Ciprian Domnisoru

Numai 13-s norocoase

In Guvernul PD-L Boc, Sanatate, Uncategorized on aprilie 5, 2010 at 11:16 am

Hotnews organizeaza destul de des intalniri online in care cititorii pot sa puna intrebari oamenilor momentului. Saptamana trecuta miercuri trebuia dr. Cristian Vladescu- unul din autorii proiectului coplatii, directorul Scolii Nationale de Sanatate Publica- sa raspunda la intrebari despre coplata. Vladescu a raspuns cine stie cand,  la o parte din intrebari – nu si la a mea (s-a oprit la a 13-a intrebare). Discutia nici nu a mai fost reluata pe fluxul principal al Hotnews. Stiu ca de regula invitatii raspund la toate intrebarile acceptate de moderatori- nu ca ar fi fost foarte multe de data asta. Iata intrebarile mele, care au ramas fara raspuns:

1. Anul trecut Ministrul Bazac declara ca masura introducerii tichetelor nu va fi implementata daca jumatate din populatie nu este de acord. Citez: “sistemul de tichete de sanatate va fi implementat numai daca populatia va fi de accord” si „Lunar, facem sondaje printre cetăţeni pentru a vedea şi părerea lor despe acest proiect. Nu putem da o lege pe care poporul nu o vrea. „. Care este rezultatul acelor sondaje sau , daca nu sunt publice, sunteti de acord cu dl. Bazac ca aceste tichete nu ar trebui introduse daca cetatenii sunt clar impotriva? Recent masura a fost prezentata de primul ministru Boc drept o conditionalitate a acordului cu Banca Mondiala. Cum putem intelege afirmatiile dl Bazac referitoare la consultarea populatiei, daca aceasta masura este un angajament?

2. Cum incurajeaza coplata sistemul asigurarilor private si sistemul medical privat? Mai exact, puteti sa explicati notele de pe site-ul MS referitoare la acest subiect, anume „posibilitatea ca sumele aferente tichetului pentru sănătate să poată fi acoperite de asigurările private” si „serviciile care nu vor fi acoperite de CNAS vor putea fi preluate şi suportate de sistemul privat de asigurări”? 

Dintre putinele raspunsuri, se remarca raspunsul lui Vladescu „Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.” Intrebarea este: va sustine PSD-ul coplata dupa ce Bazac o sustinea anul trecut sau va profita de ocazie sa atace guvernul? Raspunsul a venit de la Banicioiu, care a declarat ” PSD nu este de acord cu acest nou impozit. Din punctul nostru de vedere, nu este decat o demonstratie a falimentului cotei unice, pentru ca guvernul tot incearca sa faca rost de bani impunand noi taxe si noi biruri pe spatele romanilor.” Articolul continua: „Social-democratul a criticat si politizarea si „portocalizarea” sistemului de sanatate, patronata de Guvernul Boc.”

In orice caz, raspunsul repetat al lui Vladescu ca „se va decide in Parlament” este trist si arata nivelul consultarilor publice din Romania. Ce sa ne mai consultam, tot pe criterii de pomana politica se va decide. Iar PSD avea un ministru care sustinea activ proiectul anul trecut, cu argumente liberale de incurajare a sistemului privat iar anul acesta este impotriva proiectului criticand portocalizarea sistemului. Cam asta se intampla cand dezbaterea este controlata de politicieni: alba-neagra.

De altfel nivelul dezbaterii a coborat saptamana trecuta si mai mult cand la o dezbatere organizata de Ministerul Sanatatii cu reprezentantii asociatiilor profesionale a venit un singur om. Restul probabil n-au gasit taxi din cauza grevei RATB.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: