Ciprian Domnisoru

Sanatatea dumneavoastra este prioritatea noastra

In Bunastarea, Guvernul PD-L Boc, Sanatate on august 12, 2010 at 10:46 am

Presedintele Basescu si Ministrul Cseke Attila nu se agita ca pleaca doctorii. Sa nu facem o drama din asta, spune Basescu. Cseke spune ca fenomenul se observa in toata Europa de Est. Ce sa-i faci.

Aceeasi nepasare a condus la situatia in care Romania a reusit in fiecare an din 1990 pana azi sa cheltuiasca cel mai putin cu sanatatea, procentual din PIB, dintre statele membre UE (cu exceptia Ciprului). Desi cheltuim – in raport cu PIB-ul- jumatate din cat cheltuie cam orice tara civilizata din UE, ne mai intrebam cateodata de ce nu e sistemul bun. Dar sa revenim la problema doctorilor.

Datele Eurostat arata ca in 1999, dupa ani de criza si subfinantare cronica a sistemului de sanatate, Romania avea 188 de doctori la 100,000 de locuitori. Era, la momentul respectiv, cea mai mica cifra dintre statele UE de acum. In 2007, cand intram in UE, numarul crescuse la 222 de doctori, deja mai mult decat Polonia (219) si comparabil cu Slovenia (237). De cand au intrat in UE, numarul doctorilor a crescut in Cehia, Slovenia,  Letonia, Lituania, usor in Estonia.  In schimb, s-a mentinut sau a scazut usor in Polonia si Ungaria. Deci opinia lui Cseke ca migratia doctorilor este un fenomen est-european este un pic exagerata sau specifica unor tari, desi datele Eurostat se opresc in 2008- poate o avea ministrul date mai bune.

Si ce daca sunt doctori putini in Romania? Eurostat mai masoara un indicator care arata procentul din populatie care declara ca are nevoi nesatisfacute de tratament sau examinare medicala, din motive  lipsa de bani, liste de asteptare, distanta, lipsa de timp, frica,  etc. Romania si Bulgaria sunt fruntase de departe la acest capitol (peste 10% din populatie raporteaza nevoi medicale nesatisfacute), desi Bulgaria are considerabil mai multi doctori pe cap de locuitor (330 fata de 220 in Romania, in 2007). Cu alte cuvinte nu conteaza cati doctori ai, conteaza:

– cati bani sau cata spaga cer (plus cat costa analizele si alte servicii cu plata)

– cati specialisti sunt- la ei apar listele de asteptare cele mai dureroase

– distributia regionala-  Conform Ministerului Sanatatii,  numarul de locuitori care revin la un medic in rural este de peste 6 ori mai mare decat in urban, pentru 2005.

– ce educatie pentru sanatate au oamenii: daca se urnesc sa se duca la doctor, ce cunostinte au in domeniu, ce descantece prefera sa faca pe-acasa, etc.

– plus in Romania si Bulgaria, probabil rromii se simt si sunt discriminati prin spitale.

Ministerul Sanatatii recunoaste problema plecarii medicilor insa aplica o logica foarte simpla: daca e cerere nesatisfacuta, poate o reducem. Asa ca s-au chinuit cu tichetele de sanatate. Mai mult, iata ce amenintari externe percepe Ministerul in strategia sa pe 2008-2010:

libertatea de circulatie a persoanelor si a serviciilor da posibilitatea utilizatorilor sa ia contact cu furnizori de servicii din diferite tari si sa isi modifice asteptarile

cresterea nivelului de informare a pacientilor, concomitent cu progresul si diversificarea tehnologiilor diagnostice si terapeutice  vor conduce la cresterea asteptarilor acestora si, implicit, la o crestere a cererii de serviicii medicale complexe

Cu alte cuvinte, cu cat fraierul ala de pacient care sta la coada afla mai multe lucruri si cere servicii mai bune ca asa a vazut el prin strainatate, cu atat avem mai multe AMENINTARI.

Basescu a infiintat o comisie pentru analiza sistemului de sanatate, condusa de Sebastian Vladescu. Iata ce concluziona comisia, inca din 2008: 

O noua provocare este pusa de catre forta de munca din sectorul sanitar, libertatea de miscare castigata odata cu intrarea in UE accentuand decalajul fata de situatia dificila deja existenta, cand Romania avea cu aproape o treime mai putin personal medical la 1000 de locuitori fata de media UE, avand cel mai mic numar de doctori…  raportat la populatie, din UE.

Basescu ori n-a citit raportul ori vrea sa sublinieze diferenta dintre cuvintele ‘provocare’ sau ‘situatie dificila’ si ‘drama’.  Deci pe presedinte nu il intereseaza situatia ca el oricum se duce in Austria la spital iar in minister se amesteca dezinteresul si cinismul functionaresc cu aroganta doctorilor care prefera pacienti nestiutori si ascultatori (si daca se poate cat mai putini, sa stea acasa).

Cseke Attila are dreptate intr-o anumita privinta cand spune ca fenomenul migratiei medicilor afecteaza toata Europa de Est. Problema sta in natura cresterii economice din Est- sau ‘Noua Europa’ cum spunea Donald Rumsfeld. Cresterea PIB per capita s-a realizat datorita investitiilor multinationalelor care produc pentru export si repatriaza profiturile. Goana de a atrage investitori a condus la taxe tot mai mici si la venituri tot mai mici la buget. Prin urmare, sectoare ca sanatatea si educatia sunt subfinantate. Nu numai in Romania medicii sunt platiti prost, ci in majoritatea tarilor din Europa de Est. Tabelul de mai jos arata cum, la data intrarii in UE, medicii din Polonia, Cehia si Ungaria erau platiti, in raport cu PIBul per capita, mult mai prost decat in vest.  

Sursa: Congressional Research Service (CRS) analysis of Remuneration of Health Professions, OECD Health Data 2006

Ce se poate face?

1. Este clar ca reducerea salariilor medicilor  este cea mai mare greseala care putea fi facuta. Basescu si Boc au inrautatit situatia scarbind si inraind medicii si asistentii medicali care poate ezitau sa plece.

2. Cresterea cheltuielilor publice cu sanatatea, pentru a mari salariile medicilor, a asigura conditii mai bune  de munca si echipamentele necesare. Pentru asta e nevoie de renuntarea la cota unica in favoarea unei cote mai mari pentru venitul persoanelor fizice fata de cota aplicata profiturilor corporatiilor. Cota pentru corporatii , din motive de competitivitate regionala, nu poate fi crescuta. In schimb ar fi cazul sa ne aliniem la cheltuieli publice de sanatate macar cu Bulgaria. 

Pentru a creste cheltuielile publice cu sanatatea trebuie invinsa mentalitatea ca cei cu bani mai bine plateasc servicii medicale private iar cei fara pot sa moara linistiti. In ciuda inegalitatii economice in crestere si a impresiei fiecarui corporatist ca el cu clinica lui privata e mai bun decat vreun profesoras sau vreun muncitor, nu este inca prea tarziu sa regasim solidaritatea si sa avem un sistem echitabil de sanatate. Desigur ca nu e usor cand liderii de opinie sunt toti de dreapta iar interesele private sunt mai eficiente decat interesul discret ca nimeni sa nu sufere ca nu are bani sa dea la doctor.

3. Cresterea numarului de locuri la facultatile de medicina si acordarea unor imprumuturi garantate de stat pentru acoperirea costurilor in timpul facultatii pentru locurile cu taxa, conditionand acordarea imprumutului de  ocuparea unui post in Romania dupa terminarea studiilor.

4. Educarea si informarea populatiei, inclusiv prin programe de tipul analizelor medicale gratuite desfasurat in 2007 si printr-o importanta mai mare acordata educatiei pentru sanatate in curricula scolara.  Pentru asta ar trebui schimbat ministrul si oamenii din minister care afiseaza cinismul de a considera astfel de programe ca o sursa de cerere suplimentara de servicii medicale si de cheltuieli bugetare- de bataie de cap, cum ar veni. 

5. Implicarea comunitatilor locale in eforturile de acoperire a deficitului de doctori. Pana sa vina Udrea si Boc sa faca mari proiecte nationale de case din paie la sate pentru doctori si profesori, primarii sau prefecturile ar trebui sa se ingrijeasca sa ofere stimulente locale – dupa masura nevoilor- unor doctori sau unor profesori.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: