Ciprian Domnisoru

Romania vs Botswana

In Bunastarea on februarie 23, 2009 at 6:27 pm

O tara legendara Botswana. Este pe harta mintala a romanilor prin moneda nationala, pula, si cine mai are oarecare cunostinte stie ca e pe langa Congo, statul unde se refugiau sms-istii votanti ai lui Basescu.

In topul prosperitatii creat de institutul Legatum, Botswana se afla pe locul 45 iar Romania pe locul 47. www.prosperity.com

De fapt, tinand cont de indicatorul Liveability, care s-ar traduce liber Conditii de Trai, distanta dintre cele doua tari ar fi si mai mare: Romania locul 68, Botswana locul 35. Clasamentul a avut in vedere:

-Egalitatea de sanse: sentimentul oamenilor ca au libertatea de alegere, impresia lor ca oamenii care muncesc mai mult pot prospera, procentul femeilor in Parlament, venitul femeilor in total venit national, migratia neta.

Romanii nu cred ca munca ii va ajuta. Munca inseamna umilinte prin strainatate, munca peste program, munca nu iti ajunge sa iti permiti ratele pentru o casa, munca nu a ajutat pe nimeni in tranzitie. Pancartele cu „Noi muncim, nu gandim” si „Vrem munca” sunt de trista amintire. Sa punem aceasta neincredere in munca pe seama experientei tranzitiei si sa ne bucuram ca femeile noastre au mai multi bani decat femeile lor.

-Bunastarea:

 1. drepturi si libertati politice (buna guvernare), eficienta guvernului, controlarea coruptiei

2. rezervatii naturale si zone protejate, satisfactia populatiei fata de calitatea aerului, fata de protectia mediului, satisfactia fata de climat.

3. balanta ore libere/ ore de munca

Romanii percept guvernul lor ca fiind mai corupt si mai incompetent decat botswanezii.  

-Eliminarea surselor de saracie: venit mediu, speranta medie de viata, somaj, satisfactia fata de serviciile medicale.

Romanii sunt foarte nemultumiti de serviciile medicale, iar speranta lor de viata este una dintre cele mai mici din Europa.

Retelele de sprijin social: rata divorturilor, vaduvia, sprijinul din partea unei persoane apropiate, voluntariat, organizatii caritabile, donatii, increderea in ceilalti, convingeri religioase, libertate religioasa.

In final Romania apare asa cum o stim: o tara saraca, in care ani de industrializare fortata au dus la poluare excesiva, la probleme de sanatate si de locuire. In care conducerea despotica si comunismul calchiat de niste tarani au destabilizat increderea in guvernanti si au inradacinat coruptia. Un sistem medical cu care mai bine nu ai de-a face si o lipsa de solidaritate marcata la nivelul comunitatii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: