Ciprian Domnisoru

Handicapatii ma handicapeaza

In Asistenta sociala, Beneficii, Uncategorized on ianuarie 12, 2009 at 10:35 pm

Nu va speriati de titlu, este doar titlul unei poezii de Adrian Paunescu, din care citez:

„Fiecare suferinta pe care o vad la ei

Mi-o transfera si nu mai pot scapa de ea”

Asa simt si directorii Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap: handicapatii ii handicapeaza.

ANPH a dat un ordin in Decembrie anul trecut pentru cresterea contributiei medii lunare pentru persoanele din centrele rezidentiale pentru persoane cu handicap de zece ori, de la 170 de lei la 1724 de lei incepand de la 1 ianuarie. M-as ruga sa fie o greseala de tipar, insa ordinul de pe site-ul ANPH, www.anph.ro, este destul de clar. Il gasiti aici. Vechea suma data din 2003, ce-i drept, insa cu orice estimare de inflatie, cum se ajunge la o crestere de 1000%? Ce estimare a fost nerealista, cea din 2003 sau cea din 2008?

Cum bine sesizeaza Romania Libera (mai putin partea ca ar fi vina guvernului Boc- directoarea Badea e numita anul trecut dupa ce vechiul director fusese destituit si …numit subprefect liberal de Hunedoara), nici oamenii care au ajuns in aceste centre nici familiile lor nu isi pot permite sa dea 400 de euro pe luna.

Dar, o sa ziceti, daca atata costa? Ce poti sa faci? Nu e usor sa asiguri cazare masa ingrijire pentru 340 de oameni cu handicap. Ma intreb ce servicii or fi totusi incluse, pentru ca doctorii si asistentele au salarii cu care nu si-ar putea permite sa fie internati in aceste centre.

Sa facem un calcul. 340 de persone ori 12 luni ori 400 de euro. Total:1 632 000 de euro.

Sa ne uitam un pic si la alte activitati ale ANPH. Puteti citi in Cotidianul cum fonduri nerambursabile de 292.000 de euro , destinate ajutorarii persoanelor cu handicap, au fost date in 2006 unor ONG-uri, pentru achizitii de terenuri. Politia a investigat, directorul ANPH Silviu Didilescu si-a dat demisia. Cititi mai multe aici

Din alt articol din Cotidianul aflam ca o finantare ANPH a mers la o crama din comuna Vartescoiu din judetul Vrancea. Cu 150.000 de euro deschizi o crama, angajezi persoane cu handicap si „cine se va descurca bine dupa cursuri va fi angajat la noi” (asa zicea patronul cramei). Iarasi mai multe aici

Concluzia? Politia ancheteaza angajati ANPH, s-au cheltuit in ultimii ani un milion de euro pe proiecte anchetate de Curtea de Conturi, fostul director a fost demis si numit subprefect (ordinea celor doua actiuni fiind una normala in Romania), iar noua directoare, Elena Roxana Badea, a hotarat sa mareasca de zece ori costul intretinerii unor persoane bolnave, aflate in spital. Cam atat a facut Roxana Badea, pentru ca la mijlocul lunii decembrie anul trecut a cerut „eliberarea la cerere” din functie, la cateva zile dupa ce semnase ordinul buclucas. 

Nu stiu inca sursa finantarii – pentru ca este clar ca acei oameni nu-si vor permite sa plateasca 400 de euro, cert este insa ca ei vor plati mai mult din pensiile lor si-asa mici.

Fondurile pentru proiecte au destinatia sfanta: proiecte, nu se poate atinge nimeni de ei.

Ramane insa problema actualizarii bruste a costului. Cum putea intretinerea unei persoane cu handicap sa coste 1 milion 700 pe luna acum patru ani si 17 milioane acum? Cand aflu o sa postez, probabil va conta cine va fi numit director la ANPH acum dupa „eliberarea din functie la cerere” a inlocuitoarei directorului anchetat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: