Ciprian Domnisoru

Magariile din legea dialogului social

In Criza, Economia muncii, Guvernul PD-L Boc on mai 11, 2011 at 4:26 pm

Basescu s-a grabit sa includa in noua lege a dialogului social limitarea dreptului la greva pentru personalul angajat de forte armate straine pe teritoriul Romaniei, incalcand flagrant Conventia 87 a Organizatiei Internationale a Muncii. Am facut un sumar al magariilor din noua lege, urmarind articol cu articol schimbarile si inspirandu-ma din declaratiile si materialele comunicate de lideri sindicali.

Iata cum ingradeste Legea Dialogului Social 62/2011 activitatea sindicala:
1) Va fi mai greu isi gaseasca sediu– noua lege spune ca sindicatele „pot” avea un sediu in intreprindere, inainte (art 22 (3) din Legea 54/2003) preciza: ” Unităţile în care sunt constituite organizaţii sindicale care au dobândit reprezentativitatea, în condiţiile legii, sunt obligate să pună, cu titlu gratuit, la dispoziţia organizaţiilor sindicale, spaţiile corespunzătoare funcţionării acestora şi să asigure dotările necesare desfăşurării activităţii prevăzute de lege.”

2) Dupa ce  ii inceteaza mandatul, liderul de sindicat nu mai este protejat in mod special de concediere timp de doi ani:

Articolul 10 (1) din Legea 54- În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului- a disparut prevederea referitoare la cei doi ani

3) Daca lucrezi intr-un sector unde firmele au de obicei putini angajati, nu mai ai posibilitatea sa infiintezi un sindicat profesional cu lucratori de la alte firme : in legea 54 se prevedea , la articolul 2(2) : Pentru constituirea unei organizaţii sindicale este necesar un număr de cel puţin 15 persoane din aceeaşi ramură sau profesiune, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea la angajatori diferiţi. – prevederea cu angajatori diferiti a disparut.

4) Angajatorul nu mai este obligat sa invite reprezentantii sindicali in consiliul de administratie: Legea 54 prevedea:  ” Art 30 (1) Angajatorii au obligaţia de a invita delegaţii aleşi ai organizaţiilor sindicale reprezentative să participe în consiliile de administraţie la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv.”- noua lege a inlocuit obligatia cu „poate” si a eliminat mentionarea problemelor culturale sau sportive, ca ce atata cultura…

5) Comunicarea angajator-sindicat este limitata– in legea 54 angajatorul avea si obligatia de a comunica sindicatelor informatii „privind constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă, protecţiei muncii şi utilităţilor sociale, asigurărilor şi protecţiei sociale” precum si (articolul 3) probleme de interes cultural si sportiv- aceste aspecte nu mai apar in noua lege, ca ce atata protectia a muncii, cultura sau protectie sociala…

6) Neplata activitatii sindicale pentru liderii care sunt scosi din productie– Legea 54 prevedea „Membrii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de salariaţi, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activităţi sindicale, fără afectarea drepturilor salariale. „- Noua lege nu mai prevede un numar de zile, numarul de zile poate fi negociat, si mai mult, angajatorul nu mai are obligatia de a plati acele zile (se mentioneaza expres, „fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale pentru aceste zile„)

7) La dizolvare, tribunalul are larghete sa distribuie patrimoniul dupa cum vrea, nu mai are obligatia de a-l „atribui unei organizaţii din care face parte sindicatul sau, dacă nu face parte din nici o organizaţie, unei alte organizaţii sindicale cu specific asemănător.” (Legea 54, art 37 (2)) 

8    ) Pana acum, sindicatele se puteau constitui (Legea 54, art 41 (1)), dupa  criteriul ramurii de activitate, al profesiunii sau după criteriul teritorial-in noua lege apare conceptul de „sector de activitate”, dupa codul CAEN, sectoare care, in noua lege, se stabilesc prin hotarare a Guvernului dupa consultarea partenerilor sociali. Nu mi-e clar cum ar putea abuza Guvernul de definitia sectorului de activitate, dar nu era nevoie de renuntarea la criteriul profesional sau cel teritorial decat daca se dorea limitarea activitatii sindicale, ceea ce e clar.

9   ) Au aparut criterii de reprezentativitate care limiteaza activitatea sindicala: confederatiile sindicale trebuie sa aiba structuri teritoriale in jumatate plus unul din judetele Romaniei si sa aiba 5% din efectivele angajatilor din economia nationala (!!)- ma intreb daca tot vorbim de sectorizarea economiei si vrem sa facem confederatie sindicala in minierit si metalurgie (nu doar un sector), de ce ar avea confederatia sindicala respectiva structuri teritoriale in 21 de judete, cand sunt judete si fara minierit si fara metalurgie?

Abuzul maxim este la nivel de unitate, unde trebuie jumatate plus unu din angajati.

Pana acum, legea 54 prevedea un numar minim de 15 angajati, nici macar de la acelasi angajator in mod necesar. Legea 130/1996 prevedea intr-adevar criterii similare de reprezentativitate, dar numai pentru negocierea contractelor colective de munca. La nivel de unitate era nevoie de o treime din angajati in sindicat pentru negocierea contractului colectiv de munca, acum e nevoie de jumatate plus 1.

10) Mai multa birocratie– in noua lege, articolul 53 ii obliga pe reprezentantii sindicatelor, inainte de a obtine reprezentativitatea, sa umble cu dosare la Ministerul Muncii si la ITM

11) Daca pana acum trebuiau 15 persoane juridice pentru un patronat (Legea 356/2001), acum nu mai e musai. In schimb patronatele pot fi fericite, trebuie sa respecte cam aceleasi criterii de reprezentativitate ca si sindicatele.

12) A disparut contractul colectiv de munca la nivel national si cel la nivel de ramura si a aparut cel la nivel de sector, dupa cum va  defini guvernul sectorul. Din cate imi dau seama, asta inseamna ca nu va mai negocia nimeni cu guvernul salariul minim, ci guvernul il va stabili dupa cum va vrea si la nivel de sector se vor purta negocieri suplimentare.

13) Daca un contract de munca isi face efectele la nivel de unitate sa zicem pentru toti angajatii, a aparut prevederea (in articolul 153 din noul Cod Social) ca organizatiile sindicale pot incheia cu angajatorul „orice alt tipuri de acorduri, conventii sau intelegeri, in forma scrisa, care reprezinta legea partilor si a caror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizatiilor semnatare”. Nu sunt jurist, dar nu mi-e clar ce prevaleaza: contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau alte acorduri pe legea partilor.

14) Pe durata valabilitatii unui acord colectiv de munca angajatii nu pot declansa conflict colectiv de munca (art 164). Vechea lege (Legea 168/1999) prevedea la art 12 d) : „Conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii: d) unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. „. Desi vechea lege prevedea ca angajatii nu pot declansa conflicte de munca pe durata valabilitatii unui contract colectiv de munca (art 13), se facea exceptie exact la punctul 12 d), care a disparut din noua lege.

15) Articolul 182 instituie obligativitatea grevei de avertisment: „greva poate fi declarata numai daca , in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment …”   Vechea lege prevedea, intr-adevar, ca greva de avertisment sa preceada pe cea propriu-zisa cu cinci zile, insa nu reiesea din vechea lege ca este musai sa o preceada pe cea propriu-zisa.

16) Pierderea drepturilor pe perioada grevei. Daca in vechea lege, la articolul 54 se prevedea  „Pe durata grevei salariatii isi mentin toate drepturile ce decurg din contractul individual de munca, cu exceptia drepturilor salariale. „, in noua lege se prevede, la articolul 195, „pe toata durata participarii la greva contractul individual de munca sau raportul de serviciu, dupa caz, al angajatului de suspenda de drept. Pe perioada suspendarii se mentin doar drepturile de asigurari de sanatate„.

17) Sa nu cumva sa faca greva femeile de serviciu de la baza de la Deveselu: noua lege prevede, la articolul 202, ca nu pot declara greva , printre altii, „personalul angajat de fortele armate straine stationate pe teritoriul Romaniei„. Nu numai ca este un abuz grav si o incalcare fundamentala a dreptului la greva, dar este si o tradare nationala (ma rog, las retorica patriotarda altora). De altfel incalca flagrant Conventia 87 a Organizatiei Internationale a Muncii, ratificata de Romania, care intr-adevar prevede la articolul 8 ca statele semnatare pot avea dispozitii de a limita dreptul la greva personalului din fortele armate si politie, dar nu mentioneaza absolut nimic de personalul angajat de forte armate straine.

De altfel Curtea Constitutionala a ignorat in decizia ei de constitutionalitate incalcarea in articolul 202 a dreptului la greva al personalului angajat de forte armate straine, incalcare a articolului 43 alin 1 din Constitutie:

– art. 43 alin. (1) – Salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale.

Sunt curios de interpretarea Articolului 202 -categoria „personalul angajat de forte armate straine” este intr-o insiruire de categorii, cu virgula. Oare femeile de serviciu de la Deveselu vor putea face greva?

18) In conflictele individuale de munca, obligatia angajatorului de la  Art. 75 din vechea lege a disparut:”In cazul in care sunt contestate masuri unilaterale dispuse de unitate, aceasta are obligatia ca, pana la prima zi de infatisare, sa depuna dovezile in baza carora a luat masura respectiva. ”
– sa vedem ce e in Codul de procedura civila in materie de conflicte individuale de munca, poate sa regaseste obligatia acolo

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: