Ciprian Domnisoru

Copiii lui Decebal si ai lui Traian

In Educatie, Guvernul PD-L Boc on decembrie 9, 2009 at 2:59 am

In discursul din marea dezbatere, Crin Antonescu spunea ca vrea sa devina presedinte sa poata sa ii spuna copilului sau „era foarte rau si la un moment dat, eu alaturi de cativa oameni am reusit sa scoatem caruta din sant, sa o impingem undeva”. Alt tanar politician care vrea sa impinga caruta este Ponta, care a spus ca are o datorie fata de copiii lui sa scape Romania de Traian Basescu. Grija fata de viitorul copiilor pare sa fie si principala preocupare politica a oamenilor de rand, care voteaza „pentru copii”. In subtext, prezentul este al unei generatii pierdute, macar copiii nostri sa traiasca mai bine.

Politicienii se prezinta ca  luptatori impotriva sistemului, aparandu-si „saracia, nevoile si neamul” cu inima buna si impacata si cu gandul la copiii lor. In masura in care nu au aspiratii istorice, restul politicienilor se numesc „tehnocrati”.

In campanie s-a adus in discutie soarta copiilor de la sate, dintre care doar 5% ajung la facultate. Mai intai Geoana a mentionat problema, in expozeul din prima dezbatere, si apoi Basescu, in a doua dezbatere, incat am avut senzatia ca au schimbat notitele intre ei. Cu toate acestea, din motive pur electorale, Geoana a tolerat terfelirea Ecaterinei Andronescu cand, intr-un gest nemaintalnit, aceasta a atacat sistemul de diplome pe banda. Iar Basescu si-a exprimat clar opinia in privinta nevoilor tarii: tinichigii si mecanici si mai ales „Nu mai sunt licee de alimentatie, sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie.”

In fine, cine se va ocupa totusi ca mai multi copii de la sate sa sara peste scoala de ospatari si sa ajunga la facultate? Cel mai probabil Daniel Funeriu- blogul lui aici, propunerea pentru portofoliul Educatiei in guvernul Negoita. Desigur, exista sansa ca numele sau sa fi fost aruncat la momeala cu eticheta tehnocrat, insa domnul Funeriu are toate sansele sa ajunga ministru- presedintele comisiei de educatie din PD-L, un CV impresionant, cercetator, echivalentul lui Dacian Ciolos- un om intre doua varste, scolit pe-afara.

Spicuiesc de pe blogul domnului Funeriu:

-„17:50 Premierul [Boc] vorbeşte despre reforma în educaţie. Îl aud pentru a doua oara pe această temă. Ascult atent. E bun, ştie exact ce spune şi de ce o spune. E clar că după 9 luni şi-a îmbrăcat haina de premier. Mă uit în sală, la deputaţi şi senatori. Sunt printre singurii care ascultă atent.”

Despre recomandarea „legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare” a  comisiei constituite de Basescu

„Eu cred că aşa trebuie să se comporte un preşedintele potrivit pentru România: să aibă curajul să trateze frontal problemele reale şi delicate ale ţării. Iar lipsa de tact care şi-o reproşează, şi care este reală, face bine uneori societăţii prea… tacticoase în care trăim.”

Despre cum il supara fumul de tigara din Parlament: În toate ţările în care fumatul a fost complet interzis în locuri publice a crescut rata de ocupare a restaurantelor şi barurilor iar chelnerii au un sistem vascular ameliorat.

Catre Cristian Preda:

„doi politicieni discută:
-ştii ce e şahul?
-Da, bucăţile alea de lemn pe care le băgăm în pungă când jucăm table…..

Cristi, te fac un zar data viitoare? Sper ca va fi comic. Adica Comi-zar.”

Despre problema competentelor- nu imi dau seama daca Basescu a luat de la el povestea cu google sau Funeriu a luat-o de la Basescu: „Astăzi însă, cel mai bun depozitar al informaţiei este google.com”

– Despre cum nu a fost votat de comisia parlamentara:  Astazi Doamna Saftoiu mi-a explicat de ce nu m-a votat in comisia de educatie: pentru ca „mi-am permis aroganta de a descrie in CV-ul oficial prezentat camerei deputatilor cele doua posturi pe care le-am refuzat (la Max Planck si la AC Immune). Brilliant!

-Face si un pic de campanie:

„Am vazut aceste intrebari pe net. Ca raspuns la intrebarea Traiti Bine? Le postez si pe blogul meu.

11) Cîte lucruri de firmă aveaţi în garderobă în 2004? Cîte acum?

12) Ce televizor aveaţi în 2004? Ce televizor aveţi acum?

13) Aveaţi aer condiţionat şi termopane în 2004? Acum aveţi?”

– Raspunde la o intrebare despre prioritatile in cercetare in timpul audierii in comisia parlamentara:
„M-ati intrebat, domnule ministru, despre trei masuri in cercetare. Am sa vi le spun.
Sa conving Ministerul Finantelor este prima masura.
A doua masura este sa conving Ministerul Finantelor.
A treia masura este sa conving Ministerul Finantelor.
Trecand mica gluma pe care mi-am permis sa o fac….”
Concluzia este ca cei 5% din copii care ajung la facultate de la sate sa zica mersi, iar restul sa pofteasca la scoala de ospatari a lui Basescu. Ce e mai trist este ca Funeriu este prezentat drept un tehnocrat cand are competente minime in domeniu. Mai mult, carticelele alea imbracate in piele de le flutura Basescu in timpul dezbaterilor drept dovezi ale preocuparilor sale pentru problemele de substanta din societate sunt scrise de oameni ca Funeriu, care au mintea incalcita in glumitze. E interesant ce-a retinut Basescu totusi din glumitzele lui Funeriu despre nevoia de adaptare la cerintele pietei muncii si curricula bazata pe competente si nu pe memorare: mai multi ospatari si in rest google, tata.   
 
 

 

 

Reclame
  1. […] Scriam ce tampenii spune Funeriu cand ma asteptam sa fie numit ministru. Saftoiu si Androneasca faceau caterinca de el inca de la audierile din Comisii. Daca Androneasca nu ii raspundea lui Saftoiu la interpelare pe vremea cand era ministru, iata ca Funeriu a inchis manualul din care citea somnoros si s-a dus la Parlament. Insa ce-a zis: […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: