Ciprian Domnisoru

Sociologi jenanti in slujba puterii: Marian Preda

In Uncategorized on iunie 2, 2010 at 4:18 pm

Marian Preda a facut parte din comisia de analiza a riscurilor sociale si demografice infiintata de Basescu la Cotroceni. Acum iese pe hotnews- sau obtine Hotnews un powerpoint despre „miturile sistemului de pensii”. Evident ca la nivelul discursului actual hiperpolitizat numai despre mituri si mistificari poate fi vorba, desi aveam speranta ca sociologii pot clarifica, in loc sa mistifice.

Domnul Preda vrea sa ne convinga ca Basescu si Boc nu sunt asa nebuni. Sa vedem cum:

– prezinta statistici prin care vedem ca de fapt pensionarii au o rata mica a saraciei, comparativ cu restul populatiei. Asta se intampla teoretic in toate statele, pentru ca oamenii detin o casa probabil si au un venit stabil din pensie. Domnul Preda arata un grafic cu date care se opresc in 2007, dar are grija in titlul slide-ului sa precizeze ca intre timp pensiile au mai crescut, sugerand ca revelatia lui este si mai si.  Dealtfel tendentiozitatea se vede din titlul capitolului, „Sunt pensionarii foarte saraci, cei mai saraci dintre oameni?”- imi aduce aminte de „Ati vazut vreun profesor  murind de foame”?

-Reia tema lui Basescu (de fapt, probabil el i-a servit-o) cu pensionarile de invaliditate frauduloase- numai ca daca Basescu poate sa isi permita sa zica ca i se pare un procent mare  un semnal clar de ilegalitati, un sociolog nu ar trebui sa sara la concluzia ca pensiile de invaliditate din anumite judete sunt dovezi evidente de frauda. Intamplator judetele respective sunt judete cu multe exploatari miniere- cine stie ce alte explicatii or fi, o concentrare de industrie grea…. In fine, distanta de la statistici la acuzatii de frauda s-o sara politicienii, nu sociologii.

– Un intreg slide ne mentioneaza calculele profesorului Ghetau si ne spune ca „Foarte multi dintre pensionari iau pensie mult mai multi ani decat au contribuit”. Daca tot facem slideshowuri de 27 de pagini si maine-poimaine cade capul guvernului, de ce n-am intra in detalii, sa vedem si noi exact datele- ce inseamna „foarte multi” si „mult mai multi ani”?

– Titlul slide-ului 17 ” Spre comunism, pasim cutezatori sau
SUS, SUS, TOT MAI SUS…”
arata ca omul mai bine si-ar face blog decat sa conduca comisii prezidentiale care informeaza marinari.

Powerpointul se termina apoteotic cu un slide dintr-o alta prezentare, ceva in engleza cu urban regulation (sper sa-si corecteze opera). Oricum  nu inteleg cum e posibil ca un profesor sa isi puna numele pe un asemenea material facut nu cu picioarele, ci parca asa cum spune Basescu, in stare de ebrietate.

Ce sa mai zic: odata cu politicienii incompetenti ar trebui sa strige lumea in piete si Jos Marian Preda !.

Reclame
  1. […] mult atunci despre acel powerpoint făcut cu picioarele  și în mod evident manipulator, citiți aici. Deși codul deontologic recunoaște dreptul sociologilor la opțiuni valorice proprii, pentru a […]

  2. […] mult atunci despre acel powerpoint făcut cu picioarele  și în mod evident manipulator, citiți aici. Deși codul deontologic recunoaște dreptul sociologilor la opțiuni valorice proprii, pentru a […]

  3. […] mult atunci despre acel powerpoint făcut cu picioarele  și în mod evident manipulator, citiți aici. Deși codul deontologic recunoaște dreptul sociologilor la opțiuni valorice proprii, pentru a […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: