Ciprian Domnisoru

Banca Mondiala a scos dosarul Romaniei de la raft

In Asistenta sociala, Bunastarea, Criza on martie 7, 2009 at 9:39 am

Banca Mondiala a emis o serie de recomandari schizofrenice pentru economia Romaniei in perioada de criza. Cititi aici. Recomandarile vizeaza si politica sociala. Sa vedem intai care e fondul problemei.

Intr-o recesiune ar fi bine sa stimulezi consumul si investitiile intr-o economie tinand deficite, care mai apoi, in faza de crestere economica, sa fie platite. Asta functioneaza numai pentru statele Occidentale si in special SUA, cu putere de vot in FMI si Banca Mondiala. Cata vreme toate agentiile de rating sunt in SUA iar SUA nu primeste vreun rating de credit, poate sa aplice sistemul cu deficitul in perioada de criza, mai ales ca se poate imprumuta in dolari. Tocmai de aceea s-au zurlit sefii est-europeni zilele trecute: primim ratinguri mici desi economiile din Est sunt relativ neafectate. Cititi aici. Mai mult, banci americane care primesc bailout money speculeaza valutele din Est, slabite dupa ce Moody’s, S&P and the rest vin cu declaratii ca Europa de Est este „noua zona subprime”. Iar Banca Mondiala spune „Criza financiară internaţională ar putea limita accesul României la împrumuturi externe, ceea ce va adânci recesiunea.” Dupa luni de zile guvernantii romani au facut o vizita de politete la Washington sa se intereseze de un imprumut , desi finantarea externa nu este o urgenta pentru Romania.  

Sesizand ca americanii au si painea si cutitul, Comisia Europeana a propus un lucru sanatos dupa atatia ani de rapoarte nedospite despre economiile emergente: reglementarea agentiilor de rating. Cititi aici.
 <<În baza propunerii Comisiei, agenţiile de rating vor fi nevoite:

  • să se înregistreze pe lângă o entitate europeană de reglementare şi să se supună monitorizării de către autorităţile naţionale;
  • să comunice modalitatea în care determină riscul;
  • să aducă schimbări la nivelul conducerii pentru a preveni conflictele de interese, inclusiv prin impunerea de restricţii în ceea ce priveşte salariile, prerogativele şi destituirea membrilor consiliului director. >>

 Ceea ce isi propune Comisia ar fi frumos, sa vedem insa cum vor vota UK de pilda, care au un deficit record, o moneda devalorizata la minime istorice si o economie scumpa si subreda, dar un rating AAA de toata frumusetea.

Revenind la Romania si la recomandarile Bancii Mondiale, nu poti sa nu ai senzatia ca sunt schizofrenice sau macar anacronice:

continuarea privatizarii companiilor de stat, inclusiv a celor de utilitati. Dupa ce Romania si-a segmentat distributia, extractia, transportul de energie si l-a privatizat, piata de energie din Europa a inceput sa fie dominata de giganti nationali. Privatizarea din Romania a fost buna in masura in care aceste mari companii n-au facut eforturi prea mari sa puna mana pe tot din Romania. Privatizarea acum ar insemna pierderi si mai mari pentru Romania, in conditiile in care pretul obtinut ar fi derizoriu. Banca Mondiala are insa placa cu privatizarea, chiar si dupa ce Romania nu mai are nimic de vandut. O fi ramas la dosar.

oferirea de asistenţă pentru persoanele sărace în vârstă, în special celor din zona rurală.  Pe de alta parte BM vine si spune „nu exista premise pentru cresterea cheltuielilor sociale in viitor”. Adica reduceti cheltuielile, sa nu cumva sa faceti deficit pentru ca va mai taie un B de la rating, dar sa nici nu lasati oamenii saraci sa sufere.

 – Guvernul ar trebui sa majoreze anumite taxe dar sa reduca contributiile sociale care „raman ridicate si ingreuneaza costurile muncii”. Contributiile sociale sunt ridicate peste tot in Europa. Costurile muncii sunt si-asa in termeni relativi foarte mici in Romania fata de restul Europei.

-Saracia absoluta ar putea creste cu 2 procente anul acesta in Romania dar „Autorităţile de la Bucureşti ar trebui să limiteze salariile, să îngheţe angajările şi să elimine sporurile.” si „reducerea subventiilor pentru transportul feroviar de calatori”.

Dupa aceste recomandari ai senzatia ca seful delegatiei Bancii Mondiale i-a zis secretarei: „Eduard, adu-mi dosarul Romaniei” si a reluat discursul din 1997-1998.

Romania are o problema reala in privinta deficitului bugetar, lasata de PNL in an electoral si cauzata in parte de optimism de an de crestere in privinta realizarii veniturilor. Dincolo de limitarea acestui deficit inutil din 2008, Romania ar trebui sa isi propuna un deficit contraciclic, care sa suplineasca plecarea investitorilor din Romania in sectorul imobiliar si bancar (prin limitarea creditului acordat filialelor).

Este jenant sa vezi cum, cand in America planul de redresare inseamna exact venituri mai mari pentru oamenii de rand, in Romania se recomanda inghetarea salariilor si reducerea sporurilor, cu avertismentul ca „va creste saracia”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: