Ciprian Domnisoru

Pana-n fund la taxatoare

In Uncategorized on iulie 14, 2009 at 6:53 pm

In aceste zile unde nu se intampla nimic- pleaca Ridzi, vine Placinta- petitia impotriva tichetelor de sanatate a strans 1,000 de semnaturi.  

Sa fiu sincer plec din tara peste o luna, oare de ce mai imi pasa? Pentru ca o sa ma intorc in Romania si o sa gasesc tichete de sanatate, tichete de vacanta, tichete de educatie, tichete de carti, tichete de benzina, de masa, de parcare, etc. Adica o populatie care da tichetu in fund sa ajunga pana la taxatoare si o clasa de smecheri care patroneaza acest efort de tichetare.

In petitie am adus cateva argumente de bun simt. Majoritatea celor care au semnat semnaleaza ca principal aspect faptul ca deja platim pentru aceste tichete.

Aritmetica este mai complexa de atat, dupa cum am aflat:

1. fondurile din tichete vor conduce la cresterea veniturilor medicilor (asa a declarat ministrul) – asta inseamna cumva cresterea salariilor? vom vedea…

2. pentru a sprijini efortul bugetar pentru categoriile excluse de la plata tichetelor ne vom imprumuta de la banca mondiala- mai mult, aceasta este- aflam- o conditie a acordului de imprumut pe care Romania l-a semnat in primavara- isi mai aduce aminte cineva ceva de coplata sau tichete de sanatate anuntate cu ocazia acordului?

3. Deci in concluzie Bazac a gasit fonduri pentru marirea salariilor doctorilor – de la oameni si luand un imprumut de la Banca Mondiala. Este surprinzator cum in an de criza Banca Mondiala ajunge sa finanteze indirect o crestere salariala.

 Principala problema cu aceste tichete insa este premisa de la care pleaca aceasta politica publica.  Anume ca in Romania exista suprautilizare a serviciilor medicale.

Faptul ca suntem pe locul 31 din 33 la numarul de doctori pe cap de locuitor in Europa nu mai conteaza, noi avem suprautilizare.

Mai mult, anul trecut guvernul Tariceanu a platit efectiv analizele si vizitele pentru toata populatia. 11 milioane de oameni s-au dus si s-au constatat 150 de mii de afectiuni de care oamenii nu aveau habar. Are si programul acela hibele lui, insa obiceiul decent al unui control medical anual nu este incetatenit in Romania.

Deci cum putem vorbi de suprautilizare? Pai e simplu. Prin anii ’70 un individ pe nume Feldman aplica dragele de curbe ale cererii si ofertei pietei serviciilor medicale. Este foarte simplu, poti sa cresti oferta de servicii, si aici poate ca asigurarile private nu sunt o idee rea, poti insa sa scazi cererea de servicii. Si asa a aparut termenul de suprautilizare in nota de fundamentare a proiectului.

Iar aici studiul Bancii Mondiale da la vasla neoliberala la greu iar Ministrul coborat din Ferrari nici nu stie ca e intr-un partid de stanga.

Chiar si daca acceptam argumentul inuman- care transforma bolnavii in simpli consumatori- ca trebuie descurajata cererea excesiva, vedem ca de fapt proiectul nu rezolva in nici un fel asta.

Pentru ca exista 8 milioane 400 de mii de oameni, printre care pensionarii cu venituri sub 7 milioane, personalul sanitar, gravide, revolutionari, persoane cu handicap, veterani, copii pana in 18 ani si vreo 325 de mii de saraci, care oricum nu vor plati din buzunar, asa ca vor apela ca si pana acum la serviciile medicale.

Iar restul de 11 milioane, adica oamenii care muncesc si n-au timp sa abuzeze de putinii doctori ai tarii, ei bine acestia vor fi penalizati pentru supraconsum.

Vom reveni cand petitia are 2000 de semnaturi…

http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_tichetelor_de_sanatate-p61493048.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: