Ciprian Domnisoru

Ich bin ein Chishiner

In Uncategorized on aprilie 8, 2009 at 8:17 pm

In seara aceasta la Bucuresti Kerry Kennedy si-a lansat cartea Spune Adevarul Puterii, o colectie de povesti si interviuri despre „aparatori ai drepturilor omului care transforma lumea”. Am fost la lansare, unde a fost multa presa, prea multa pentru spatiu, si au fost transmisiuni in direct. Desi nu apare in carte, Kerry Kennedy l-a invitat sa vorbeasca pe disidentul anticomunist Vasile Paraschiv, cel care i-a refuzat medalia lui Basescu, facandu-l comunist. Cititi aici. Paraschiv a profitat de ocazie si i-a facut din nou comunisti pe Basescu, Iliescu, Nastase, Geoana.

Nu stiu daca Kerry Kennedy l-ar fi intervievat pe Che Guevara dar cartea, la o prima rasfoire, nu este politica decat prin aceea ca vede actiunea individuala ca principal motor al schimbarii.

Daca disidentul roman bestelea clasa politica si vorbea, emotionant, despre cum o sa lupte toata viata impotriva comunismului, la celalalt capat al bulivardului doua manifestatii de sprijin pentru Chisinau, una noua dreapta, alta a studentilor basarabeni, populau timid gazonul din fata Teatrului National.

Acei studenti au spus in discursurile lor adevarul puterii din Romania: compromis, tacere, lipsa de mediatizare, diplomatia soricelului, etc. Sincer, era mai multa presa la lansarea de carte decat la miting. 

Cartea lui Kennedy vorbeste in esenta despre constiinta sociala. Constiinta care inseamna in practica compasiune, ajutor reciproc, solidaritate. De ce lipseste ea la romani in aceste momente cand istoria spune, cum se scanda in Piata Universitatii in seara asta, „Timisoara ’89, Chisinau 2009”?

Istoria esecului Revolutiei de la 1989 din Romania a transformat ireparabil acest popor intr-unul cinic, care nu mai crede in destin istoric, care nu simte nevoia sa ia atitudine cand romani sau moldoveni, cum i-om numi, sunt sub papucul geopolitic. Altfel nu-mi explic lipsa oamenilor din Piata Universitatii in aceasta seara. Sa fi fost trei mii in total. Este un nonsens sa strigi „Jos Comunismul”, „Jos Voronin”, cand Iliescu a fost ales cu o larga majoritate de fiecare data.

Erau si cei mai revolutionari dintre romani, niste catavenci si guerilla, n-o sa spun cine ca  nu conteaza, care venisera in piata ca la un shooting. De fotografii in care sa arate ei cool, that is. Cei de la Realitatea au in seara asta o emisiune unde fac o paralela intre filmul Wag the Dog si evenimentele recente, cu Mitrea in studio- culmea cinismului. Mistocareala asta nationala, cu largul sprijin al presei, se face in timp ce in Moldova tinerilor li se pune pumnul in gura.

O sa parafrazez din cartea lui Kennedy: In acelasi mod in care se opun comunismului, acesti tineri basarabeni ne provoaca sa iesim din propriul confort fizic si sa avem aspiratii mai inalte, sa luptam pentru o cauza dreapta si pentru o lume decenta.

Daca romanii ar sari in ajutorul romanilor din Basarabia, macar venind in piata, ar insemna ca maine-poimaine ar iesi in strada si pentru salariile mici, pentru a invinui coruptia si abuzurile, pentru a-si cere drepturile. Este de inteles asadar tacerea guvernantilor romani in a sprijini in vreun fel- si dupa agresivitatea Moldovei ar avea destule posibilitati- soarta cetatenilor romani si moldoveni din Republica.

Reclame
  1. frumos… dar nu asa arunca atat de repede cu piatra in catavenci (nu ziaristii neaparat, ci tipul descris), ar insemna sa arunc cateva pietricele si in mine, si in tine :). misto-ul a devenit un al doilea eu in tanara noastra generatie batrana; important e sa vina cat mai multi, pana la urma se prinde ceva, cel putin de mine s-a prins.
    in rest, ramane cum am stabilit:
    Бессарабии румынской земле!

  2. da pot sa ma exprim si eu liber pe acest blog?
    sau o sa te faca Paraschiv comunist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: