Ciprian Domnisoru

Le pret, il prestito, die Anleihe, δάνειο

In Criza, Guvernul PD-L- PSD on martie 30, 2009 at 8:47 am

A face consultari publice in Romania inseamna a organiza o descarcare de balegar din caruta. De aceea imprumtul de la FMI a fost agreat in timp record si fara dezbateri. Atata asteptau ceausistii Romaniei, ocazia de a arata cu degetul imprumutul de la FMI. Cititi aici  pareri nationaliste ceausiste surprinzatoare -pentru ZF-. Asa ca lucrurile au fost facute ca pe vremea Regelui, de domni, la o cafea la Viena.

Intr-adevar, ar fi fost frumos ca banii sa fi mers la banci de stat, daca tot se imprumuta statul. Sau in proiecte de infrastructura, ca sa simtim ca stimulam economia. Dar pana una alta, avem experienta destula cu finantari de la banci de stat care au disparut in buzunarul securistilor si cu proiecte de infrastructura in balarii. Cine sa gestioneze fondurile? Directorii de companii nationale platiti cu 35 de milioane? Don Costel?

Asa ca filtrarea stimularii economiei prin banci straine e un lucru foarte bun. Diferenta intre profitul scos din tara de banci si potentialul profit ramas in Romania e ca vor fi mai putine fitze, mai putine Lamborghini pe strazi. 

Saracu Popoviciu, ce vina are el ca a investit doua miliarde de euro? Traian Basescu (el ii lua partea vajnicului om de afaceri) poate nu face diferenta intre o investitie cinstita de doua miliarde de euro si una de tranzitie romaneasca. Atunci cand ti se dau 220 ha, atunci cand ti se dau fabrici, concesiuni, licente, etc, nu e corect.

Pana una-alta, daca ignori stirile invidioase din afara ca am luat banii ca ne prabuseam, Romania a iesit bine din toata povestea: premiera unui acord cu bancile de mentinere a banilor in tara (care cu siguranta va fi preluat si de alti musterii FMI), o formula de dozare a sprijinului sub controlul BNR si, cel mai important, bani pe masura banilor aruncati in economia americana. In plus, conditii foarte putin restrictive in materie de salarii si pensii.

Romania face astfel un pas important in a nu ramane ca proasta in criza si a continua cresterea economica care ne ducea la afirmatii de genul „ajungem din urma Italia”. Puteti citi aici dealtfel cum romanii au inceput sa plece din Italia pentru ca „a inceput sa semene cu Romania”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: