Ciprian Domnisoru

Pilula ! Cat e pilula !?

In Uncategorized on iulie 3, 2009 at 6:42 pm

Scriam ca ni se coace plata in sistemul medical de ceva vreme. De fapt ni se coc mai multe, pentru ca marirea impozitelor este blocata de oamenii cu stare din Romania. Asa ca in loc sa se introduca impozitul progresiv, vom scoate bani din buzunar pentru orice vizita la doctor. Va deveni oficial ca nu poti sa te duci la doctor cu mana in cur. Va trebui sa ai 50 de mii. Va fi de altfel si mai usor sa dai spaga: vei da un milion si vei zice : pastrati restul. Mi-a povestit un coleg cum, atunci cand a platit sa nu faca armata, doctorul l-a trimis cu una din bancnote sa ia suc pentru asistente si s-a jenat sa-i mai dea restul la 50 de mii. Doctorul i-a cerut insa si banii aia. Pai da nu? Sunt bani luati, nu dati.

Mi se intampla in aceasta lume fara cash in care imi place sa cred ca traiesc sa nu am 50 de mii in buzunar (5 RON). Pana acum stiam ca daca ma musca un caine in Bucarest puteam sa merg bine mersi la doctor fara un ban. Acum nu, eventual sa fac si un calcul prealabil sa vad cat ma costa micile interventii.

Dar astea sunt frustrarile  mele, hai mai bine sa vedem de unde vine toata treaba: in esenta guvernul asta ne ia de prosti. Dupa tichetele de vacanta vor aparea cele de sanatate, apoi dupa cum miros cele de educatie si tot asa. Toate acestea fac parte din programul de guvernare al PD-L, la care PSD, prin personajul tipic Bazac, contribuie cu folos.

Banca Mondiala si-a bagat si ea codita, dupa principiul: a, aveati un sistem de sanatate gratuit? Nu vreti sa-l privatizati?

Nu am ambitia sa descifrez mafia din sistem prea curand, insa daca ne uitam pe cheltuielile fondului national de asigurari sociale, disponibil aici, vom vedea ca in 1999 cheltuielile cu medicamentele reprezentau 12% din cheltuielile cu spitalizarea, iar astazi ele reprezinta 50%. Cheltuielile cu medicamentele au crescut de 24 de ori, in timp ce toate cheltuielile au crescut de 12 ori in intervalul acesta.

Sigur, medicamentele sunt mai bune, Nurofen atat de bun ca ne-a costat o medalie de aur, cursul de schimb lucreaza in defavoarea noastra, etc. Printre altele insa companiile straine de medicamente au facut un profit frumos in toti anii astia si sunt si primele care ung rotile sistemului.

La asemenea ganduri bune ale multinationalelor, spagarii kent si amigo au sarit pesemne la ferrari si case de vacanta.  

Pana acum cativa ani coruptia era ascunsa, nu batea la ochi. Cand insa acceptam sa scoatem bani din buzunar sa finantam hotia sa ne ierte dumnezeu da tare prosti mai suntem.

La unguri introducerea coplatii se discuta acum un an-doi, pesemne ca delegatia FMI/Banca Mondiala daduse o raita si pe-acolo. Ungurii insa au supus la referendum si a picat ideea, au pierdut insa razboiul cu TVA. Romanul e mai inventiv si va veni cu tichetu si undeva in birocratia creata si pensionari urland se va pierde ranjetul celor ce reusesc sa mentina impozitele mici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: