Ciprian Domnisoru

Statul pe prispa

In Beneficii, Criza, Guvernul PD-L Boc on iulie 6, 2010 at 10:06 am

Tabelul arata varstele de pensionare la femei si barbati in statele membre OECD. Romania este departe departe, la 54 de ani in ceea ce priveste varsta efectiva de pensionare, dar si destul de departe la cea oficiala, cu 58 de ani si sapte luni pentru femei şi de la 63 de ani si sapte luni pentru barbati.  

De ce? Toata lumea stia de ce. Adrian Nastase explica pe blogul lui anul acesta ca in actuala lege doua milioane de contribuabili sunt incadrati in conditii speciale de munca, avand dreptul de a se pensiona cu 10 ani mai devreme. “Este incredibil, dar conditii speciale de munca se acorda practic la ramuri intregi de activitate, chiar daca in lege au fost introduse locuri de munca si nu ramuri de activitate”, scria Nastase, care considera ca ‘Acest lucru absolut  uluitor, care încadrează practic aproape întreaga industrie românească în conditii speciale de muncă este singular în Europa si reprezintă un mare succes al sindicatelor.’

Oare ce partid la putere, care se pupa cu sindicatele, 0 fi votat legea 19/2000? Oare ce Prim-Ministru a avut o pace sociala deosebita in timp ce privatiza marile companii nationale cu masuri de restructurare prin pensionare anticipata? Nasty, da, Nasty.

Mai departe. Basescu era ingrijorat din 2009 de varsta de pensionare scazuta. Nu se gandea atunci sa o modifice. „Va trebui, într-un timp, progresiv, să ajungem la nişte parametri de pensionare rezonabili”. Vi se pare acelasi Basescu care taie si spanzura acum? Nu, era Basescu cu sase luni inainte de alegeri, o specie mai blanda, care vorbeste de masuri progresive, cu parametri fistichii.

Boc despre cresterea varstei de pensionare tot in martie 2009: ‘nu avem pe masa de lucru a Guvernului un asemenea proiect. Dimpotrivă, am încercat ca în acest efort anticriză să nu îi punem în pericol pe cei care sunt vulnerabili din punct de vedere social’. E, iata ca n-ai reusit.

Deci este destul de clar ca, asa cum recunostea Berceanu, aveau mandat clar sa minta si sa stea pe mormanul de rahat pana ce avea sa fie ales marele nostru conducator.

Care e problema? Sigur ca mai intai varsta scazuta de pensionare a magistratilor, politistilor, a militarilor (care nu au obligatia de a cotiza la sistemul de asigurari sociale). Insa ce sa-i faci, categorii sensibile si dragi puterii.

In rest insa, cum se poate modifica situatia cu pensionarea anticipata cu 10 ani inainte?

Iata ce propunea Boc in 2009, cand isi asuma raspunderea pe legea pensiilor : ‘Proiectul de lege include şi o listă a unităţilor care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, printre care Petrom, Petromservice, Romplumb, Societatea Comerciala Grup Servicii Petroliere Constanţa, CFR Călători, CFR Marfă, Aversa, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Mittal Steel Hunedoara, Galaţi şi Roman, Minvest, Societatea Roşia Montană Gold Corporation, SN a Sării, Moldomin, Romarm, Oltchim, Combinatul Siderurgic Reşiţa, SC Mecanica Dacia Mioveni, Metrorex, Hidroelectrica, Tractorul Braşov, Oil Terminal, Rompetrol Rafinare Constanţa, Alro Slatina, RATB, precum şi o listă cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, unde ca astfel de meserii sunt indicate cea de balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă si de operetă, instrumentist la instrumente de suflat şi cascador.’ (mediafax.ro) Marea schimbare in privinta pensionarii anticipate era atunci trecerea de la cu 10 ani inainte la cu 8 ani inainte.

In loc sa rezolve aceasta problema a pensionarii anticipate Guvernul Boc a preferat sa se impiedice in cel mai stupid mod de Constitutie si sa-si puna tara in cap. Ca totusi sa nu sara deficitul, se vor recalcula in timp, peste cateva luni, cand o sa uite lumea si n-or sa se mai recalculeze, pensiile parlamentarilor, politistilor, militarilor si diplomatilor.

Fie ea si conjuncturala, ingrijorarea pentru starea sistemului de pensii este normala si necesara. Ce sa te faci insa ca avem de-a face cu niste incompetenti care jongleaza cu masuri care de care mai proaste. 

Iata de pilda ce scrie marea economista a guvernului Andreea Vass vorbind despre ‘ananghia sistemelor de pensii’:

Deficitele mari ale fondului public de pensii pot fi rezolvate prin:
– mărirea taxelor (contribuţiilor);
– diminuarea pensiilor;
– creşterea vârstei de pensionare;
– impozitarea pensiilor.
Prima variantă de lucru este indezirabilă, căci plasăm o povară fiscală suplimentară pe forţa de muncă. A doua opţiune a fost declarată neconstituţională în România. Ne rămân ultimele două variante de acţiune. 

Despre ultima varianta, impozitarea pensiilor, Gandul scria ca era varianta preferata a lui Basescu insa din partid s-au auzit voci ca ar fi dezastruos din punct de vedere electoral. Boc, care la a treia decizie de neconstitutionalitate va face probabil pipilica pe doctoratul lui in stiinte politice, ar fi zis ca e riscant si ca probabil Curtea va decide ca impozitarea e si ea neconstitutionala.

Mai ramane cresterea varstei de pensionare din lista incompleta a Andreei Vass. Ori asta e frumos sa se faca gradual.

In fine, ce a mai ramas`? Casa Nationala de Pensii (CNPAS) raspundea cotidianului Gandul ca ‘au fost promovate măsuri referitoare la suspendarea aplicabilităţii prevederilor privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, dar şi măsuri privind revizuirea pensionarilor de invaliditate, aflaţi în plată, şi introducerea unor noi criterii de încadrare în grade de invaliditate’.

Nu sunt avocat, insa nu inteleg cum CNPAS poate suspenda prevederi legale in privinta pensionarii anticipate. Daca maine vine un calaret de circ (vezi mai sus lista de profesii in care angajatii au dreptul la pensionare anticipata) care vrea sa se pensioneze conform legii 19/2000, cu 10 ani mai devreme, ce o sa i se spuna? Mai calariti la circ pana trece criza?

Ideea guvernului de tehnocrati e respinsa de tot mai multi politicieni. Insa tehnocratii ar lua poate masurile cele mai bune in astfel de reforme- in loc ca sistemul de pensii sa fie reformat la sprit la Golden Blitz  ar putea fi reformat printr-o lege a pensiilor impartiala politic (ma refer aici la preferintele pentru sindicate, pensionari, SRI, etc).

Nu sunt naiv in privinta tehnocratilor, insa PD-L e terminat ca partid dupa reducerea de cheltuieli necesara din cauza  nereformarii la timp a aparatului bugetar si a sistemului de pensii. De ce n-ar fi putut un tehnocrat sa isi ia injuraturile pentru o reforma a sistemului de pensii si coana Udrea , Videanu, Berceanu si Blaga sa stea linistiti pe prispa?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: