Ciprian Domnisoru

Sa finantam lumea de apoi !

In Educatie, Guvernul PD-L Boc, Uncategorized on martie 26, 2010 at 2:39 am

Care sunt scolile particulare care vor fi sprijinite de la bugetul de stat prin noua lege a educatiei (prin sistemul finantarii per capita)?  Toate scolile particulare adventiste de ziua a saptea, penticostale, baptiste, etc. Platesc si ei taxe, nu? Da, doar ca statul nu ar trebui sa finanteze diverse culte sa organizeze invatamant religios privat. Nu am pasiuni ortodoxe, dar nu inteleg cum Moldova a devenit o zona de desfasurare pentru toate cultele posibile. Ba inteleg- au venit americanii si au convertit niste amarati.  

Care e problema de fapt? Visam un stat laic intr-o tara atat de religioasa ca Romania? Eu mi-as dori sincer sa invete toti copiii stiinte si concepte care pot fi aplicate pe lumea asta. Si mi-as mai dori ca odata ce vor primi finantarea, aceste scoli sa nu o foloseasca pentru noi convertiri.

Nu de alta, dar ma gandesc ca daca au avut bani sa infiinteze o scoala si au un model de business care sa le faca sa functioneze, aceste scoli particulare nu au o nevoie critica de fonduri pentru reparatii, caldura, veceuri, profesori, manuale, etc, in vreme ce multe din scolile de stat au.

Noua lege a educatiei este, sub aspectul finantarii scolilor private religioase, un vis pentru americani, pentru ca in SUA statul nu finanteaza asa ceva, pe principiul separarii Bisericii de stat. Ne-am trezit noi romanii sa fim mai breji, manati de Biserica Ortodoxa care a netezit terenul pentru asa ceva prin orele de religie in scoli. Ce poti sa mai zici acuma? Deja finantezi din taxe orele de religie ale ortodocsilor, de ce nu le-ai finanta si pe-ale martorilor lui Iehova? Decent ar fi ca orele de religie sa ramana la discretia comunitatilor locale, sa fie optionale si eventual multiconfesionale. Si cel mai bine, platite din banii comunitatii locale.

Iata cateva dintre scolile particulare religioase care vor primi banii de la buget:

 •  Hope for Children International– scoala din Dorohoi, finantata de o fundatie din Texas printr-o fundatie din Germania. Vietile copiilor moldoveni sunt transformate prin „Christian love and maternal aid”.
 •  Scoala Crestina Bethel Paltinis, infiintata de fundatia ” Bethel Fellowship Mission”
 •  Scoala Crestina Good Shephard– „elevii noştri primesc o educaţie de calitate, bazată pe adevăruri biblice care îi va echipa pentru trăirea unei vieţi bazată pe principii solide. Oferim această educaţie familiilor care au început deja să-şi educe copiii acasă într-un spirit creştin, şi care doresc să continue în acelaşi fel. În cadrul activităţii noastre aplicăm programa de stat în paralel cu o programă în limba engleză. Noi dorim să-i pregătim pe copii pentru viaţă, oferindu-le o bază etică creştină solidă şi principii puternice trăsăturilor de caracter. Limba engleză se predă intensiv după o programă elaborată în şcoală şi respectând curriculumul pentru vorbitorii nativi din SUA.”
 •  Scoala Muntele de Foc de la Campenita, jud Mures (adventista) : „Pe masura ce provocarile care stau in fata elevilor sunt tot mai complexe si mediul ii bombardeaza cu mesaje negative, seculare, scoala adventista este un lacas vital pentru dezvoltarea spirituala si morala. Ea ofera un loc sigur pentru tineri sa intrebe si sa creasca.” (link)
 • Scoala Primara Ethos, Craiova : ” Ceea ce m-a bucurat cel mai mult a fost să constat că pe terenul poligonului şi a fermei unităţii militare de altădată a răsărit un nou cartier şi o şcoală nouă, şcoala Ethos. Lucruri care în pragul căderii dictaturii ceauşiste erau imposibile şi pentru visare acum sunt realitate. Să adăugăm rugăciunii noastre şi bănuţul nostru  pentru transformarea profundă a Olteniei, pentru ca Împărăţia lui Dumnezeu să cuprindă noi inimi, să cucerească şi alte minţi şi să producă o generaţie de oameni înnoiţi. ” (link)
 • Scoala Mihai Ionescu, Bucuresti (adventista)
 • Scoala Crestina Prescolar Privata din Cartierul Rromilor, Bihor
 • Scoala Crestina Filadelfia (Suceava)

Daca mai era nevoie sa o spun, nu sunt de acord ca banutul meu sa contribuie la cucerirea de noi minti.

Reclame
 1. religia ortodoxa este majoritara in romania si mi se pare firesc ca profesorii de religie sa isi poata tine orele in scoli, nu in alte institutii care tin de comunitatea locala, si mai ales sa fie platiti de la stat ca orice alt profesor care preda alta disciplina, insa nu din aceasta cauza scolile particulare protestante vor fi finantate de stat, ci pentru niste avantaje pe care le vor obtine prin intermediul lor unele persoane..cum si tu ai spus daca au avut bani sa infiinteze o scoala si au un model de business care sa le faca sa functioneze, vor putea ft bine sa functioneze cu ajutorul „fratilor” lor din alte tari.din pacate ei prostesc oamenii pentru bani, iar plaga protestanata , iehovista, etc se intinde fara sa faca nimeni nimic…

  • Sunt de acord cu tine ca majoritatea are drepturi despre care in ziua de azi este tot mai greu sa vorbesti, cand toata atentia se indreapta spre minoritati. Este insa corect ca alte culte sa plateasca taxe dar in scoala de stat sa fie numai un profesor ortodox, care sa predea numai in spirit ortodox?

 2. clar au nevoie de ajutor:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: