Ciprian Domnisoru

Lesbienele viitorului

In Criza on februarie 2, 2009 at 9:19 pm

„Poate sa fie un alt Obama, cine stie? Poate sa apara te miri de unde, nu?”. Ion Iliescu este vizionarul politicii romanesti. La o intalnire PSD de acum cateva zile de la Sinaia le-a spus participantilor ca peste cateva zeci de ani va exista o noua ordine mondiala iar capitalismul va disparea: „Dragi colegi, suntem la sfirsitul celor 500 de ani de capitalism. Vor urma 30-40 de ani de noua ordine mondiala”. Poate are omul informatii.

Ce-i drept anul acesta protestele si forumurile anti-capitalism si anti-globalizare au mai mult sfarr ca de obicei. Insa in toata pleiada de critici ale capitalismului, dealtfel foarte satioase, nu isi face loc o evaluare realista: capitalismul este cel mai bun sistem pentru asigurarea bunastarii.  

Cresterea economica record de anii trecuti era rezultatul globalizarii, liberului schimb si al capitalismului. Criza putea fi evitata cu o reglementare mai stricta a pietelor financiare si a pietei imobiliare. De ce nu s-a facut reglementarea? Pentru ca in spatele unei ideologii de neinterventie in „buna functionare” a pietei se ascund sau poate chiar se afiseaza, in marile Parlamente si Guverne, interese comerciale, financiare directe.

Alegerea lui Obama nu este o intamplare: el n-a sarit de te miri unde. Poate nici lesbiana din Islanda nu e o intamplare. Acesti oameni charismatici , care promit o lume noua, vin sa redea increderea in sistemul politic in momentul in care coruperea maxima a sistemului este evidenta: in fata legilor ce au permis marilor bancheri si marilor companii sa mai bea un paharel si sa mai cheltuiasca 18 miliarde de dolari pe bonusuri!! Obama este decorativ si tine un speech frumos in care arata cu degetul nerusinarea. Vorbind despre „hope”, Obama mai arunca sute de miliarde cadou marilor corporatii.

Romania nu este departe. Nu vreau sa spun ca vreun sistem electoral ar putea stavili politicianul roman, mai ales baronetul. Insa noul sistem uninominal a adus personaje care si-au cumparat in stanga si-n dreapta postul. Solutia romaneasca- acest guvern stanga-dreapta-mprejur are tot menirea de a calma spiritele.

Lupta cea mare nu ar trebui sa fie in situatii de criza, pe strazi. Lupta cea mare ar trebui sa fie votul responsabil si implicarea politica. Undeva in noianul de emisiuni crizate despre politica telespectatorul roman simte ca se implica. Pe toate forumurile si paginile de comentarii spiritul critic zbarnaie. Si totusi in Parlament au fost alesi oameni care erau anchetati chiar in momentul alegerii, securisti declarati, oameni de afaceri locali care nu stiu o boaba din ce inseamna parlamentarism.

O parte esentiala a guvernarii- cea de reglementare a pietelor- ar trebui facuta de profesionisti impartiali. Nu degeaba Comisia Europeana a inceput procedura de infringement in privinta numirilor si destituirilor de la ANRCTI. Cititi aici. Nu degeaba sefii unor companii si institutii zboara dupa cum bate vantul cand vin altii la guvernare.

Daca in America Bush n-ar fi numit oameni timp de opt ani criza ar fi putut fi evitata. Daca in Romania aparatul guvernamental ar avea o minima independenta de politic marea coruptie ar putea scadea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: