Ciprian Domnisoru

Stabilitatea muncii pentru barbatii angajati in meserii netraditionale de gen

In Economia muncii on aprilie 22, 2011 at 4:10 pm

Masters Project_Ciprian Domnisoru   Descarca lucrarea aici/ Download the paper here

Proiectul meu de masterat -un pic off-topic pentru blogul acesta- este rezultatul unei provocari din partea lui Kristin Goss, o profesoara de politica si o feminista care atunci cand i-am atras atentia ca batea toba numai pe probleme feministe si ca nu zice nimic de „men’s issues, mi-a zis what men’s issues? prostate cancer?” Ii dedic aceasta lucrare, care este o investigare asupra viitorului muncii intr-o societate in care apar multe slujbe noi pentru femei in educatie si sanatate dar sectoarele industriale, productive, sunt in declin.

My masters project is the result of a challenge from Kristin Goss, a politics professor/feminist who, when I inquired why more men’s issues were not incorporated in a particular framing effort, told me „what men’s issues? prostate cancer”. I dedicate this project to her,  a project which is ultimately an inquiry about the future of work in a society creating jobs in education and healthcare but sheding them in industrial, productive sectors.

Gasiti sumarul lucrarii- si mi-ar placea sa fie cineva interesat sa o traduc, dar sa fim realisti.

Analizand date din Current Population Survey (CPS) Tenure Supplement intre 2004 si 2010 si cinci ani de date din National Longitudinal Survey of Youth 97 intre 2004-2008, am gasit ca stabilitatea locului de munca pentru barbatii angajati in meserii traditional feminine este mai scazuta decat stabilitatea locului de munca pentru barbati angajati in meserii traditionale sau neutre de gen. 

Realizand o clasificare a meseriilor netraditionale de gen pentru barbati in meserii din educatie, medicina si de secretariat, gasesc diferente semnificative intre cele trei grupuri, cu stabilitate a muncii mare in primul grup si mica in celelalte doua.

Aceste rezultate contrazic o parte din rezultatele din literatura (feminista) sociologica, ce sugereaza ca barbatii au o stabilitate mai mare in meserii netraditionale de gen datorita unor asteptari de promovare si a tratamentului preferential din partea directorilor si supraveghetorilor barbati.

Ideea ca pentru barbati , stabilitatea locului de munca este un beneficiu al muncii in meserii netraditionale de gen este facuta publica de site-uri de community colleges, departamente statale de educatie, anumite studii academice si organizatii profesionale din ocupatii netraditionale de gen.

O astfel de generalizare este pur si simplu inducatoare in eroare, asa cum arata acest studiu. Rezultate de cercetare suplimentare din acest studiu, despre experientele barbatilor angajati in meserii netraditionale de gen, contribuie la literatura de specialitate. Am gasit ca exista sanse mai mari ca barbatii angajati in astfel de ocupatii sa fi fost amenintati cu violenta in timpul scolarizarii lor, sa fi fost crescuti intr-o familie catolica si ca exista sanse mai mici ca acesti barbati sa fi crescut intr-o familie baptista. Un rezultat al studiului este ca satisfactia muncii reportata de repondenti este mai mare pentru barbatii angajati in meserii netraditionale de gen, ridicand noi intrebari asupra utilitatii pe care acesti barbati o extrag  lucrand in aceste ocupatii, avand in vedere ca alegerile lor contrazic teorii ale alegerii ocupationale (Gottfredson) si ale identitatii (Akerlof si Kranton).

Multumesc Comisiei Fulbright si Fundatiei Dinu Patriciu pentru sprijinul acordat in perioada in care am urmat masteratul de politici publice la Sanford School, Duke University.

Reclame
  1. multumesc…dinu patriciu

  2. multumesc..her ovi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: