Ciprian Domnisoru

Despre imigranti straini

In Somaj on februarie 11, 2009 at 9:51 pm

La nivelul vocabularului putini cred ca mai sunt cei care fac diferenta dintre imigrant si emigrant. Este ceva ce defineste munca romanilor in strainatate.

Primele stiri despre muncitori din alte tari veniti in Romania au fost subiecte de curiozitate, ca stirile despre animale noi la zoo. Acum cativa ani fabricile de confectii angajau croitorese din China si Pakistan. Citeste aici. Patronii erau dispusi sa plateasca mai putin decat salariul minim pe economie in acel moment. In 2006, conform Eurostat, in Romania au imigrat 7700 de oameni. Dintre care 56% din Republica Moldova, deci acestia nu sunt imigranti straini. Raman cam 3000 de oameni. In 2006, 375 de chinezi au imigrat in Romania.

Un articol recent din Cotidianul- al carui titlu „Viata de caine” arata  jurnalismul de cornet de seminte al editorilor-  prezinta situatia a 250 de muncitori chinezi care lucreaza pentru contruirea inca unui mall.  

Poate pentru ca situatia lor nu este atat de diferita de cea a romanilor din Italia sau Spania, articolul nu reuseste sa socheze. Numarul mic si izolarea cazului fac rezolvarea simpla.

Raportat la populatie, Romania are dealtfel cel mai mic numar de imigranti din tarile membre UE. Iar acest numar este si asa umflat de „imigrantii” moldoveni.

Dintre fostele tari comuniste, Cehia a inregistrat un aflux de muncitori straini din Vietnam, Thailanda, Coreea si Mongolia. Cehii au avut o propunere pentru crerea unui fond special pentru muncitorii straini, pentru a-i sustine in caz de somaj. Propunerea era ca angajatorii sa plateasca 2000 de CZK in plus fata de salariul muncitorului pentru a acoperi asigurarea de viata.

A venit criza, slujbele au devenit rare si dintr-o data mongolii ciudati cu berea in fata. Asa ca cehii au hotarat sa acorde 500 de euro si un bilet de avion pentru muncitorii care vor sa se intoarca acasa. In Cehia erau in 2008 nu mai putin de 280 de mii de muncitori straini. Cititi aici.

Solutia cehilor este eleganta. Noi romanii avem problemele noastre in schimb. In 2008 erau inregistrati 30.000 de someri romani in Spania. Cazul lor este insa unul fericit. Ajutorul lor de somaj ar face invidios orice director de companie nationala din Romania. Multi sunt insa cei care vor ramane neplatiti si pe drumuri.

Ca o concluzie la acest val de munca care se sparge de criza, sa ne reamintim promisiunea electorala a lui Mircea Geoana de a acorda 20.000 de euro romanilor din Spania pentru a se intoarce acasa. Si s-o punem in practica, numai ca cei 20.000 de euro sa fie platiti de statul spaniol.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: