Ciprian Domnisoru

Idei in pom

In Bunastarea, Criza on iunie 5, 2009 at 7:16 am

Sunt un om de stanga ocupat, am maine examen CFA. Nu pot insa sa nu iau prajina si sa dau in copacul frumos ilustrat al filozofiei intrupat de la marele Patapievici. Au pregatit luna aceasta un dosar de explicatii liberale la criza mondiala.

Raspunsurile liberale nu vin decat ca o replica la gura mare a unor socialisti care s-au grabit sa proclame sfarsitul capitalismului. Bucuria socialista a fost mare pentru ca dupa un ciclu de crestere economica de opt ani recesiunea a venit ca un bilet de intrare a stangii in atentia publicului. Din pacate insa discursul de stanga a venit ca o ciorba reincalzita, s-a ajuns pana la a il dezgropa pe Keynes, a carui vorba de duh ca pe termen lung suntem toti morti nu i se aplica.

Din revista cu pricina puteti citi de la d-l Cucerai ca „ordinea capitalista nu este o ordine naturala, capabila sa subziste prin ea insasi”. De la domnul Marinescu puteti citi ca „economia de piata este starea naturala a societatii moderne”. Ma rog, poate nu se contrazic asa cum pare.

Recunosc ca nu citesc de obicei Idei in Dialog. Insa pot spune ca se scrie si se discuta la un nivel dezamagitor . Sa vedem de ce:

– articolul domnului Trandafira este scris ca si cand s-ar fi uitat la Zeitgeist si s-ar fi grabit sa scrie ce a aflat.

Dealtfel este interesant cum daca pana acum inamicul libertarienilor era statul, acum Federal Reserve si bancile in general sunt puse la zid. Incet incet libertarienii se vor dezbara de aliatii institutionali pana or sa ajunga la spatiul imaculat al ideilor proprii. Capitalism fara banci si fara mecanismul acordarii creditului se poate la tara, dar pana si Ilie Moromete avea recuperatori la poarta.

– cand raman in pana de idei scot de la tescherea ororile comunismului: 

Nu capitalismul, ci de fapt socialismul este salbatic, caci socialismul a luat nastere prin violenta, constrangere si nationalizarea proprietatii private, care au ucis zeci de milioane de oameni pasnici in numele unei utopii contrare firii. (Cosmin Marinescu).

Saracul socialism de secol 19, aparut la vederea ororilor capitaliste in mintea unor oameni decenti, este pus la zid tam nesam. Cine poate sa faca o socoteala a oamenilor omorati in goana dupa bani? In fine, argumente de clasa a 11-a.

– in incercarea de a mentine ideologia pura, boborul este pus la zid: clasa de mijloc este si ea vinovata pentru ca se imprumuta in dorinta ei burgheza de a avea o casa.

 In SUA, sistemul bancar – stimulat si prin reglementari de tip welfare state – a expandat nesabuit creditul, catre categorii tot mai largi de debitori, cu ipoteci garantate guvernamental sub sloganul politic “o casa pentru fiecare american”.

– In fine, la rubrica Sic ! putem cita:

 Vinovata este “piata”? Eu nu cunosc aceasta persoana!

In mare, pozitia grupului de autori este ca recesiunile economice sunt generate sau cel putin grav adancite de politicile guvernamentale

Ori de cate ori incearca sa fie mai mult decat atat, el [ statul] micsoreaza (si, la limita, anuleaza) beneficiile fara precedent pe care ordinea capitalista le face posibile.

Reclame
  1. Pana la urma esti de stanga sau de dreapta?

    • Pentru ca stiu ca esti inginera si v-ati invatat cu idei fixe, imagineaza-ti un osciloscop. Punctul meu de zero este politica care maximizeaza bunastarea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: