Ciprian Domnisoru

Gina, adu-mi un manual de romana !

In Criza, Educatie, Guvernul PD-L Boc on februarie 17, 2010 at 5:47 am

Titlul parafrazeaza o replica din „Ministru, deprimant”. Sta Funeriu in lunga iarna la birou si, dupa spusele sale, „Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în biroul de la minister a fost să scot din vitrină toate diplomele şi toate medaliile şi am cerut să mi se aducă toate manualele. De atunci, în fiecare zi citesc câte un manual şi pot să vă spun că multe dintre ele sunt un foarte bun somnifer”.

Ce il motiveaza pe Funeriu- ce nume sumbru, bacovian- sa renunte la bani frumosi din cercetare si sa stea sa citeasca manuale, uitandu-se din cand in cand pe fereastra la peisajul trist al caselor din Putul cu Plopi? In nici un caz nu e salariul. Daca iesi la plimbare pe Putul cu Plopi, ajungi la Institutul de Stiinte ale Educatiei, unde specialistii pregatesc un raport despre curriculum. Cand va fi gata acel raport, Funeriu poate va face reforma curriculara. Pana atunci, sta si citeste manuale.

Numai bine l-a gasit interpelarea Adrianei Saftoiu, parlamentar in Comisia de Educatie, care vrea sa stie de ce sunt manualele de romana asa deprimante. Gandindu-ma la anii mei de scoala, am ramas traumatizat de povestile cu puiul mort in camp si baiatul cu gasca care murea si el sau ii murea gasca. Si aveam nostalgii despre copilarie de prin clasa a 4-a, majoritatea textelor fiind scrise de oameni deprimati amintindu-si de varsta de aur. Deci Saftoiu zice bine.

Saftoiu, mama a unui copil de scoala primara, se gandeste probabil la educatia propriului copil. Saftoiu a mai avut o initiativa sanatoasa in domeniul educatiei: reevaluarea programului cornul si laptele, pe care o propunea in 2008, pe motiv ca s-au saturat copiii de cornuri si lapte vechi zi de zi, ca sa nu mai vorbim de complexul aferentde spagi si licitatii .  Nastase era mandru de Cornul si laptele si zicea atunci ca pentru copiii saraci de la tara si cornul ala e bun. Andronescu nu ii raspundea la acea interpelare Saftoaicei pentru ca avea planuri sa transforme programul Cornul si laptele in programul After school.

Toate planurile s-au terminat odata cu recesiunea si ministerul a ramas cu Funeriu care citeste manuale pe un salariu bun de spalator de eprubete.

Scriam ce tampenii spune Funeriu cand ma asteptam sa fie numit ministru. Saftoiu si Androneasca faceau caterinca de el inca de la audierile din Comisii. Daca Androneasca nu ii raspundea lui Saftoiu la interpelare pe vremea cand era ministru, iata ca Funeriu a inchis manualul din care citea somnoros si s-a dus la Parlament. Insa ce-a zis:

prioritatea zero este reforma curriculara, dar „Prefer să vorbesc despre reformă atunci când o voi fi realizat” , cu alte cuvinte stati asa sa vedeti ce va pregatesc eu. Nimic despre consultari publice, dialog , etc. O va face si va fi asa grozava ca Androneasca si Saftoiu vor dansa pe masa.

n-a scapat ocazia sa linga conducatorul: „Ati vorbit despre erori care se fac in limbajul comun. Am observat ca va deranjeaza ca un anumit nume de familie din politica romaneasca este frecvent asociat cu succesul. Asta e viata, unii au succes, altii mai putin”, a spus Funeriu. [referindu-se la o remarca a lui Saftoiu despre succesuri]

Deci in contextul in care Boc se agita sa taie salarii de demnitari, exista riscul ca posturi importante sa fie ocupate de natafleti, din lipsa de oameni specializati dispusi sa lucreze pe bani putini sau, cum e acum in multe cazuri, de oameni interesati de puterea functiei pentru a-si face fata fotomodel europarlamentar, amantele jupanese, fratii si amicii de pahar capitani de industrie, etc.

Dar cugetand la succesul in viata asa cum il vede Funeriu, cred ca trebuie ca in manualele de romana copiii sa studieze urmatoarele texte:

„Peste tot doar reclame
Si nimanui nu-i pasa de nimic
Un copil singur in ploaie sta
Si le priveste inmarmurit”
(Florin Salam-Help me)

„dusmanii mei cred ca am o arma secreta
sau ca mintea mea provine din alta planeta
intr-un fel le dau dreptate e adevarat
la ce fel ma duce capul sunt prea avansat”

(Copilul de Aur-Sunt marca inregistrata)

„au ce putere au banii mai
vai vai vai vai vai vai
nu stiu Doamne ce sa fac
nu ma mai ia somnu-n pat”
(Nicolae Guta- Ce putere au banii)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: