Ciprian Domnisoru

Salvati copii

In Uncategorized on aprilie 30, 2009 at 8:12 pm

Am avut odata un sef care spunea „Cine munceste bine pe bani putini munceste bine si pe bani multi”. El saracu muncea de ani buni si avea cea mai proasta dantura pe care am vazut-o vreodata.

In liceu profesorul pe care il apreciam cel mai mult avea aceleasi probleme cu dantura, se imbraca nashpa si facuse un fond la care contribuiau elevii ca sa cumpere carti pentru disciplina lui, evident disponibile tot copiilor dar si lui (pe vremea cand initiativa liberala cu 100 de euro pentru carti per profesor nu exista).

Este greu sa te uiti toata ziua la televizor la fitze si cand ajungi la scoala sa dai de niste oameni care nu au marca succesului in nici un fel.

De bine de rau insa le multumesc sincer tuturor profesorilor care au avut rigoare si pasiune in conditiile in care salariul lor era mic. Nu stiu daca asa ceva mai este posibil in ziua de azi.

Boc le spune profesorilor sa  nu afecteze copiii prin greva lor. Daca n-ar fi, nu s-ar povesti, cum zice povestea. Tineti minte partide care au sustinut cresterea salariilor profesorilor cand liberalii sustineau ca nu sunt bani? Da, PD-l si PSD. Ce spun acum aceste partide?

Dincolo de cele cateva milioane pe care le pot castiga profesorii, Comisia prezidentiala pentru educatie a emis astazi niste recomandari, in ton cu programul PD-l de descentralizare si imburghezire locala fara margini.

Iata un exemplu:

Calitatea educaţiei contează mai mult decât tipul furnizorului (public sau privat) de educaţie. Finanţarea de bază pentru învăţământul preşcolar şi învăţământul obligatoriu se acordă tuturor unităţilor de învăţământ, publice sau private, dacă ele sunt acreditate şi se supun evaluării periodice. Odată cu transferul preşcolarului/elevului, se transferă şi resursele financiare alocate şcolarizării acestuia.

Aceasta idee a fost concretizata in programul de guvernare al PD-L prin initiativa unor bonuri pentru educatie, cam ca acele bonuri pentru turism. Numai firma de bonuri sa fii. Adica parintele primeste bonul si daca vrea se duce la firma privata Cocos Education.

Mi se pare si normal ca micii burghezi din Romania sa aiba scoli private, ba unde sa mai beneficieze si de fonduri de la stat pentru educatia odraselelor, care sa finanteze partial (sau mai rau, integral) calitatea educatiei micutilor.

Intre timp, sistemul de stat sa fie aratat cu degetul ca fiind bun pentru delincventi si imigranti, ca in America. Cu profesori dementi, beti, batuti, obsedati, etc, cum a transmis media in ultimii ani.

Nu exista aici nici o teorie a conspiratiei. Exista interese clare de a muta finantarea pentru educatie la tot felul de scoli private locale. Orice control ar putea exercita statul asupra calitatii educatiei in aceste pepiniere, nu se compara cu sistemul centralizat dar slab finantat care exista in prezent.

In concluzie, profesorii au capacitatea sa dea acest guvern peste cap de cate ori vor si ar fi bine sa o faca pentru ca ii asteapta marginalizarea in Romania imburghezita.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: