Ciprian Domnisoru

Mihai, nu știam că știi să joci șah. Ani de liceu obligatoriu

In Bunastarea, Economia muncii, Educatie on iunie 5, 2011 at 10:56 am

În programul pentru educație al USL figurează mai vechea idee a învățământului obligatoriu liceal. Nu numai că o astfel de politică ar pune capăt accesului limitat al elevilor din mediul rural la licee, acces deplâns de altfel de Băsescu, dar ar fi exact politica vitală pentru dezvoltarea pe termen lung în România, corelată cu alocarea de 3% pentru cercetare din PIB.

Dacă am introduce învățământul liceal obligatoriu și am include și clasa pregătitoare ca fiind obligatorie, România ar intra într-un club select unde numai Belgia, Germania și Olanda mai au pe lumea asta 13 ani de educație obligatorie.  

De ce să facă toată lumea liceul veți zice? Cum spuneam mai sus, România trebuie să depășească etapa de mână de lucru ieftină cumva. În anii de liceu tinerii din mediul rural pot accumula cunoștințe sau deprinde baza unor meserii care să le asigure un salariu mai bun (în loc de căpșunar, instalator). Ca să începi o afacere (nu la negru) îți trebuie minime cunoștințe de economie, uneori mai trebuie să scrii și corect românește. Sigur că experiența ultimilor 20 de ani mă contrazice flagrant, cu tot felul de analfabeți milionari, însă pentru un tânăr cinstit a începe o afacere fără prea mult capital și fără educație îmi inchipui că este foarte greu.

Liceul ar trebui să devină obligatoriu în România și pentru aceea că este cea mai ușoară formă de a livra educație în domeniul sănătății, educației sexuale, educației civice, financiare sau educației antreprenoriale. Un vis frumos ar fi ca elevii de liceu să aibă și acces la consilieri școlari care să îi indrume în carieră. Pentru adolescenții cu părinți – ce, cu tot satul plecat la muncă într-un oraș din Italia, opțiunile de carieră îmi închipui că sunt destul de limitate.

Există desigur mulți care se opun acestei idei. Ne trebuie tinichigii și zidari îi aud spunând. Şi ce-i drept, în România există un deficit de muncă în construcții, industria textilă și restaurante-hotelărie, care a fost acoperit în 2005-2008 cu vreo 10-20 de mii de emigranți din China, Nepal, Filipine sau Turcia. Vreți capitalism adevărat? Asta este capitalismul, România are cei mai puțini muncitori străini din Uniunea Europeană, va veni însă și ziua când vom cumpăra pătrunjel și bambus de la piață.

Nu putem noi să ne ținem zidarii aici? Ei bine nu. Vom educa elevi de liceu care poate vor alege să facă o firmă în bătătura, care poate vor pleca în străinătate la o muncă mai bine calificată, care- de ce nu- se vor angaja în fabricile din România, care se plâng de productivitatea și calitatea muncii. Şi, bată-l norocul pe Băsescu, poate mai apar vreo câțiva zeci de Ţuțea din satele României, dacă tot obligăm toți elevii să facă liceul.

Un alt avantaj pentru această măsură este creșterea șanselor de angajare a absolvenților de liceu și de reducere a șomajului în rândul tinerilor, poate de a stimula și oameni mai în vârstă să își termine studiile liceale, mai ales dacă angajatorii vor prefera absolvenți de liceu.

În fine, ca și în cazul programului economic al USL, nu este chiar clar de unde vor veni banii pentru transport și mai multe internate în mediul rural sau în orașele mici. 

Învățământul liceal obligatoriu este însă singura investiție care în 10 ani ne-ar face să simțim că trăim într-o țară civilizată.

Reclame
  1. Bine, voi dezbate parerea ta cu elevii mei deficienti mintali! Nu crezi ca generalizand cadem intr-o greseala la fel de mare cu cei care se opun ideii pe care o sustii? Nu crezi ca de fapt adolescentii si tinerii ar trebui sa aiba rute scolare suficient de variate pentru a putea sa o aleaga pe cea mai adecvata nevoilor si dorintelor lor? Cat despre cei care isi continua studiile la anii maturitatii, frumos din partea lor- dar te-ai intrebat de ce oare nu si le-au terminat la timpul potrivit?

  2. va doresc mult succes sa aveti mai putini, cu eforturi mari. cand vorbim de invatamant obligatoriu desigur ca scolile profesionale vor intra in categoria asta..nu mai stiu care e statutul lor, stiu ca SAM-urile se destiintasera (scolile de arte si meserii)…nu e vorba din cate inteleg doar de liceu teoretic aici..iar despre cei care nu si le-au terminat, tot felul de motive…bani, parinti plecati la munca, sarcini nedorite, oportunitati mai mari de a castiga bani de tineri, etc…insa daca in anii 90 orice se putea in Romania, peste 10 ani cine nu va avea un liceu in Europa nu o va duce prea bine

    • Reading posts like this make surfing such a plsrueae

    • This should be a good example for all the people that used to ” bad manner” to take a lesson and try to learn to respect other people and their properties. People should be able to learn to say ” I’m sorry” which will usually solve the problem rather than try to make an excuse by saying that it’s no ” big deal ” which would end up making the matter worse than it really is.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: