Ciprian Domnisoru

Boieri, sultani, califi

In Educatie on decembrie 13, 2009 at 3:34 pm

Citesc in Evz despre un studiu al unei firme de consultanta, Hay Group, de unde reiese ca puterea de cumparare a managerilor in Romania este printre cele mai ridicate din lume. Managerii romani castiga de 1o ori mai mult decat un muncitor de rand. Studiul pune pe seama cererii si ofertei aceasta performanta de a avea managerii cei mai bogatani insa cred ca alti factorii culturali sunt mai importanti. Sa ne uitam cu cine ne invecinam in top: Turcia, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar.

Cu o cota unica de 16% si cu salariile cele mai mici din EU, Romania este competitiva, dar intr-un mod trist. Managerii au produs profituri record pentru companiile mama pentru ca salariile din Romania erau mici si taxele scazusera, crescand venitul disponibil pentru populatie. Obisnuite sa rasplateasca performanta, companiile mama i-au umflat cu bonusuri, sprijinind sistemul fanariot in care prostimea munceste pentru aproape nimic dar luxul e peste tot.

Au venit luxul si prosperitatea managerilor din Romania din performanta reala sau dintr-o bula de consum? Creste productivitatea in Romania, a contribuit macar marginal la prosperitate goana dupa diplome a tinerilor romani? Au inceput romanii sa munceasca mai mult si mai serios? Cat a contribuit know-howul managerilor straini bine platiti la cresterea economica din ultimii ani ? Vom vedea dupa rezultatele din urmatorii ani ce poate sau ce nu poate sa faca know-how-ul in perioada de criza.

Poate ca strategia competitivitatii economice a fost singura sansa pentru Romania si intr-adevar salariile mici ale muncitorilor au fost necesare , pentru ca in final prosperitatea a dus la cresterea lor intre 2005 si 2008. In Romania nu au existat presiuni asupra salariilor din partea muncitorilor pentru ca decat sa isi bata capul cu greve oamenii mai bine plecau in Spania sau in Italia sa munceasca.

Soarta muncitorului roman era deci sa munceasca pe un salariu foarte mic in Romania, in ciuda calificarilor, sau sa munceasca pe mai multi bani in conditii mai proaste, in strainatate. Exploatat direct in strainatate pe campuri si santiere, indirect in Romania prin politica competitivitatii, muncitorul roman este prins intr-o cursa a globalizarii.

Romania este si ea prinsa in corzile globalizarii si nu isi permite sa sacrifice competitivitatea preturilor mici, insa poate sa investeasca in calificarea muncitorilor, prin sistemul de educatie, si in infrastructura. Nu prin scoli de ospatari, cum viseaza Basescu, ci prin investitii in educatie. Si nu prin contracte de drumuri semnate la Golden Blitz. Normal ca nu sunt bani daca taxele raman mici, iar unii viseaza sa faca taxa unica 10%, asa ca investitiile in educatie raman la nivel de discurs. Si normal ca drumurile raman proaste cand alegem politicieni corupti pe fata, care sprijina furtul din proiectele de infrastructura.

Cresterea impozitului pe venit pentru veniturile foarte mari (>100 milioane, sa zicem) ar fi o solutie- logica corporatiilor spune ca  trebuie sa platesti cea mai mica suma posibila pentru munca depusa de muncitori- munca lor este un simplu factor de productie. A contrario,  munca managerilor este unica si deosebita si cu cat platesti mai bine cu atat iti vei umfla profiturile. Ma indoiesc sincer ca toti grecii, turcii, francezii si austriecii de la noi sunt asa creme de la creme incat merita sa ia grosul din profiturile realizate in Romania.

Taxarea veniturilor foarte mari si cresterea bugetului educatiei sau investirea fondurilor in infrastructura ar fi lucruri decente de facut in Romania- cred ca e o problema de civilizatie si o lipsa de viziune politica atunci cand lasi managerii straini sa se plimbe cu ferrari-ul prin drumuri-sant la marginea carora se intind niste sate amarate, cu parinti plecati la sclavie prin Europa si copii lasati in urma fara o sansa la educatie. Sau- ca tot vorbim de Ferrari- un ministru al Sanatatii care sustinea ca rezolva ceva in sistem punand oamenii sa scoata bani din buzunar la doctor.

Reclame
  1. […] in care managerii ajung sa castige de sute de ori mai mult decat angajatii de rand. Romania este de altfel in topul mondial in ceea ce priveste nivelul de trai al managerilor- nu cred ca managerii din […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: