Ciprian Domnisoru

Concedierea prin demisie- faza pe criza

In Criza, Somaj on februarie 17, 2009 at 5:54 pm

Concedierea este un lucru neromanesc: nu se face asa ceva. Se restructureaza, se reorganizeaza, se creaza o firma noua la care vei fi angajat. Intri in somaj tehnic. Primesti 20 de compensatorii. Asta se intampla in anii 90.

Acum in schimb angajatorii au o noua moda: te fac sa-ti dai demisia. Li s-a intamplat unor prieteni de-ai mei: unul a acceptat, stiind ca nu mai era de munca pur si simplu, si a renuntat in acest fel la ajutorul de somaj. Altuia i s-a facut o evaluare proasta si i s-a pus in vedere sa-si dea demisia. Amandurora le-am spus ca este un abuz ce li se intampla si ca se puteau adresa Inspectoratului Teritorial de Protectie a Muncii. Prietenul cu evaluarea proasta a ramas la locul lui de munca, insa a infruntat HR-ul firmei respective, care, vipere mici ce sunt, il amenintasera cu desfacerea contractului de munca si ii pusesera in vedere ca sunt multe feluri in care se poate face desfacerea. Viperele in cauza lucreaza la una dintre cele mai nenorocite multinati0nale din Romania, despre care veti gasi informatii pe acest blog, dar sa nu intram in detalii sa nu-i cream potentiale probleme si mai mari prietenului in cauza.

Un alt caz pe care l-am auzit a implicat transferarea angajatilor pe contracte de drepturi de autor pentru reducerea costurilor firmei.

Informatii mai multe despre aceasta practica a fortarii demisiei au aparut intr-un articol in Curentul, ce face un inventar al cazurilor cele mai expuse la „concedierea prin demisie”: tinerii casatoriti; divortatii; angajatele care au solicitat concediu de maternitate; angajatii care au avut accidente de munca; angajatii care solicita plata orelor suplimentare; angajatii cu orientare sexuala sau religioasa diferita de a majoritatii.

Metoda casei este hartuirea morala pentru a stimula angajatul sa isi dea demisia. Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca a publicat un ghid despre hartuirea morala la locul de munca. Il puteti descarca de aici.

Cea mai buna metoda insa este sa jucati mai tare decat angajatorul si sa spuneti nu. Sa cereti salarii compensatorii, sa va cereti drepturile de orice natura. Iar daca incep mizeriile din partea sefului direct sau a HR-ului, sa va adresati superiorilor si sa rezistati pana cand situatia va deveni atat de jenanta pentru intreaga organizatie incat vor abandona astfel de tentative putin costisitoare pentru ei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: