Ciprian Domnisoru

Mircea, fa-te ca te pensionezi !

In Beneficii, Guvernul PD-L- PSD on ianuarie 7, 2009 at 8:34 pm

Noroc cu prezenta actorilor in categoria celor atinsi de ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul in sectorul public: subiectul a avut timbrul necesar. Hotnews s-a mobilizat si are doua articole bune, despre ce a insemnat de fapt pensionarea anticipata in Romania si despre cum se plafoneaza sau interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat in alte tari. In rest, ..as cauta un citat dar fiecare actor intervievat a avut unul mai bun si mai muscator.

Ion Caramitru: Stăm pe loc, fraţilor. Trebuie să ne păzim libertatea. Cei care au arme să nu se joace cu ele, poftiţi aici sus în clădire. Nu vă mai jucaţi, nu vă mai jucaţi. S-ar putea să avem nevoie de armele astea pentru mai tîrziu. Cine ştie unde mai sînt duşmani care mai trebuie anihilaţi. Staţi liniştiţi. Veniţi cei care aveţi arme, veniţi sus. Lăsaţi armata să păzească

(fragment transcris din scenele de la TVR de la Revolutie, redate in cartea lui Mihai Tatulici „Revolutia Romana in Direct” gasiti mai multe pe http://mariusmioc.wordpress.com/)

Iata ca la 18 ani de la Revolutie, securistii din studiou au salariu si pensie, militarii din studioul TVR au salariu si pensie, actorii din studiou au salariu si pensie. Si toti o pierd cu aceasta ordonanta.

„Totul a pornit de la militarii şi foştii securişti care au pensii uriaşe cumulate cu salarii pe măsură. Aici e problema, nu în teatre. Ar trebui ca o astfel de lege să fie dată în mod diferit pentru fiecare categorie socială în parte. Pentru că un actor are maximum 2000 de lei pensie, de 4-5 ori mai puţin decât un ofiţer sau un securist” , spune Caramitru. Judecati si singuri: merita Caramitru de 4-5 ori mai putin decat un ofiter sau un securist?

Decizia guvernului Boc vine sa corecteze o practica ce dureaza de ani buni: pensionarea si revenirea la locul de munca. Ce este gresit in asta? Nimic. Pensia acordata pentru vechime in munca recunoaste tocmai asta: un stagiu de x ani in munca. Odata stagiul completat, individul se vede absolvit de marea responsabilitate de a fi contribuit x ani si este liber sa incaseze pensia. La fel cum este liber sa se reangajeze.

Pensionarea anticipata a fost solutia guvernului Vacaroiu pentru a masca somajul si a ocoli restructurarea si disponibilizarile. Legea 2/ 1995 crestea perioada de pensionare anticipata de la 2 ani la 5 ani ceea ce crestea brusc numarul pensionarilor.

Mai cu pensionarea anticipata, mai cu pensionarea cu certificat medical falsificat (13% din pensionarii romani sunt pensionati pe caz de boala sau accident – chiar cunoscandu-l pe dorel din reclame iti dai seama ca cifra e exagerata), sistemul de pensii romanesc a devenit o catastrofa chiar si pentru standarde europene.

Anularea cumulului salariu si pensiei in sectorul public este o solutie in genul limitarii salariilor directorilor de intreprinderi la 48 de milioane de lei (vezi postul Postul cald) : sectorul public se indeparteaza din ce in ce mai mult de cel privat si are toate sansele sa devina o pepiniera de incompetenti. Pensionarii care lucreaza acum in sectorul public se vor orienta catre sectorul privat. Astfel institutiile statului vor pierde oameni cu experienta si ii vor inlocui cu cine stie ce tineri speriati de recesiune care aleg o slujba sigura pe 12 milioane la stat.

Nu este nimic gresit in cumulul pensiei si a salariului in sectorul public. Daca un angajat din sectorul privat vrea sa continue sa lucreze pentru firma la care a lucrat toata viata, poate foarte bine sa incaseze si salariul si pensia, care este dreptul lui in baza contributiilor.  De ce ar fi diferit la stat? „Un act de dreptate, moral; sange proaspat in sistem; economii bugetare” (Boc); „Luau si pensia si salariul, ceea ce e profund incorect” (Ponta) justifica guvernantii decizia. 

Reguli de limitare a venitului din pensie si salariu in sectorul public sunt prezente in toata lumea. Ele sunt insa o nedreptate si o discriminare a angajatului din sectorul public. Doar pentru ca statul a platit, in calitate de angajator, contributiile la bugetul asigurarilor sociale nu ii da dreptul sa limiteze venitul pensionarului care alege sa lucreze doar pentru ca este si administratorul pensiilor. Cum ar fi ca firma privata care te angajeaza dupa pensionare sa iti ia din pensie pentru ca iti da si salariu?

Astfel de reguli au aparut la inceputul sistemelor de pensii, cand statul platea pensia militarilor. Fiind un venit de inlocuire pentru cei care renuntasera la slujbe sa mearga la razboi era oarecum normal sa inceteze la reangajare. Practica s-a extins pentru ca astfel statul stimula functionarul sa ramana angajat cat mai mult. In plus, astfel de practici au fost in mare voga in state neoliberale, unde reforma sectorului de pensii incepea tocmai cu limitarea veniturilor angajatilor sectorului public. 

In Romania  inegalitatea veniturilor militarilor fata de restul angajatilor tine tot de modul in care s-a facut restructurarea armatei romane in perioada pre-NATO. Guvernul Boc nu face decat sa sanctioneze militarii sau minerii pentru modul prost in care s-a facut reforma unor domenii.

 

Reclame
  1. […] spuneam si in postul Mircea, fa-te ca te pensionezi !, decizia de interzicere a cumulului pensiei si a salariului este discriminatorie pentru angajatii […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: