Ciprian Domnisoru

Concedierea prin demisie-faza pe banca

In Criza, Somaj on martie 2, 2009 at 5:03 pm

Iata ca bancile, daca anul trecut recrutau si coafeze, ca stiu sa vorbeasca cu clientii, anul acesta trebuie sa lase din oameni…este si normal, cand marja de profit trebuie sa fie la cote fanariote.

Primul caz cu rasunet este Credit Europe Bank. Cititi aici.: Angajatii Credit Europe Bank au cerut sprijinul Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), dupa ce banca a decis inceperea unei proceduri de restructurare, prin care salariatilor li se cere sa-si semneze demisia, pentru a evita plata salariilor compensatorii, sustine presedintele FSAB.

Iata deci ca apartenenta la sindicat este o metoda de a te apara de astfel de situatii. Salariul compensatoriu are o trista reputatie in Romania de cand a fost folosit ca stavila in calea minerilor. In practica insa salariul compensatoriu are o logica: sanctioneaza angajatorul pentru planificarea nerationala a necesarului de forta de munca si ofera un sprijin angajatului, care, cel mai probabil, va avea dificultati serioase sa gaseasca un loc de munca in recesiune.

Cititi si postul „Concedierea prin demisie- faza pe criza” pentru o descriere a metodelor de a forta angajatii sa isi dea demisia.

Mai nou, imi dau seama ca o actiune concertata: „o procedura prin care angajatilor li se cere sa-si dea demisia” pune si mai multa presiune pe angajat: decizia angajatorului nu mai pare un abuz , ci o procedura normala in vremuri de criza, pe care trebuie sa o accepte, laolalta cu ceilalti colegi ai sai. Sau nu. Articolul citat mai sus nu mentioneaza clar ca este vorba despre un abuz. Stirea a fost preluata ca atare, dar voi urmari comentariile si urmarile.

3 martie: Daca vreti sa aflati si ce nu vroiati despre situatia de la Credit Europe, puteti citi comentariile de pe site-ul www.bancherul.ro. Iata mai jos unul mai pertinent, care puncteaza ceva ce regasim si in alte comentarii: oferta de trei salarii pentru demisie.

Din luna noiembrie 2008 CEB are a politica mai putin ortodoxa Datorita faptului ca banca nu doreste sa isi strice imaginea in piata si/sau sa plateasca salarii compensatorii aceasta nu anunta disponibilizari In schimb conducerea bancii trimite fiecarui sef de departament/ sucursala lunar un mail in care este anuntat cati oameni trebuie sa convinga sa isi dea demisia Seful de departament decide de cine „vrea sa scape” Problema se agraveaza cand acesti sefi de departament nu iau decizii obiective, aparand astfel situatia in care un angajat mai vechi si/sau cu rezultate mai bune este anuntat ca trebuie sa isi dea demisia in detrimentul altuia care a prestat altfel de servicii – aceste servici sunt numite mascat de catre sefii de departament atitudine pozitiva Daca angajatul nu cedeaza si nu isi da demisia este chemat la HR unde i se ofera 3 salarii pentru a isi da demisia pe loc Daca in continuare angajatul refuza, el este delegat in alta localitate pe o perioada de maxim 60 zile ( culmea ironiei, aici se respectacodul muncii ) Ultima etapa este desfiintarea postului angajatului – la care ajung doar angajatii care stau foarte bine din punct de vedere emotional pentru ca din momentul 1 pana la ultima etapa angajatul este supus la presiune psihica greu de suportat, umilire si bataie de joc. Asta se intampla la CEB

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: