Ciprian Domnisoru

Programul economic al USL

In Uncategorized on mai 27, 2011 at 10:37 am

Lipsit de un electorat de stanga fidel pe termen lung , PSD a ales sa se alieze cu PNL. Programul economic rezultant are cate ceva din sarmul cu care Crin Antonescu vrea sa reduca cota unica fara sa isi puna problema incasarilor bugetare si din bucuria cu care PSD vrea sa creasca veniturile celor saraci sa isi fidelizeze electoratul. Un program economic care isi propune cresterea ambitioasa a veniturilor bugetare dar face tot posibilul sa le reduca.

Documentul pregatit de USL ca program economic abunda in schizofrenii dreapta-stanga. Pe de o parte vorbim de nevoia cresterii incasarilor bugetare pentru ca avem printre cele mai mici rate de venituri bugetare din PIB (pagina 8), pe de alta parte

– scadem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori

– scutiri de plata a CAS pentru un an

– cota unica de 8% pana la 800 RON, 12% pana la 1600 si 16% pentru restul, si cu n0i deductibilitati, adica reducerea incasarilor din impozitul pe venit

– cota redusa la TVA pentru alimente

Asa, si acum venituri suplimentare…

– Oprirea risipei bugetare Hahahahahahahaha…cand or pune mana pe posturi dupa algoritm USL-ul, sa te tii la risipa…va fi prapad

– cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. Sublim, va scrie Vanghelie proiectele.

– combaterea eficienta a evaziunii fiscale. Responsabil: Mazare.

– suprataxarea tranzactiilor speculative. Care sunt alea? Chiar era nevoie de un pumn in nas bursei, cand statul vrea sa mai scoata bani din Fondul Proprietatea si anumite participatii si sa incurajeze investitiile straine?

– revizuirea sistemului de vanzare a drepturilor de poluare. Wow, asta clar ne va duce pe plus, asta astepta Romania.

Finalul apoteotic, obiectivul: cresterea veniturilor bugetare de la 32% la 38%. Pai sa facem un calcul. Toate masurile propuse pentru cresterea veniturilor sunt niste frumoase visuri, repetate de toate guvernele. Nicio garantie. Cu o estimare de 4% crestere economica programul este riscant, o criza in zona euro e dupa colt.

Daca ne uitam la structura bugetului consolidat in primul trimestru din 2011 (cea programata, nu am luat in calcul sumele realizate, mai intarzie incasarile, e de-abia primul trimestru), putem vedea ca:

– reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va insemna o reducere cu 11% a sumelor incasate din CAS (si mai mult cu mentionata scutire de plata, dar sa fim conservatori), deci o scadere a veniturilor bugetare cu 0.11*29%= 3.19%

– cota redusa la TVA pentru anumite alimente- n-am gasit exact structura incasarilor din TVA pe grupe de produse, dar consumul de alimente reprezinta 40% din cheltuielile gospodariilor din Romania, deci m-as hazarda la o scadere cu 0.4*24%* (1-9%/24%) = 6%, dar sa zicem ca ar fi o crestere din incasari datorata unei cresteri a consumului, si ca nu toate produsele alimentare ar fi scutite, as arunca cifra de 3-4% pentru scaderea  incasarilor bugetare consolidate din TVA.

-reducerea cotei unice. Desi teoretic salariul minim ar trebui sa urce pana la 8 milioane (aici programul economic ignora prevederea din noua lege a dialogului social privind negocieri sectoriale in privinta salariului minim), se prevede o cota speciala pentru veniturile pana la 8 milioane, care va fi aplicata probabil persoanelor nesalariate care obtin alte venituri impozabile. Urmarind structura pe decile a veniturilor din 2008 (nu am acces la date mai recente de la INS), 10% din populatie castiga sub 10 milioane iar aproximativ 40% sub aproximativ 16 milioane (incluzandu-i pe cei din prima decila). Teoretic, incasarile din impozitul pe venit pe decila 1 reprezinta 4.7% din incasarile din impozitul pe venit, deci reducerea la 8% ar insemna o reducere cu 2.35%. Pentru decilele 2-4, care reprezinta teoretic 19% din incasarile din impozitul pe venit, reducerea de la 16 la 12% ar insemna o reducere de 19%*0.25=4.75%. Per total, o reducere de 7.1% a incasarilor din impozitul pe venit, deci cu 0.071*11%=0.7% din bugetul general consolidat. Daca luam in calcul si scutirea de CAS pentru locurile de munca nou create – si estimam la 100,000 de noi locuri de munca in cel mai fericit caz (de vreo 10 ani numarul de salariati din economie a cam stagnat la 4.6-5 milioane), am avea si o reducere suplimentara de incasari din CAS de 100,000/ 5 milioane= 2%, deci o reducere totala a incasarilor din CAS de 2.7%.

Tragem linie, deci o scadere cu 9-10% a veniturilor la bugetul general consolidat, care nu va fi acoperita din drepturi de poluare, combaterea evaziunii fiscale, absorbtie si reducerea risipei bugetare oricat s-ar da Ponta cu raliul peste cap si oricat s-ar pieptana Antonescu. Mai au si tupeul sa spuna ca vor creste veniturile la bugetul general de la 32% la 38%, deci o crestere de 18.75% a incasarilor, departe departe de planurile lor, care ar duce la o scadere imediata a incasarilor cu- zic eu- 9-10%.

Alianta merge insa bine- liberalii reduc taxele, PSD-ul da alimente ieftine si ii lasa pe saraci cu mai multi bani, problema este insa din ce bani. Aici nu putem doar decat sa ascultam povesti de campanie cum vor creste incasarile din fonduri europene.

Partea trista este ca aceste masuri care vor duce net la o scadere a incasarilor bugetare nu vor lasa loc pentru politici reale de stanga pentru a creste alocarile din PIB pentru sanatate, cercetare, politici active pe piata muncii si educatie. Sau cine stie, om pune cruce asfaltarilor daca tot se schimba echipa si om avea mai multi bani asa.

Reclame
 1. Doar un cretin nu poate sa vada ca acest program economic este facut pe un servetel, la bufetul din Casa Poporului.

  Asta e ceea ce economistii si finantistii a doua mari partide au fost in stare sa scoata. Este varianta noua a proiectului Geoana, cu 20 de mii de euro pentru fiecare roman, deghizata insa in pie-charturi si grafice colorate.

  As rade, daca n-ar fi atat de trist si daca USL n-ar avea sansele pe care le are sa acceada la guvernare. Traim intr-o tara de prosti, care nu sunt in stare sa-si vada interesul pe termen lung si vor vota cu cei care vor da kilogramul de faina. Discutiile astea „elevate” nu conteaza, in ecuatia finala, nici cat o ceapa degerata. Criticii au dat de pamant cu Transformers 2, publicul s-a dus sa-l vada in masa.

 2. Hahahaha bine zici cu Transformers 2

 3. Felicitari pentru articol.

  • Multumesc, nu e chiar un articol, nu am luat prea in serios promisiunile astea electorale, se vor mai schimba pana la alegeri

 4. […] O serie de observaţii bune despre schizoidia stînga-dreapta găsiţi aici, pe blogul lui Ciprian […]

 5. Totul nu este decat propaganda electorala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: