Ciprian Domnisoru

Prigoana rezolva criza

In Criza, Guvernul PD-L- PSD, Somaj on ianuarie 22, 2009 at 8:24 pm

Planul anti-criza facut de guvernul Tariceanu a fost abandonat iar noul plan intarzie sa apara. Pe site-ul guvernului puteti vedea in schimb la ultimele stiri poze de la consfatuirile doamnei Udrea sau citi transcrierea discutiei dintre Boc si Nasul de la B1. Si oricum, nu veti afla mare lucru nici din presa despre cum intarzie programul de guvernare, pentru ca, nu-i asa, a scos Saftoiu chifteaua.  

De ce s-ar agita totusi cineva? Criza e la ei, americanii sunt de vina, capitalismul e de vina, lacomia si iresponsabilitatea unora e de vina, asa cum spunea Obama la inaugurare. Nu? Nu.

„Daca citesti prea mult si uiti de cele lumesti, impozite, taxe si alte cele, te cam duci la vale. Se pare ca demnitarii Planetei au citit foarte mult in ultima perioada si de aceea au ajuns intro criza economica financiara globala”, asa explica Prigoana criza. Lui George W. i-a citit Condoleeza dar lui Prigoana cine sa-i citeasca? Bahmuteanca?

Sa-i lasam pe cei care ne guverneaza deocamdata. Criza in Romania inseamna in primul rand presiuni asupra indicatorilor economici. FMI nu critica SUA ca da 800 de miliarde unor companii care au incalcat etica profesionala si legea, ci critica tarile fragile pentru deficite. In timpul acesta, SUA isi permit sa isi finanteze deficitul prin emisiune monetara. Cititi aici cum in 2008, un an cu crestere economica negativa, masa monetara a crescut cu 10% in SUA.

Dupa alarma cu prabusirea sistemului de pensii, Basescu a sunat ca de obicei sirena dupa momeala unor economisti de la Comisia Europeana care amenintau ca Romania va avea un deficit de 7.5% dupa niste calcule facute pe un buget fictiv. Concluzia: sa concediem 20% din bugetari (din ministere), anunta guvernul azi. Sa casapim orice exces bugetar. Sa nu mai cumparam nimic, sa suspendam, sa anulam, sa amanam.

In timpul asta, tarile civilizate cresc cheltuielile guvernamentale, nationalizeaza pe rupte si se gandesc la planuri de reducere a somajului.

Romania a mai facut greseala sa reduca cheltuielile publice in 1997-1998, cu ocazia crizei de atunci si a prezentei FMI. Concluzia? Adolescentii de acum de-abia stiu sa citeasca iar doctorii romani cauta o tara unde sa nu mai fie platiti de parca ar fi renuntat la scoala la 14 ani.

Din ce se stie totusi despre planul anti-criza pana acum, se pare ca doua masuri au impact direct asupra contributiilor sociale:

-Subventionarea de la buget a contributiilor sociale ale angajatorilor (microintreprinderi) pentru salariile de maxim 1000 de lei.

-Scutirea de la plata contributiilor sociale a firmelor care trimit oamenii in somaj tehnic, insa nu mai mult de trei luni.

Daca disponibilizarea a 20% din angajatii din ministere nu incurajeaza somajul, iata ca trebuiau masuri suplimentare, cum ar fi stimularea reducerii activitatii sau subventionarea unor intreprinderi care platesc oamenii prost.

Inca odata vedem ca PD-L este un partid burghez a la Prigoana, care cand se gandeste la criza nu se gandeste la experientele a sute de mii de someri ci la stimularea micilor fabrici de inghetata. Deja vad salariati trecuti pe cartea de munca cu 9 milioane si contracte de alta natura pentru restul banilor, ca sa profite de masura respectiva. Si vad si multe companii mari, care vor trata oamenii cum trateaza stocurile: va inchid aici trei luni, si daca mai e nevoie de voi deschidem poarta si va folosim, ca statul oricum ne incurajeaza. 

Planurile anti-criza pe gustul lui Prigoana, campeonul businessului local, risca sa aduca insa poporul la Realitatea, in calitate de protagonist, asa cum s-a vazut in Islanda, Bulgaria si in tarile Baltice.

 Si, trebuie sa recunoastem, actualul guvern ar fi haios cu Boc in frunte la o saritura pe geam ca in anii vremurile bune din ’91-’92.

Reclame
  1. […] somajului tehnic. Aceasta masura fusese anuntata de PD-L de cand se elabora programul de guvernare. Cititi aici. Dar cum nu se prevedea, ne vom imprumuta cu sume nevisate pentru a sustine […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: