Ciprian Domnisoru

Domnul Lazarescu moare mai repede

In Guvernul PD-L Boc, Sanatate on februarie 11, 2011 at 6:21 am

Prin comasarea a 111 spitale si desfiintarea a 78, adica aproape jumatate din spitatele din Romania, domnul Lazarescu nu va mai fi plimbat cu ambulanta de la un spital la altul, ci va muri direct la primul, care va fi prea aglomerat. Sau, daca are nesansa sa locuiasca intr-una din comunele sau orasele unde Ministerul Sanatatii vrea desfiintarea spitalului local, sa moara pe drumul spre un oras mai mare.

 Basescu a apucat anul trecut sa agreeze cu FMI si sa se hahaie catre popor ca inchidem si comasam 200 de spitale. „Guvernul va reduce numărul de paturi în spitale cu 9.200 şi nu va reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, până la finele anului”, asa scria  in scrisoarea de intentie cu FMI din mai 2010.

Ministerul a produs repede o lista de spitale ce urmeaza a fi desfiintate, Boc a apucat sa desfiinteze zece spitale prin hotarare de guvern anul trecut, s-a descoperit intre timp ca masura este o imbecilitate in majoritatea cazurilor, iar ministerul acum asteapta studii de fezabilitate, cum era normal de la inceput- potrivit citynews, ministerul a trimis o circulara Directiilor de Sanatate Publica, informand ca se asteapta alte propuneri pentru desfiintari si comasari, deci practic ca lista spitatelor ce urmeaza a fi inchise sau comasate ar urma sa fie modificata. Basescu si Boc s-au incurcat in itele “modernizarii”- pentru ca descentralizarea spitalelor fusese facuta repede-repejor tot la indemnul FMI si cu mare sustinere din partea UDMR, Ministerul a anuntat planuri de comasare pentru spitale unde nu mai are autoritate. Iata ce se intampla cand tara este condusa la sugestiile FMI de niste ageamii.

Precum in legea educatiei, unde sunt comasate scoli, motivatia este reducerea cheltuielilor. Specific insa inchiderii spitalelor este ideea ca pacientii din orasele mici nu sunt serviti bine in spitale ineficiente din oraselul lor, ci mai bine merg la oras. Un argument nu lipsit de logica, dar nerealist, tinand cont de starea drumurilor, de problemele serviciilor de ambulanta, de supraaglomerarea spitatelor din oras. Desigur, cand principiul care sta la baza reformei este eficienta, nu mai conteaza cati mor pe drum, cati nu se duc la spital ca e prea departe, cati nu au bani sa se duca la spital. Ce conteaza e ca ai redus deficitul, ca doar nu te evalueaza nimeni in mod serios la mortalitatea taranilor.

Reactia comunitatilor locale a fost exemplara, iar primarii, indiferent de partid, au tipat ca din gura de sarpe. Interesant este ca puterea aceastei opozitii este generata chiar de eforturile de descentralizare-  devenind responsabili in fata comunitatii pentru soarta spitalelor, primarii nu au cum sa nu se opuna masurii de inchidere a spitalului.

“Prefectul şi directoarea DSP au făcut un gest abuziv. Eu nu glumesc când spun că voi bloca DN 7”, a declarat Robert Schell, primarul din Brezoi.”

„Nu pot sa-mi dau seama cum se pune in practica ceea ce viseaza unii noaptea pe la Ministerul Sanatatii. Cum poti sa desfiintezi un spital, cum este cel de la Negresti, de exemplu, cand acesta deserveste peste 60.000 de oameni din 20 de comune aflate in doua judete? De ce trebuie transformata aceasta unitate, recent inaugurata, in centru pentru batrani, cand la Bacesti, la numai 20 de kilometri distanta, tocmai am finalizat o investitie cu fonduri europene care are acelasi profil?”

„Aici s-au investit peste 26 de miliarde de lei vechi. Nu stiu cati saceleni vor avea bani sa mearga la Brasov sau la clinicile private. E o masura negandita, luata pe genunchi. Nimeni din acest judet nu se lupta pentru a dezvolta spitalele, ci pentru a le inchide. Mai ales ca in Sacele avem deja trei camine de batrani”

„Primarul comunei Bratca, Adrian Mateias (PNL), va da MS in judecata daca nu va reveni asupra deciziei de a transforma centrul de sanatate din localitate in camin pentru batrani, deoarece centrul deserveste 20.000 de locuitori, iar comunitatea are deja un proiect european de infiintare a unui azil”

Sursa: ziare.com

 Intr-un gest de maxim heirupism, cineva a incropit solutia transformarii spitalelor desfiintate in crese sau case de batrani. Basescu s-a grabit sa anunte povestea cu cresele, intre timp s-a constatat ca nu le-ar fi prea bine copiilor daca ar fi plasati intr-un mediu atat de infectios ca un fost spital. Nota de fundamentare de pe site-ul ministerului pentru acest maret plan national de camine de batrani este ca de obicei incompleta si incropita in graba- intreg programul de infiintare de case de batrani ar trebui finalizat pana la sfarsitul lui 2013, in conditiile in care in momentul de fata primarii fac lanturi umane si anunta blocarea drumurilor ca sa opreasca desfiintarea spitalelor.

Nesimtirea nenorocitilor care ne conduc este pana la urma epica. Ideea de a infiinta niste case de batrani in localitati pe care le privezi de accesul la un spital este o forma de a lasa oamenii sa moara in mod organizat- este efectiv un genocid. Nu sunt expert, dar impresia mea este ca o casa de batrani trebuie sa fie aproape de un spital- se aduce argumentul ca in prezent spitalele mici nu sunt eficiente pentru ca oamenii sunt trimisi la spitalul judetean, dar se doreste popularea acestor spitale cu batrani care au nevoie de ingrijiri dese si complexe si care vor trebui trambalati la spitalul judetean de fiecare data.

Intr-o tara in care 25% din veceuri sunt in fundul curtii, in loc sa modernizam satele si sa incurajam accesul la servicii medicale in mediul rural, unde lipsesc farmacii , doctori si spitale, ne pregatim sa inchidem spitalele ridicate prin eforturile comunitatilor locale in timpul monarhiei sau in timpul politicilor de redistribuire ale regimului comunist. Vorbim de integrarea comunitatii rroma pe de o parte (vorbim- aici nu il include pe presedinte, care avansa solutia unor rulote pentru rroma) si ne pregatim sa inchidem spitalul din Marasesti, unde, dupa spusele primarului, 4500 de etnici  rroma au acces la spital, in lipsa unui medic de familie.  

Numarul in sine al spitalelor nu este o statistica prea informativa, Romania insa se plaseaza in Europa intre tarile cu un numar redus de spitale la 100,000 de locuitori. Aceasta statistica poate sa ne indice insa ca nu putem vorbi neaparat de prea multe spitale – Bulgaria de pilda are de doua ori mai multe spitale per 100,000 de locuitori decat Romania. Dupa comasari si desfiintari insa, Romania va avea cel mai mic numar de spitale per 100,000 de locuitori din Europa- iata o realizare cu care Basescu & company se pot mandri.

Nu pot spera decat ca odata FMI-ul plecat din tara, toata povestea cu desfiintarile se va fasai undeva prin ministerul sanatatii, cum s-a fasait taxa pe fast food si cum sper ca se va intampla si cu faimoasele tichete de sanatate. Si ma bucur ca descentralizarea spitalelor s-a dovedit a fi principala piedica impotriva inchiderii lor,

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: