Ciprian Domnisoru

Somajul tehnic si iubirea de corporatii

In Criza, Guvernul PD-L- PSD, Somaj on martie 20, 2009 at 6:29 pm

Exploatarea muncitorilor, conditii proaste de munca fata de vest, profituri exorbitante ? Taxe prea mici pentru companii care polueaza, exploateaza resursele naturale, pleaca cu banii din tara, au tarife sau preturi mult prea mari chiar si comparativ cu tara lor mama?  Nu, acestea sunt problemele unei etape istorice incheiate.

Acum intram intr-o etapa nebanuita a capitalismului: afectiunea guvernantilor de pretutindeni pentru piata libera si capitalism este atat de mare incat in loc de costume ar putea purta tricouri cu „There is no alternative”.

Cum se manifesta aceasta duiosie? Daca la americani prostirea cetateanului a atins cote bananiere odata cu bailoutul, in Romania, asa cum se anuntase, se introduc masuri de sprijinire a somajului tehnic. Aceasta masura fusese anuntata de PD-L de cand se elabora programul de guvernare. Cititi aici. Dar cum nu se prevedea, ne vom imprumuta cu sume nevisate pentru a sustine economia.

Iata decizia Ministerului Muncii:

Scutirea pentru o perioadă de până la 3 luni de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minim 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.  Această scutire se aplică pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, pentru o perioadă de până la 3 luni, angajatorul si salariatii menţionaţi mai sus fiind scutiti de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, fără a fi afectată calitatea de asigurat a acestora.

Daca pana anul trecut exista in lege termenul de somaj tehnic, care teoretic mai avea o legatura cu o situatie obiectiva care poate duce la intreruperea activitatii unei intreprinderi, noua formulare „intreruperea temporara a activitatii” lasa loc liber angajatorului sa se joace cu activitatea dupa cum ii arata estimarile de profit.

Somajul tehnic nu este o practica la ordinea zilei in lume. In cele mai multe tari unde capitalismul este „avansat”, devii pur si simplu somer. Undeva insa in traditia tranzitiei romanesti somajul tehnic s-a incetatenit. Era comod pentru toate partile implicate si este comod si acum. In anii 90 era comod pentru intreprinderi care nu vroiau sa faca restructurare si guverne care nu vroiau oameni in strada, acum este comod pentru companii care vor sa aiba profitul mare dar sa nu piarda „capitalul uman”  si sa angajeze alti oameni dupa.

Generozitatea ministerului de a scuti firmele si angajatii de la plata contributiilor se face pe spatele celorlalti contribuabili. Care nu sunt in somaj tehnic si care vor trebui sa suporte consecintele unor bugete mai mici de asigurari sociale. Mai mult, Guvernul Boc vrea sa renunte la planificatele reduceri de contributii sociale, astfel incat contributiile de asigurări sociale vor creşte cu 3,3 puncte procentuale. Nu si pentru firmele care trimit angajatii in somaj tehnic.

Care era scenariul nefericit? Acela ca firmele sa faca restructurari si sa trimita oamenii in somaj propriu-zis. O intreaga bataie de cap pentru firme: poate oamenii iti fac greva, poate nu poti sa ii concediezi decat cu salarii compensatorii, poate dupa ce i-ai concediat si ti-ai dat seama ca merge Rabla in Germania trebuie sa-i reangajezi. O intreaga tevatura. Mai simplu iti da statul fraiele: somaj tehnic la orice ora, costuri minime.

Undeva intre Basescu care alarma tara ca bugetul pensiilor este falimentar si Basescu care vizita uzinele de masini spunand ca nu se vesteste nici o criza a aparut o bresa.

Practic mi-as dori sa fiu directorul Renault in Romania:

-pot sa trimit oricati oameni oricand in somaj tehnic cu costuri reduse

-statul roman se imprumuta pentru tine de la FMI

Intre bugetul saracit al asigurarilor sociale si datoria externa in crestere, care va fi suportata tot de ceteteni, nu gasesti decat o explicatie frumoasa: profitul atat de drag al corporatiilor. Si binele tarii, care nu poate fi conceput altfel decat daca le este bine si corporatiilor. Aceasta relatie apare sub diverse forme in biologie, mai mult sau mai putin scarbos.

Insistenta cu care americanii se tem de falimentul AIG mai mult decat de apocalipsa este sindromul acestei relatii ideologic parazitare intre stat si corporatii.

In Romania, o tara cu somaj redus si chiar cu deficit de forta de munca in anumite zone reducerea contributiilor pentru somajul tehnic a fost o decizie foarte proasta si vinovata a guvernului Boc. In alte tari, cu somaj ridicat si costuri relative ridicate cu forta de munca poate ar fi fost o decizie buna.

In Romania insa, companiile care vor apela la somaj tehnic au probleme sa gaseasca oameni calificati. Nu ar concedia angajatii asa usor. Si in nici un caz nu vor inchide fabricile, unde au costuri infime cu forta de munca fata de Vestul Europei. Liderii sindicali nu au inteles asta sau au inteles si au alte interese. Iata ce declara un lider sindical – primele randuri subliniate apartin autoarei materialului.

Actuala criză economică reprezintă o astfel de situaţie care îndreptăţeste companiile să apeleze la somaj tehnic. „Este o măsură stabilită la nivel de unitate. O prevedere de genul acesta nu mai există în Codul Muncii, dar într-o astfel de situaţie comisiile paritale pot să găsească formule de genul acesta. Între a se salva un loc de muncă sau o fabrică si a închide definitiv o unitate, este de preferat prima variantă, chiar dacă se face prin somaj tehnic, iar oamenii primesc bani mai puţini“, ne-a declarat Marius Petcu, presedinte CNSLR Frăţia.

Despre ce companii vorbim cand ne temem ca isi vor inchide unitatile? Nokia, Dacia, Rompetrol, Michelin- doar cateva mentionate in articol. Aceasta temere ridicola inseamna pentru angajati un du-te vino penibil, ca cel facut de Dacia, care ba nu avea comenzi, ba avea.

Respectul pentru munca si angajat ar trebui sa fie preocuparea principala a statului : oamenii nu ar trebui sa fie trimisi la plimbare, la aerisire, afara din pestera la soare ori de cate ori scad previziunile de crestere. Iar oamenii de afaceri ar trebui sa aiba responsabilitate fata de cati oameni angajeaza, ce productie estimeaza, ce bugete isi fac. Iar atunci cand gresesc bugetele si estimarile de productie sa suporte consecintele, nu sa le transfere asupra angajatilor si-cu voia Guvernului Boc- asupra bugetelor de asigurari sociale, prin neplata contributiilor angajatilor trimisi in somaj tehnic.

Agentii economici au o rationalitate care le spune sa faca totul pentru un profit cat mai mare. Statul -roman, cel putin- intelege bine aceasta mentalitate pentru ca politicienii au acelasi scop- sa isi majoreze veniturile.  Interesul real al ceteteanului- ca reducerea profitului firmei sa nu se transforme in inactivitate sau reducerea veniturilor sale- nu ar putea fi urmarit decat de o politica ceva mai detasata de interese economice. Si prin detasata vreau sa spun nu asa ahtiata dupa spaga.

 

 

Reclame
  1. […] pentru angajatii trimisi in somaj tehnic si angajatorii lor. Iata deci si nota de plata, care, cum spuneam, va trebui platita de restul angajatilor si firmelor, pentru firmele care se vor bucura de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: