de 20 Mai, când au cedat şi portughezii, şi probabil că redactorii nu se obosiseră să ia în calcul şi Islanda, care, la 300 de mii de locuitori, are totul mare pe cap de locuitor.

Pentru că Vass este cea mai mare economistă, ne explică de ani buni în presă ce proşti suntem noi că nu înţelegem marea viziune economică Băsescu-FMI în România. „Daca nu aplicam masurile de austeritate asumate de Guvern, suntem niste tampiti!”, spunea doamna Vass acum ceva timp. Eu aş spune că suntem tâmpiţi dacă mai lăsăm în Guvern economişti ca Vass.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: