Ciprian Domnisoru

Sa traiti bine

In Bunastarea, Criza, Guvernul PD-L- PSD on mai 19, 2009 at 4:50 pm

Candideaza? Nu mai candideaza? Daca ar fi Stolojan, poate ar avea logica intrebarea. Din obstinatia cu care si-a sustinut odrasla in politica, partenerii de sprit in afaceri si pe dona Udrea calare, sigur Basescu va mai candida.

Recent si-a asumat– intr-un salt demn de cascadorii rasului- greseala politica a alierii cu PSD si incapacitatea de a anticipa evolutiile economice. Declaratii facute in vizita in Franta- ca de obicei, politicienii romani isi dau drumul la gura in strainatate in fata unor audiente mai fine dar de-abia asteapta sa se intoarca acasa la harjoana cea dreapta de la televizor si luarea la pula (a se citi g.ozara) a ziaristilor.

In paralel cu vizita onorabilului in Franta se desfasura o stire cum ca o fabrica de-acolo s-a gandit sa-si mute productia de ciorapi la Campina in 2005, nu le-a oferit angajatilor francezi oportunitatea de a se angaja in urbea prahoveana si acum trebuie sa plateasca cam 30-40 de salarii compensatorii in daune, dupa o hotarare a justitiei franceze.

Problema este ca salariile oferite- 110 euro- erau la momentul respectiv „nedemne” pentru angajatii francezi.

Sa revenim. Intr-o incursiune in Maramures, la Biserica duminica asta, Basescu a reluat „Sa traiti bine !”, cu specificul situatiei, si l-a transformat in „Sa dea Dumnezeu sa traiti bine !”, precizand ca nu vrea sa dea conotatii electorale.

Nu poti spune prea clar de ce a fost ales Basescu, fiind la atat de putine voturi de atat de diferitul Nastase, insa poti spune ca a promis prosperitatea: „Sa traiti bine”. Acum cu Dumnezeu in ecuatie, prosperitatea poate nu s-o nimeri sa fie, dar Doamne ajuta maica.

Sigur ca fiecare se descurca cum poate si- cum mai nou spun afisele electorale ale PD-L, „In familie ne descurcam mai bine”.

Pana sa inteleaga trimiterea la familiile politice din Parlamentul European, oamenii inteleg o trimitere la sprijinul din familie in aceste vremuri poate mai dificile.

Sa trecem la concluzie. Faptul ca:

  •  muncitorii romani lucreaza pe salarii „nedemne” pentru a umfla profiturile strainilor
  • exista cazuri ca acesta unde muncitorii romani traiesc in conditii asemanatoare sau mai rele decat cele ale chinezilor de pe santierele din Bucuresti
  •  medicii din Romania pleaca si vor pleca in numar tot mai mare in strainatate

sunt simptome ale frunzei in vant care este Romania in fenomenul globalizarii.

Ce este pervers este ca o grupare politica care a sustinut numai interesele micilor sau mai marilor afaceristi a ajuns sa conduca aceasta tara prin mesajele ipocrite ale lui Basescu, care poate fi creditat cu 90% din succesul partidului.

Falimentul lui „Sa traiti bine” este evident:

– Romanii din strainatate muncesc mult, in conditii proaste si sunt victimele discriminarii

– Romanii din Romania muncesc pe salarii mentinute cat mai jos de patroni si mai nou de Guvern.

Faptul ca francezii considera nedemn un salariu de 110 euro ma face sa ma gandesc la diferenta dintre pragul saraciei in Franta: 700 de euro si cel al saraciei in Romania: 290 RON, adica 60 de euro.

Ma face sa ma gandesc insa si la un alt aspect, care nu este surprins de Banca Mondiala, cand valideaza cifra ratei saraciei la 5.7% in Romania: ca sa iasa din saracie si sa ajunga la un venit decent, milioane de romani pleaca la munca in conditii inumane si isi lasa familiile in urma. Cei ramasi fac facultati ca sa aiba putin peste salariul minim. Cei mai multi accepta sa munceasca mult mai mult decat omologii lor vestici. Acel prag al saraciei nu ia in calcul plata unei chirii, in realitate oamenii se inghesuie pana cand „In familie” nu mai e asa bine. Trecand pragul saraciei masurate cu venitul, romanii dau de sclavie la munca in afara, umiliri, inghesuiala, mizerie, exploatare.

As avea multe de argumentat despre de ce este ridicol sa spui ca pragul saraciei in Romania este de 290 de RON, dar deocamdata constat falimentul lui „Sa traiti bine”, mascat de niste televiziuni saltarete, BMW-uri la mana a doua si de ochiul cu care Basescu nu vede mizeria in care se zbat romanii, ici ou ailleurs.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: