Ciprian Domnisoru

Esti in forma?

In Bunastarea on ianuarie 4, 2009 at 1:40 pm

Sa iti calculezi indicele de sanatate mintala nu este foarte greu:

Raspunde cu : tot timpul- 5p, cea mai mare parte a timpului- 4p, mai mult de jumatate din timp-3 p, mai putin de jumatate din timp- 2p, cateodata- 1p, niciodata-0 p la afirmatiile:

1- Ma simt vesel(a) si sunt in toane bune.

2-Ma simt calm(a) si relaxat(a).

3- Ma simt activ(a) si in forma.

4- Ma trezesc simtindu-ma fresh si odihnit.

5- Viata mea este plina de lucruri care ma intereseaza.

Dupa ce adunati raspunsurile, inmultiti cu 4. Romanii au in medie 54, sunt pe penultimul loc in Europa. Marea Britanie are 61, aproape de Cehia si Franta, 62. Nordicii sunt cei mai sanatosi, pe la 70.

Facandu-mi testul acum, dupa Sarbatori, sunt la 100. Fac pariu ca dupa prima saptamana de munca va cobori brusc. Si totusi relatia dintre indicele de sanatate mintala si munca multa nu este atat de clara: Conform Eurostat si Eurofound, romanii lucreaza la fel de mult ca britanicii (41.7 ore romanii, 41.4 ore britanicii) si totusi sunt la pamant. La polul opus, francezii muncesc cel mai putin din Europa, 37.7 ore si sunt la fel de intregi ca britanicii. Mai multe date aici. Exista insa o relatie intre orele suplimentare si depresie– sansele de a face o depresie cresc de la 7% la 12%  cand muncesti peste program.

Cand romanii erau ocupati cu guvernul si cozonacii, pe 17 decembrie, Parlamentul European respingea proiectul Comisiei de extindere a saptamanii de lucru la peste 48 de ore pe considerente de periclitare a reconcilierii vietii de familie cu viata profesionala. Pe buna dreptate, romanii deja munceau cel mai mult din Europa, unii chiar mai mult de 48 de ore. Studiul Eurofound arata ca mai mult de jumatate din barbatii din Romania si 34% dintre femei muncesc mai mult de 48 de ore pe saptamana. Romanii muncesc astfel cel mai mult din Europa. Ar trebui sa fim elogiati in loc sa fim tratati drept hotii Europei si drept pericole, nu?. De fapt cam suntem infractori:  in medie 40% dintre angajati si angajatori incalca Codul Muncii romanesc, care interzice munca mai mult de 48 de ore pe saptamana. Adresati-va Inspectoratului Teritorial de Munca daca vreti sa le faceti angajatorilor o surpriza inainte sa fiti dati afara din cauza recesiunii !

Romanii dealtfel muncesc mai mult de 48 de ore in tari care se lafaie la 36-37 de ore. Romanii din afara muncesc si in weekend, fara asigurare, fara contract, oricat ar fi nevoie. Stiu ce vor: sa isi intretina familia, o casa (mai mare), o masina (mai buna), o plasma (mai mare). Motivatia Parlamentului European- reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie pare justificata uitandu-ne la zecile de mii de copii si batrani ramasi in urma in Romania. Sau la cazurile Raluca Stroescu- Ernst& Young sau Mina Petrila, unde minerii lucrau sambata pentru a castiga un ban in plus.

De ce ar trebui totusi sa puna cineva o limita prin lege la cat poti munci? Dupa cum ziceam, daca iti lasi copilul nesupravegheat pentru ca esti tot timpul la munca esti un parinte neglijent. Daca iti periclitezi sanatatea pentru munca e ca si cand iti periclitezi sanatatea fumand: este rolul societatii sa te avertizeze si sa iti puna bariere. Dar daca esti tinar si talentat si vrei sa te afirmi? Poate iti trece. Dar in orice caz este o forma de vanitate sa consideri munca ta la corporatie un exercitiu de genialitate care sa necesite 10-11 ore pe zi.

Decizia PE vizeaza mai mult angajatorii: cel putin la nivel formal nu poti munci un emigrant mai mult de 48 de ore pe saptamana, indiferent din ce tara bananiera provine. Sau nu poti profita de est-europenii nevoiasi cand la tine in tara sunt legi stricte.

Pentru romani ultimii 4-5 ani au insemnat o perioada de crestere economica record: de la angajatul firmei de creditare care avea zeci de dosare la lucratorul pe santier, tot mediul privat lucra peste program. Dincolo de presiuni din partea angajatorului, managerului sau a colectivului de spalati de creier care ramaneau peste program, era pur si simplu de munca.

Recesiunea va schimba complet situatia, unele firme putand sa reduca chiar programul oficial. Sub spectrul disponibilizarilor, angajatorii se pot folosi insa de frica pierderii locului de munca pentru a stimula ramanerea peste program. Recesiunea va aduce si dificultati la plata creditelor, ceea ce va stimula angajatii sa lucreze ore suplimentare sau in weekend.

Si acum, inainte sa ne intoarcem la munca, ne putem delecta cu un articol scris de un student american care nu intelege cum de munceste mai mult decat orice european, chiar decat un roman si nu are asigurare medicala, concediu, ore suplimentare platite , etc. Cititi aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: