Ciprian Domnisoru

Vine petitziaaa…

In Uncategorized on iulie 6, 2009 at 8:44 pm

Dupa ce ne-am imprumutat frumos si gros primavara asta, Banca Mondiala a facut un studiu despre sistemul de sanatate, in care propune introducerea coplatii.

Nu suntem singura tara din Est care, dupa ce a privatizat un pic din pensii, privatizeaza acum un pic din sanatate.

Despre procesele de constiinta ale omului de stanga Bazac, dealer Ferrari, cat sa stai sa te gandesti… Asa ca in larg consens cu Casa de Asigurari de Sanatate, a inteles ca poate sa ceara bani de la oameni pentru vizita la doctor. Si asa de deschide un nou capitol.

Delegatiile Bancii si ale romanilor s-au gratulat reciproc pentru aceasta politica publica formidabila iar de la 1 septembrie bugetul va fi alimentat cu 5 lei de la o baba oarba, 20 de la o familie care cheama doctorul acasa ca are copilul febra, 50 de lei de la omul din patul de spital pe care il imparte cu celalalt om din patul de spital care da 50 de lei, etc, etc, basca cei 5.5% din salariu platiti de angajat si cei 5.2% platiti de angajator.

Culmea este ca aceasta masura este prezentata Comisiei Europene si ca o mare actiune impotriva Coruptiei.

Iar pe site-ul ministerului apare si un tabel, in care ni se prezinta tarile din Europa de Est in care s-a mai introdus sistemul, vezi doamne nu suntem singurii:

– In Slovacia platile au fost introduse in 2003 si eliminate in 2006

– Cehia : „exista un plan”

– Polonia: 0 (zero) euro- cu comentariu ” introducerea platil0r pacientilor in viitorul apropiat”

– Slovenia : 0 euro

– Lituania: 0 euro

– Bulgaria, Estonia, Letonia: pe astia i-a ars.

Adica din 8 state 3 au propriu-zis coplata, restul umplu tabelul degeaba. Se vede mana de birocrat de Banca Mondiala, ce inseamna domne experienta.

Graba cu care au muscat guvernantii romani momeala Bancii Mondiale este ingrijoratoare.

Pentru ca Bazac a zis totusi ca e oportun sa faca consultari publice vara, de la 1 iulie la 1 septembrie, cand pe plaja se asculta numai Radio Romania Actualitati, am creat o petitie, nu foarte virulenta, sa fie semnata de oameni cu cap si ma gandesc asa, cam ce mai poate omul de rand sa faca in tara asta, pana va baga mana in buzunar sa plateasca la doctor…

Deocamdata redau textul petitiei mai jos, pana mi-o aproba site-ul, apoi o sa va invit s-o semnati sau sa va confectionati una proprie, asta desigur, daca nu aveti ce face vara- fiti insa convinsi ca vi se coace ceva.

NU Tichetelor de sanatate- forma de coplata in sistemul medical din Romania :

 Asupra scopurilor prezentate in Nota cu privire la definirea pachetului general de servicii medicale din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si introducerea tichetelor pentru sanatate. (http://www.ms.ro/pagina.php?id=401) :

 –         Introducerea tichetelor de sanatate va genera costuri administrative si eforturi birocratice care vor conduce la si mai multa ineficienta in sistemul gestionarii cheltuielilor cu plata serviciilor medicale;

 –         Introducerea coplatii poate conduce la situatii in care pacientii sunt descurajati sa apeleze la servicii medicale din lipsa de bani sau din lipsa de informatii asupra sistemului de tichete

 –         actiunile individuale ce vor trebui intreprinse de cetateni constituie o sursa suplimentara de ingrijorare si stres, in special pentru pensionari. Adunarea tichetelor pana la implinirea sumei de 600 de ron constituie un demers penibil, umilitor.

 –         Agregarea sumelor incasate la nivelul furnizorului de servicii- sub forma de venituri- si nu la nivel central reduce potentialul ca aceste fonduri sa fie folosite pentru investitii. Nu exista nici o garantie ca furnizorii privati sau cei publici vor folosi aceste venituri pentru imbunatatirea directa a calitatii prestatiilor medicale.

Posibilitatea vehiculata de finantare a fondurilor necesare la bugetul de stat pentru acoperirea contributiei persoanelor sarace si a altor categorii defavorizate printr-un imprumut contractat de la Banca Mondiala conduce la situatia unor datorii suplimentare care vor genera prea putine investitii, in conditiile retinerii platilor de catre furnizori disparati .  

Pentru ca imbunatatirea anticipata a calitatii serviciilor medicale prin introducerea tichetelor de sanatate este redusa, in schimb efortul financiar si de timp al cetetenilor este crescut, semnatarii acestei petitii solicita reanalizarea initiativei de introducere a tichetelor de sanatate de la 1 septembrie 2009.

Iata si mesajul si linkul petitiei:

Pentru ca Banca Mondiala a propus iar ministrul Bazac a acceptat, de la 1 septembrie se va introduce coplata in sistemul medical de stat din Romania. Asta inseamna bani din buzunar pentru orice prestatie medicala, in afara de cei 10.7% din salariul brut deja platiti pentru sanatate. Semneaza petitia impotriva tichetelor de sanatate, http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_tichetelor_de_sanatate-p61493048.html, si trimite acest mesaj mai departe !

Reclame
  1. In ciuda tuturor criticilor, eu cred ca sistemul coplatii – acum reformular in tichete de sanatate – este unul care poate avea efecte benefice asupra sistemului sanitar roman. In primul rand ca medicii vor putea fi sanctionati mult mai repede si mai eficient decat pana acum. Iar pacientii vor fi educati – amanunt foarte important de altfel – sa nu mai dea bani daca nu primesc o chitanta si un serviciu medical competent in schimbul lor.

    • Mentalitatea consumatorului chitanta ca la benzinarie- nu vad cum ajuta. Nu vad nici cum va fi mai competent daca este evaluat la 5 lei sau 15 lei. Nu vad decat o politica publica aiuristica, numai buna sa puna pe foc toti pensionarii, acolo unde o simla crestere de taxe sau o alocare bugetara ar fi rezolvat problema.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: