Ciprian Domnisoru

Taxa pe avort

In Sanatate, Uncategorized on aprilie 30, 2011 at 4:36 am

Intr-o tara cu milioane de avorturi si cu un sistem de sanatate subfinantat, un avort costa 200-300 de lei. In 2005, in Romania se faceau 220,000 de avorturi. Scazandu-le pe cele rezultate in urma unui viol sau a altor complicatii de sanatate ( Numarul maxim de violuri inregistrate a fost in 2006, de 47.000),  sa luam in calcul doar 100,000 de avorturi voluntare. Taxand aceste 100,000 de avorturi voluntare cu 1500 de RON, statul ar incasa  150 de milioane de RON sau mai mult de 37.5 milioane de euro. O astfel de taxa ar fi justificata, pentru ca in prezent sumele incasate de spitale pentru chiuretaj nici nu acopera cheltuielile. In plus, femeile care aleg avortul se expun unor riscuri si complicatii care genereaza in sistem ,ulterior, costuri mai ridicate. O analiza mai amanuntita a cheltuielilor ar putea reduce aceasta taxa, in ideea in care ea nu ar trebui din principiu sa aiba drept scop descurajarea avorturilor doar din considerente morale/religioase.

Exista insa si motive pentru care ar trebui descurajate net avorturile, unul dintre ele, cititi aici, fiind ca femeile care apeleaza la avort nu stiu sau refuza metode de contraceptie. Interesant este ca spitalul mentionat in articolul din  link, care a dublat costul avortului de la 100 la 200 de RON,  a avut drept scop declarat descurajarea avorturilor.

Pana cand sa isi intre in paine cardurile de sanatate, care vor deschide calea catre metode mai precise de taxare si urmarire a istoricului medical, eu inteleg actul avortului ca pe o decizie personala precum fumatul sau consumul de alcool, care genereaza costuri suplimentare de tratament in urma unor afectiuni/ operatii, si care sunt taxate separat. Costurile avorturilor nu ar trebui suportate de populatie, iar eu personal nu sunt de acord ca banii publici sa finanteze costuri sub cheltuieli pentru avorturi . Putem vorbi si de costurile umane, pentru ca se estimeaza ca 15.000 de femei au murit din 1990 in urma unor complicatii.

Ma mir ca Cseke Attila nu s-a inspirat de la conationalii unguri de dreapta, care au o atitudine anti-avort mai pronuntata. Insa dincolo de pareri anti sau pro-avort, dintr-o perspectiva de sanatate publica, numarul mare de avorturi din Romania este un dezastru, si, as zice eu, o rusine nationala care ar putea fi stearsa printr-o taxa de avort care sa finanteze, de pilda, campanii de educatie sexuala si contraceptie.

Desigur o astfel de taxa pe avort vine cu o sumedenie de complicatii: femei sarace care nu isi vor permite si vor apela la diverse metode nesigure, un spor de natalitate in familii sarace, etc. In prima privinta, taxa ar putea fi eventual procentuala din venit sau esalonata, pentru a evita asemenea cazuri. In orice caz, o campanie nationala de educatie sexuala, contraceptie, si anuntare a taxei ar trebui sa premearga introducerii ei. In a doua privinta, nu am decat argumentul moral ca este anormal sa avem peste 200,000 de avorturi pe an si ca practica asta trebuie sa inceteze cumva si cat mai repede.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: