Ciprian Domnisoru

Ultimii neoliberali s-au aciuiat in Romania

In Criza, Somaj on ianuarie 28, 2009 at 8:36 pm

Se anunta zilnic mii de noi disponibilizari, 50 de milioane la nivel global preconizeaza Organizatia Internationala pentru Munca. Este destul de clar pana acum ca firmele nu vor renunta la avionul companiei sau la bonusurile managerilor. Dar vor renunta la oameni. Si cum anunta cateva mii de disponibilizati, pretul actiunilor creste.

Sistemul asta pune oamenii intr-un malaxor din care ies infranti dupa ani de munca, fortati sa se reorienteze si sa isi stranga suruburile ca niste produse pe piata muncii. In toata povestea asta oamenii sufera, pentru ca viata lor este brusc schimbata, se simt pedepsiti sau prost evaluati desi poate nimeni nu le-a luat in calcul valoarea. Ajunsi acasa, trebuie sa dea ochii cu familia, vecinii, parintii. Nu este un proces vesel pentru nimeni, nici macar pentru miile de bancheri de pe Wall Street care au parasit ringul anul trecut.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Oxford arata, daca cineva se indoia, ca somajul inseamna alcoolism, depresie, probleme in familie si, in final, ani pierduti din viata si chiar o viata mai scurta. Studiul se referea la statele postcomuniste dupa 1990, state in care privatizarea si restructurarea economiilor de stat a dus la somaj in masa. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca terapia de soc a dus la cresterea semnificativa a mortalitatii. Cercetatorii au separat influenta somajului crescut de cea a sistemelor sanitare deficitare, a conditiilor initiale din statele comuniste, etc.

Concluzia, exprimata de prof. David Stuckler de la departamentul de Sociologie de la Oxford: „Tarile care au urmat ..terapia de soc au avut rate de mortalitate mult mai mari decat tarile care au urmat un proces gradual [ de tranzitie]. Privatizarea rapida nu numai ca a dus la somaj de masa dar a distrus si securitatea sociala (social safety nets) ce era critica pentru a ajuta oamenii sa supravietuiasca prin acea perioada turbulenta”.

Ei bine, daca la Oxford faptul ca oamenii din Est traiesc mai putin este motiv de studiu si ingrijorare, la noi este motiv de etalare a tariei neoliberale din vene. Andrei Postelnicu scrie la Evenimentul Zilei si la Capital. Articolele neoliberale din EvZ au o lunga traditie, punctata de Sorin Ionita si de Patapievici. Saptamana asta Postelnicu se leaga de studiul de la Oxford: adica cercetatorii de la Oxford vorbesc prostii cu oamenii care au suferit. Terapia de soc e buna iar sociologii confunda, citez, „corelatia cu cauzalitatea”. Daca nu imbratisezi neoliberalismul cu tot ce vine el: terapie de soc, un somaj sa ne mai trezim, o mica goana dupa avere etc., ei bine suferi de „pseudo-intelepciune maligna a la Iliescu” si esti sub „dictatura mediocritatii in gandire si spirit”.

Domnul Postelnicu nu sufera de aceasta mediocritate, pentru ca, ne arata in articolul din Capital de aceasta data, „in primavara lui 2006 am impartit o felie de tort cu John Thain, …pe atunci seful celei mai mari burse din lume- New York Stock Exchange”. Articolul arata de fapt cum respectivul Thain a fost dat afara dupa pierderi uriase la banca pe care o conducea, unde dealtfel isi decorase biroul cu un milion de dolari.

Coreland cele doua articole descoperim cauzalitatea trista a tranzitiei est-europene: milioane de oameni au fost dati afara pentru ca feliile de tort ale americanilor, vest-europenilor sau chiar ale coruptilor locali sa fie mai groase. Si ca birourile lor sa fie mai pufoase.

Care este confuzia dintre corelatie si cauzalitate? Ideologia neoliberala a dus la slabirea oricaror bariere din calea unor companii interesate numai de profit si deloc de soarta oamenilor si a comunitatilor in care intrau. Politicienii finantati de afara au fost cei mai necrutatori cu taxele si cei mai iubitori de investitori straini.

Intr-un final, te poti intrebi ce mai au de castigat anumiti jurnalisti romani sa isi mentina aceasta imagine de campioni ai capitalismului si ai gandirii limpezi si intransigente. Pesemne vreo ambasada, vreun institut cultural, vreun post de consilier.

Somajul este cauza multor cazuri de violenta in familie, de divorturi sau chiar de omoruri sau alte tragedii . Nu este nici o ingustime sau mediocritate in a alege sa sacrifici eficienta si mai ales profitul pentru a nu distruge vietile unor oameni, oricate argumente macroeconomice ti s-ar turna.

Omul din imaginea mai jos -inclusa de Time Magazine in topul celor mai bune fotografii din 2008- a lucrat pentru banca Wachovia din SUA insa cand a fost dat afara sotia l-a parasit si a ales sa se inscrie in armata.

yip_271

Reclame
  1. m-ai atins si m-ai miscat.adanc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: