Ciprian Domnisoru

Don’t leave those kids alone

In Asistenta sociala, Educatie on iunie 30, 2009 at 5:44 pm

350,000 de copii romani sunt lasati in urma de parintii plecati la munca in strainatate.

Eu i-as obliga pe parintii plecati sa trimita  lunar o renta substantiala din care sa se organizeze mai bine serviciile de cresa/ gradinita/ scoala/ asistenta after school/ etc, chiar si la nivel de sat. Practic in satele respective sa se imbunatateasca nu numai casele pana la cer sau parcul auto, ci si serviciile publice si sociale. Pana la asemenea initiative de mare amploare, iata ca parlamentarii romani de la PD-L s-au sesizat si, cinste Ancai Boagiu si lui Mihail Hardau, printre altii, au propus un proiect de lege care a fost adoptat prin acceptare tacita de Senat (da, intra in vigoare).

Care in esenta spune ca parintii care isi lasa copiii in urma trebuie sa anunte autoritatile locale cu 40 de zile inainte de a parasi tara mai exact cine va avea grija de copil. Ar fi bine pentru parinti sa se inteleaga bine cu rudele, pentru ca obligatia este ca persoana nominalizata sa fie o ruda, cu salariu , care sa nu aiba deja trei copii in intretinere si sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat copilul. Pe scurt nici un rrom nu va respecta legea asta. Parintii si persoana nominalizata trebuie sa semneze un act la notar pentru asumarea responsabilitatii cresterii minorului. Persoana nominalizata trebuie sa sustina si un test psihologic, administrat de un asistent social.

Partea haioasa incepe cand asistentii sociali (Serviciul Public de Asistenta Sociala) vor trebui, cf. legii, sa faca rapoarte lunare asupra starii copilului.     

Mai mult, legea prevede obligatia ocuparii tuturor locurilor de psihologi scolari, ample actiuni de informare publica, obligatii pentru profesori de a informa autoritatile daca afla de un abuz impotriva copilului si pentru unitatile de invatament de a sesiza asistentii sociali daca afla de cazuri in care parintii sunt plecati in strainatate.

Initiativele heirupiste abunda in lege: primarii care vor organiza traininguri cu parintii care intentioneaza sa plece in strainatate; toate primariile vor infiinta centre de zi; vizite saptamanale din partea asistentilor sociali la domiciliul persoanei care are grija de copii, mai mult, sedinte saptamanale de consiliere a minorilor.

In forma actuala nu o sa se respecte legea veci pururi. Dintr-o data 350,000 de copii vor avea asistent social, persoana responsabila salariata si intreaga la minte care sa ii ingrijeasca basca un  psiholog scolar si un profesor grijuliu, si o vor putea arde si pe la centre de zi. Statul va trebui sa plateasca totul iar parintii iresponsabili sau responsabili si pusi pe capatuiala sa aiba constiinta impacata, turla la casa mai mare si audi a seis. 

Ca aceasta lege sa poata fi implementata, parintii plecati la munca in strainatate ar trebui sa contribuie financiar substantial la bugetul comunitatii. Chiar si daca ar fi banii, extinderea serviciilor de asistenta sociala si consiliere scoala la o asemenea scara ar avea nevoie de ani buni pentru implementare. Ca sa nu mai vorbim ce traininguri si campanii de informare de mai mare dragul vor face niste primarii.

Cu toate astea, se simtea nevoia unei legi in domeniu. E, o avem.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: