Ciprian Domnisoru

Coplata-Tichete-Coplata

In Guvernul PD-L Boc, Guvernul PD-L- PSD, Sanatate, Uncategorized on martie 25, 2010 at 2:34 pm

Spuneam ca ma astept ca in cautare de resurse bugetare, ministrii sa sufle in tot felul de gaselnite. Candidatul principal era Cseke Attila, care lansase taxa pe fast food si il asteptam sa joace un dans gratios cu vreun proiect aducator de venituri. Iata ca a pus burgeru jos, s-a sters de maioneza si a luat la rand dosarul tichetelor de sanatate, care fusese amanat de anul trecut din vara si era scadent conform obligatiilor asumate cu Banca Mondiala.

 Intre timp, petitia pe care am lansat-o impotriva tichetelor de sanatate a strans 13,000 de semnaturi, fiind una dintre cele mai semnate petitii online.NU Tichetelor de Sanatate

Cu ocazia procesului de consultari publice, am trimis petitia si o scrisoare continand comentariile mele personale. Cine ma cred? In ziua cand va trebui sa scot cinci lei sa platesc tichete la doctor voi fi un sclav al unui sistem corupt si ineficient. Deocamdata ma cred liber sa imi exprim opiniile argumentate asupra unui proiect de lege- in cele 10 zile in care ministerul asteapta comentarii de la populatie, la adresa propuneri@ms.ro.

Gasiti scrisoarea aici:  Observatii si propuneri

Cei care au semnat petitia  inteleg un lucru fundamental: daca 9 milioane 400 de mii de persoane defavorizate sunt scutite de plata, rezulta ca cei care vor plati vor fi din randul populatiei active, deci tot cei care sustin sistemul acum.

Ideea ca aceasta coplata va descuraja pe cineva sa mearga la doctor este ridicola, pentru ca nu se poate aplica decat oamenilor care au locuri de munca si un venit cat de cat. Dupa cum s-a vazut in mod tragic in ultimii ani, unii oameni au atata de munca incat nici nu isi dau seama cum isi pericliteaza sanatatea. Acesti oameni trebuie incurajati sa mearga la doctor, nu scarbiti cu tichete incat sa nici nu se mai duca.

Proiectul este prezentat pe site-ul ministerului ca pe vreo mare realizare:

-Noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară. Adresabilitate, in caz ca nu stiati, dragi romani, inseamna „grad de solicitare”. Insa tot scopul proiectului este sa scada gradul de solicitare, cum scriau chiar oficialii ministerului anul trecut. Ce-au zis, hai sa zicem ca imbunatatim adresabilitatea, ca suna bine, suna ca suntem doctori.

Este exact aceeasi logica  hapsana din sistemul american de sanatate: fa sistemul cat mai de neinteles, restrictioneaza accesul daca asta iti aduce bani si spune-le oamenilor povesti – si aici citez de pe site-ul MS:

Cresterea accesului la asistenta medicala la nivelul adecvat.  Deci vom scadea numarul de pacienti, dar de fapt este o crestere, dragi cetateni, la nivelul adecvat, care se intampla sa fie mai jos decat cel actual.

Orientarea pacientului către furnizorii de servicii medicale cei mai potriviţi cu nevoile reale ale fiecăruia privind îngrijirile de sănătate.  Proiectul nu face asta in niciun fel- este vorba de niste rahaturi de tichete cu CNP si semnatura, pe care tot romanul se va chinui sa le procure, plateasca, deduca, colectioneze, etc.

Garanţia accesului la serviciile necesare persoanelor care au nevoie, atunci când au nevoie. Proiectul incearca sa fie vandut publicului platitor prin argumentul ca nu vor mai sta la cozi lungi din cauza pensionarilor. Nimic in proiectul asta nu ii impiedica pe pensionari sa stea la cozi. Batranii din Romania au experienta ratiilor de pe vremea lui Ceausescu si memoria unor cozi si mai lungi, a unor birocratii si mai stupide.

Posibilitatea fiecăruia de a-şi „contabiliza” consumurile reale. Deci la sfarsitul anului fiecare va ciocni un pahar de sampanie si in loc sa zica, sa fiu mai sanatos la anul ca anul asta am avut atatea belele, va zice: am reusit sa consum de doua raceli si o apendicita pentru ala mic, se poate si mai bine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: