Ciprian Domnisoru

Pointu cu jointu. Sociologul la Canossa

In Uncategorized on iunie 9, 2011 at 9:16 am

Cine mai poate să îi idea peste nas lui Băsescu? A încercat Cătălin Zamfir (fost consilier al lui Năstase pe probleme sociale , președintele Asociației Române de Sociologie), când l-a chemat săptămâna trecută la raport pe Marian Preda , sociologul de serviciu al lui Băsescu. Zamfir îi reproșa recomandările din raportul asupra riscurilor sociale (de acum doi ani !!), în care se propunea dezincriminarea drogurilor ușoare.

Zamfir a scos tot arsenalul de argumente, reproșându-i extremismul propunerii “în contextul situației morale și religioase a problemei”. Sociologia asta e un lucru mare în România dacă în contextul unor discuții între profesioniști se pune problema moralității sau a religiei…De altfel, mesajul lui Zamfir pe blogul personal este că pentru domnia sa, sociologia este o datorie morală și că sociologul trebuie să fie “un constructor responsabil al realității sociale în care trăiește”.

Deci la audierile de la Asociația Română de Sociologie s-ar întâlni un inginer constructor al realității sociale, preocupat de “contextul religios” și Marian Preda, un sociolog care se întâmplă să aibă o diplomă inițială de inginer mecanic de pe vremea lui Ceaușescu. Ingineriile aici sunt complexe, Zamfir patronează o instituție a Academiei, care a căzut, ca toate instituțiile, sub atacurile lui Băsescu, iar Preda a fost scormonitorul în cifre al lui Băsescu pentru retorica statului asistențial. Mai mult, Preda a devenit decan la Facultatea de Sociologie iar în 2009 Zamfir renunța să predea acolo acuzându-l pe Preda de abuz în funcție.

Zamfir are net dreptate în ceea ce privește raportul în cauză : dupa câteva pagini de prezentare a consecințelor consumului de droguri apărea tam-nesam recomandarea “dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii. “, fără nicio explicație, total neașteptat având în vedere prezentarea problemei, fără motivație în afară de aducerea la “suprafață”, fără o analiză a riscurilor, etc.

Zamfir procedează însă greșit în a-l chema pe Preda la audieri, ca un papă. Pentru câ i-a fost mentor și coleg lui Preda și având în vedere recentul conflict de la Facultatea de Sociologie, putem să ne punem întrebări în ce măsură este Zamfir cel mai potrivit deontolog în cazul acesta.

Zamfir îi reproșează lui Preda practic că nu a respectat prevederea din codul deontologic care spune că “sociologii sunt conștienti de posibilele implicații și consecințe ce pot fi generate sau favorizate prin utilizarea incompetentă, fără discernamânt sau cu rea-credință a cunoștințelor sociologice”. Din acest punct de vedere, faptul că Preda a făcut o recomandare de dezincriminare a drogurilor ușoare fară urmă de analiză sau de luare în calcul a consecințelor este într-adevar o problemă deontologică.

Zamfir ar mai putea să-i reproșeze lui Preda și încălcarea principiului “Sociologul nu trebuie să favorizeze un grup sau o comunitate în detrimentul altui grup sau comunități, sa actioneze cu toate resursele sale profesionale pentru solutionarea tensiunilor si conflictelor sociale nu prin forta sau manipulare, ci pe baza intelegerii si acceptarii reciproce”. Ce făcea Preda când Băsescu înrăia oamenii vorbind de asistați grași și pensii nesimțite? Un powerpoint, dintre care unul din titluri- referitor la creșterea pensiilor- era ” Spre comunism, pasim cutezatori sau SUS, SUS, TOT MAI SUS…”. Comentam mai mult atunci despre acel powerpoint făcut cu picioarele  și în mod evident manipulator, citiți aici. Deși codul deontologic recunoaște dreptul sociologilor la opțiuni valorice proprii, pentru a păstra neutralitatea axiologică, ei sunt datori să expună și “celelalte opțiuni valorice alternative împreună cu argumentația lor rațională”, ceea ce Preda nu făcea în mod clar în acel powerpoint.

Deși modul în care a fost făcut reproșul lui Zamfir lasă de dorit, ca să nu mai zicem de conflictul personal dintre cei doi “ingineri”, ideea audierii de către colegii de breaslă a sociologilor puterii lasă totuși speranța că mai există în România foruri care să poată  să mai tempereze minciunile și exagerările din discursul împotriva statului social. Proaspătul sociolog ministru Lăzăroiu ar putea să își lase rând la coadă să dea explicații pentru afirmațiile legate de legalizarea prostituției, însă Asociația Română de Sociologie se pare că așteaptă cam vreo doi ani după afirmații, să vadă întâi efectele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: