Ciprian Domnisoru

Gratuit

In Beneficii, Bunastarea on mai 26, 2009 at 5:10 pm

Banca Mondiala ia cu o mana si da cu cealalta. Cand amicii de peste strada de la FMI zic „reduceti cheltuielile publice”, Banca Mondiala emite niste recomandari de se gudura tot neoliberalul: mai nou, plata serviciilor medicale. Cititi aici cum niste oameni seriosi de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au gasit solutia magica la imbunatatirea sistemului: sa cerem bani de la oameni. Solutie dealtfel validata de Banca Mondiala, alaturi de alte calcule precum „varsta de pensionare la 70 de ani” . 10 lei pe consultatie, 1 milion pe saptamana de spitalizare.

Nimeni nu vrea sa salveze in Europa de Est modelul „continental”, welferist, desi asta era o mostenire valoroasa a comunismului. Ca sa ajunga la un sistem de sanatate echitabil, americanilor le vor mai trebui cinci Obama.  

Prezentata ca o solutie la spaga este amuzanta aceasta taxare a serviciilor medicale: in mana companiilor de asigurari si a spitalelor private sau a unor doctori cu pixul in mana si nota de restaurant, pacientul roman va fi pierdut. Acum are macar posibilitatea negocierii sub acoperirea ilegalitatii, care mai infraneaza nesimtirea unor doctori care cer spaga.

Odata facturabil, orice uitat in gura va deveni un serviciu pe o piata libera si dupa ani de zile de marginalizare, doctorii vor deveni noii notari.

Revenind la Banca Mondiala si la FMI, aceste institutii nu par dispuse nici sa isi recunoasca vina in esecul supravegherii multilaterale si nici sa renunte la placa neoliberala.

„Asigurarile private ar fi o solutie financiara…[…] Si ar mai fi nevoie de o restructurare la nivel de mentalitate, intrucat Sanatatea nu poate fi gratuita”, a spus oficialul CNAS.

Aceeasi mentalitate preluata de CNAS la recomandarea Bancii Mondiale ne va conduce in curand la privatizarea invatamantului si la privatizarea a ce a mai ramas.Chiar, ce a mai ramas? Chiar si muzeele si palatele de patrimoniu national au fost privatizate. 

Si abia atunci Romania va trece si institutional la statutul de tara bananiera.

Reclame
  1. […] ! Cat e pilula !? In Uncategorized on iulie 3, 2009 at 6:42 pm Scriam ca ni se coace plata in sistemul medical de ceva vreme. De fapt ni se coc mai multe, pentru ca […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: