Ciprian Domnisoru

Regele Lear

In Uncategorized on iunie 24, 2009 at 4:59 pm

Fundatia Erste l-a invitat pe Traian Basescu la o conferinta de CSR. Ca de obicei cand se duce la ceva tematic, cu staif, Basescu ia scena in primire si eclipseaza evenimentul cu niste critici aruncate in stanga si in dreapta. Macar nu e plictisitor. Astazi presedintele s-a legat de politicile sociale, sustinand:

se remarcă o lipsă de „coerenţă şi responsabilitate” în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale, existând o risipă de bani publici a cărei origine se află într-un comportament politic populist şi în lipsa de tranparenţă.

Despre populism ma intreb cum nu se ineaca cand aduce vorba de subiect. Iar despre transparenta, mai bine o dadea afara pe Ridzi sau il critica deschis pe Videanu. Dar ipocrizia e si ea un dar si daca tot pot fi atacati ministrii de stanga, de ce sa n-o facem?.

 Riscăm să devenim un popor de asistaţi. Numărul persoanelor asistate de stat sub diferite forme a ajuns la 11 milioane dintr-o populaţie totală de 22 de milioane. Înseamnă că nu avem priorităţi în alocarea banilor publici.

Vine o vreme in viata unui barbat cand e leu paraleu si uita de lungul drum al existentei. Nu e nevoie sa fac o argumentare prea complexa, e suficient ca din 80 de ani de viata 18+ 15 sunt ani in care esti natural asistat prin pensie si alocatii, apoi in cei 47 activi mai esti si somer (6-7% acum), invalid, ai dizabilitati, esti in concediu paternal, mai stai si prin spitale, ai sapte copii, esti rrom si traiesti din venitul minim garantat, deci statistic e normal ca din 22 de milioane 11 sa fie asistati, chiar intr-un scenariu fericit.

Basescu tintea bine insa, pentru ca in practica multe pensionari pe caz de boala si certificate de invaliditate s-au dat pe spaga. Insa ce sa-i faci, nu mai fura, bre cetitoriule.  Ca sa il contrazica pe Presedinte, Senatul a marit azi concediul de lauzie la 168 de zile. Frumos.

Trebuie găsite soluţii adecvate la creşterea ratei mortalităţii şi scăderea ratei fertilităţii, la educaţia pe tot parcursul vieţii şi la ocuparea vârstei a treia, la dezvoltarea insuficientă a serviciilor pentru sprijinirea mamei şi la emigraţie. În acest context, o atenţie specială trebuie acordată sustenabilităţii sistemului de pensii

Da, trebuie.

Mai interesant decat discursul- enumerare de probleme din Romania , inclusiv problema satului romanesc, care nu ne lasa sa dormim de la 1848 incoace, este faptul ca la Presedintie exista Comisia Prezidentiala pentru Analizarea Riscurilor Sociale si Demografice.

Puteti citi cine sunt membrii aici. In esenta toata floarea politicilor sociale romanesti, profesori universitari, cercetatori, directori de institute, plus Sorin Ionita. Comisia are un mandat clar: pana la 31 octombrie 2009. Este interesant de vazut ce a produs aceasta Comisie, in afara de temele de discurs aruncate azi de presedinte. Pe site-ul Presedintiei nu apar documente sau studii, pesemne nu sunt publice, dar daca dupa un an de munca s-a ajuns la un discurs de genul „Suntem un popor de asistati „, tare mi-e ca lucrurile au mers prost.

Mai trist este ca aceasta concluzie aiurea va sustine atacurile impotriva stangii, pe filiera „Mircea, tu vrei ca acest popor sa fie un popor de asistati”.

Zilele trecute aparea un raport al Eurostat in care Romania figura clar ca statul european cu cel mai mic nivel al taxarii. Acest statut este datorat taxei unice de 16%, insa chiar si la capitolul contributii sociale Romania nu este un iad al taxarii, fiind undeva peste medie, ce-i drept.

Cumva insa faptul ca veniturile bugetului sunt reduse pentru ca taxele sunt foarte mici este ascuns de politicienii romani, mai ales de Basescu& company.

In esenta orice roman daca este intrebat va dori 16, daca nu 10% impozit.  In Romania numai Ion Iliescu isi mai aduce aminte de impozitul progresiv, dar din respect pentru voturile partidului tace. Din aceasta istorie ies bine cei bogati, care au fonduri suficiente sa isi permita sanatate si educatie privata si n-au nevoie de asistenta statului, iar cei saraci se intreaba de ce nu sunt medicamente in spitale, de ce sunt scolile proaste, de ce primesc un salariu minim mic de rad si indienii. Pai de-aia: pentru ca in Romania taxele sunt mici.

Chiar si la nivelul acesta mic insa, vine neoliberalul si zice: de vina nu sunt taxele mici ci o „risipă de bani publici a cărei origine se află într-un comportament politic populist şi în lipsa de tranparenţă”. Din gura lui Sorin Ionita acest verdict este stimabil: intr-adevar, exista risipa de bani publici in Romania pentru ca exista coruptie.

Din gura politicienilor insa asemenea concluzii sunt hilare. Asteptam deci si alte concluzii ale Comisiei susnumite in discursurile lui TB.

Basescu trebuie sa tina minte ca regimurile se schimba si multi lideri politici au ajuns la batranete sa fie asistati, sau in saracie, ca unii demnitari comunisti.  Si sincer nu-l vad prea bine cu Cordelia aia mica pe care o antreneaza, s-ar putea sa ajunga la stirile ProTV, ca parintii  lui Boc sau Ciorbea, uite ce rau o duc sarmanii.

Reclame
  1. regele lear pe naiba.
    te-ai tabloidizat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: