Ciprian Domnisoru

Se intoarce impozitul progresiv

In Bunastarea, Criza on februarie 12, 2011 at 3:13 pm

In planul de masuri economice al PSD  figureaza mentinerea cotei de 16% pentru firme si introducerea “sistemului de impozitare diferentiata globala cu deduceri fiscale”, o expresie care ii va permite lui Ponta sa vorbeasca de fiecare data de altceva decat de cresterea taxelor.

De ce am avea impozit progresiv?

Beneficii inegale

–          Bune rele cum sunt, universitatile din Romania au educat o mare parte din actuala clasa de mijloc , gratis sau cu taxe care nu acopereau cheltuielile efective. Pentru ca universitatile sunt un bun al clasei de mijloc, e un motiv pentru contributii mai mari din partea clasei de mijloc fata de oamenii needucati si mai saraci. Aparatul de stat (justitie, mentinerea ordinii, administratie) functioneaza disproportionat mai mult in favoarea celor cu venituri mai mari. La fel si investitiile in infrastructura, care sunt mai degraba in avantajul celor cu venituri mai mari.

Acest argument este destul de slab, pentru ca orice beneficii ar avea clasa de mijloc din cheltuielile statului, saracii beneficiaza mai mult de cheltuielile cu protectia sociala.

Crestere economica si reducerea deficitului

–          Un sistem progresiv creste puterea de cumparare a celor mai saraci- desi limiteaza investitiile celor mai bogati, trebuie sa ne intrebam ce este de preferat: sa creasca consumul sau productia- acum este momentul sa creasca consumul – inclinatia spre consum a saracilor fiind mai mare decat a bogatilor, redistribuirea in favoarea saracilor ar stimula consumul si cresterea economica.

–          De cand s-a introdus cota unica, guvernul roman a inceput sa se indatoreze, in ciuda investitiilor straine si a vanzarii de active.  Romania nu isi permite sa isi finanteze deficitul intr-un mod sustenabil, care sa genereze crestere economica. Este in avantajul tuturor ca Romania sa aiba un buget echilibrat, o moneda stabila si sa nu bantuie FMI-istii prin tara- iar impozitul progresiv este o masura eficienta de a restabili echilibrul bugetar.

Argumente slabe, pentru ca oricand putem gasi alte solutii pentru stimularea consumului sau pentru reducerea deficitului bugetar.

Corecteaza inegalitati flagrante

–          Impozitul progresiv corecteaza situatiile in care managerii ajung sa castige de sute de ori mai mult decat angajatii de rand. Romania este de altfel in topul mondial in ceea ce priveste nivelul de trai al managerilor- nu cred ca managerii din Romania au merite speciale in privinta productivitatii fata de omologii lor din alte tari civilizate.

Singurul argument care mi se pare demn de luat in considerare

Romania este o tara inapoiata. Pentru a ridica satele din inapoiere, a investi in educatie si in sanatate, ca sa nu mai avem  incendii la maternitati, este nevoie de cresterea cheltuielilor publice pentru sanatate si educatie . Este un efort altruist din partea celor mai bogati de a contribui mai mult la modernizarea Romaniei. Cunosc corporatisti care au destule rude la tara si s-au saturat probabil de veceul din curte cand se duc la rude. Societatea civila nu este atat de dezvoltata in Romania incat sa preia banii filantropilor din clasa de mijloc – si chiar daca ar fi, si in tari mai dezvoltate contributiile filantropice sunt mult mai mici decat cheltuielile sociale ale statului.

Ca sa nu piarda prea multi alegatori, ar fi bine ca Ponta sa introduca optiuni cand vine vorba de taxare: cei impozitati progresiv sa poata alege ca banii lor sa mearga intr-un Fond National pentru Sanatate sau un Fond National pentru Educatie , de unde sa fie directionati catre proiecte cat mai concrete de modernizare a spitalelor si a scolilor, de programe nationale de sanatate – altfel, planul lui Ponta de impozitare diferentiata va fi principala arma de atac a PD-L si va manca la greu din voturile liberalilor aliati.

Impozitul progresiv nu este echitabil fata de cei cu castiguri mai mari- desi putem gasi inechitati si nedreptati in dezvoltarea economica postdecembrista, este cam tarziu sa le corectam si nici nu avem cu ce sau cu cine. Impozitul pr0gresiv este insa o solutie eficienta pentru a moderniza Romania nu prin demantelarea statului si cresterea inegalitatilor, ci prin ridicarea unei bune parti a populatiei din saracie si inapoiere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: