Ciprian Domnisoru

Patapievici a dat in boala lui Calache

In Uncategorized on februarie 26, 2009 at 9:09 pm

 Boierul mintii Patapievici a dat in boala lui Calache: vede marxisti peste tot. Cititi aici. Autosuficienta curios-naiva studiata a lui Patapievici vine in conflict cu convingerile – de-abia dospite pesemne- ale tinerilor romani care adopta idei de stanga si care sunt enervanti prin manierismele lor si moda lor imprumutata din Occident. Eu n-am intalnit niciunul. Am facut o facultate-doua, economie, stiinte politice, niciun marxist. Nici macar un social-democrat. Era o fata care se ducea la PSD ca activista. In rest, cand mai sustineam ceva vag marxist, sau anticapitalist, fetele de la ASE se opreau din dat cu oja Avon si se uitau la mine, iar la Stiinte Politice tabarau pe mine cu argumente a la Cristi Tabara.

Nu stiu unde i-o fi gasit Patapievici pe toti marxistii astia dandy care fac mizerie in albul imaculat ideologic din Romania, dar in mod sigur au aparut o sumedenie in comentariile la articolul lui. Comentarii din care redau mai jos pe cele care atingeau temele principale. Comentariile de sustinere nu le redau,  dar sunt de acord cu ele intrutotul: se bazeaza pe crimele din comunism: experimentul Pitesti, lagare, Securitatea, proasta functionare a regimului, conditiile inumane in care erau tinuti copiii orfani si alte categorii aflate in intretinerea statului, etc. Problema este ca Patapievici vorbeste, precum bine observa un comentator, ca un student de anul I, numai despre marxism. Pe care il asimileaza tuturor crimelor, experientelor nationale, dramelor istorice, speciilor iesite din el, etc. Deh, ca intr-un articol de ziar.

Interesant este ca textul lui Patapievici citat mai sus este scris in cel mai pur stil leninist: mistocareala fata de adversarii ideologici: <<Ba, dacă eşti mai sofisticat, mai artist, mai la curent, mai băgat în trendurile occidentale, e foarte şic să precizezi, cu fineţea degetului mic ridicat în sus când apuci ceaşca, că eşti „marxist critic”. >>, impartirea textului in teze numerotate (asta intr-un ziar care in josul paginii face reclama la megadiscountul la oua), numerotarea concluziilor care dau aerul de exhaustivitate si sentinta si o concluzie cu atac direct si indrumare pentru invatacei: <<articolul…sugerează raţiunile pentru care adepţii români ai marxismului merită dispreţuiţi. >>.

Mai mult, un diagnostic:  <<ignoranţă (faţă de ce este marxismul în sine); complicitate (cu ce a făcut marxismul oriunde), vinovăţie (pentru participare la crimele şi fărădelegile marxiste), conformism servil (cu modele stângiste occidentale).>>.

Este chiar periculos ca un om care spune ca apreciaza individualismul si libertatea de expresie sa incite la ura impotriva tinerilor cu idei de stanga din Romania, in contextul in care ani de zile a lipsit cu desavarsire orice dezbatere ideolgica in Romania. 

Mai interesant decat articolul lui Patapievici este sirul de comentarii, , din care spicuiesc:

Dedicarea operei intelectualului conducatorului iubit cum s-o numi oare ?  sau Ca si Cartarescu, ca si Liiceanu, Patapievici demonstreaza acea afirmatie a lui Chomsky cum ca trasatura esentiala a majoritatii clasei intelectuale e servilismul fata de putere-  sau O fi si ca reactie la „intelectualii de dreapta”, care devin tot mai greu de suportat- trimitere la aservirea intelectualilor puterii si apararii de catre acestia a status quo-ului in capitalism

o coruptie si mai generalizata o avem acum, in acest timp al capitalismului de cumetrie- coruptia exista indiferent de ideologie. Marxistii explica coruptia in comunism prin latenta coruptiei din capitalism. Ma rog.

comunismul. El insemna un job, un aprtatament, o familie, o siguranta a zilei de mine, un minim de trai civilizat, care acum nu mai exista- preocuparea regimului comunist pentru bunastarea indivizilor era directa.

Priviti numai la sutele de mii de copii abandonati de milioanele de parinti plecati pribegi in lume. – globalizarea inseamna o piata a muncii unde „castiga” cel care se vinde mai ieftin. Munca 10-12 ore pe zi rapeste din timpul alocat familiei.

Socialismul…Atunci s-au scolit milioane de intelectuali (ingineri, profesori, medici,fizicieni – inclusiv HRP, pe care mi-l amintesc din anii de liceu, recunoscut pentru abilitatea cu care se oferea sa stearga tabla-dovada stilul leninist al lui Patapievici :))

Ideea ca libertatea individuala e un moft ,mai ales libertatea in a gindi ce vrei ,si e un potential pericol la adresa obstii nu e o idee adusa de comunisti pe meleagurile astea ci a fost implementata cu grija de veacuri de ultra-traditionalista si conservatoarea nostra biserica.- dovada cea mai buna este marxismul profesat de intelectualii unguri si cehi, care au avut atitudini critice nu din considerente nationaliste sau despotice, ci pur doctrinare. Spatiul ortodox (Rom, Bulg, Serbia) nu a avut revolte de masa in comunism precum spatiul catolic-protestant.

spuneti dvs. ca ”marxismul de pace” a adus descompunere si coruptie pentru societate, iar pentru institutii coruptie si mafiotizare. Ma faceti sa rad. Ce coruptie? Cu pachete de kent si cafea? Ce mafioti? A fost vreun ministru/prim ministru care sa vanda flota sau petromul? Aveau firme de apartament care vindeau energie sau trenuri cu benzina? Romtelecomul sau sidexul? Sau care construiau cele mai scumpe sosele din lume pe hartie? Mafie si coruptie e ceea ce vedem azi. Comunistii erau bieti copii. Socetatea se descompune azi si dumneavoastra vorbiti de trecut. As vrea sa va vad la fel inversunat impotriva mafiotilor de azi, nu doar impotriva stafiilor comuniste. – beneficiile liderilor comunisti erau intr-adevar modeste, dovada bucuria cu care au adoptat economia de piata.

-Sa stiti ca si corporatiile globaliste indeplinesc EXACT acelasi rol in economie precum marxismul: centralizeaza, desfiinteaza proprietatea privata, libertatea, piata libera si individuala, rationalizeaza omul

-Marxismul apare ca un fenomen natural atunci cind capitalismul neortodox ajunge la limita dezastroasa pe care o traim in fiecare zi.Munca platita „regeste” de 10-12 ore pe zi, costurile curente enorme, impartirea societatii in caste , aparitia mahalalelor, sistem sanitar, social si educational dezastros, speranta intr-un viitor mai bun etc. intr-un cuvint :” uite-te-n jur”- „nu te injur” atrage de la sine reflectii marxiste.Capitalism dupa socialism este un cataclism

 

-Un pic de socialism face bine la pipota. Nu e nimic rau daca intelectualii nostri s’or impregna de putin socialism. Intelectuali polonezi, cehi si unguri, Walesa si Havel n-au renuntat la ideile socialiste nici in vreme e luptau impotriva regimurilor comuniste si nici, mai apoi, in vreme ce consolidau si democratia si capitalismul in tarile lor.

– Multinationalele si bancile straine au spoliat tara la sange si acum isi retrag capitalurile. Clasa politica burgheza s-a compromis in acest rastimp definitiv. Libertatea presei s-a transformat intr-o masinarie de spalat creierele. Criza globala a capitalismului scoate in evidenta toata mizeria ascunsa sub pres de sistem. Alternativa reala si viabila la capitalism nu poate fi alta decat socialismul asa cum a fost el gandit de Marx si pus in practica de Lenin si Trotsky in Uniunea Sovietica. Cei mai multi dintre noi nu avem de pierdut decat lanturile cum spunea Marx. Patapievici are de pierdut sinecura, vila de lux, calatorile in strainatate pe banii statului, secretara, soferul, alaiul etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: