Ciprian Domnisoru

Corturi in oras

In Asistenta sociala, Uncategorized on decembrie 29, 2008 at 9:02 pm

Trec in fiecare zi in drumul spre munca pe langa un lung bulevard plin de cersetori. Ii stiu, i-am vazut in afara programului cand discuta ca o echipa de producatori TV, nu incurajez cersitul si nu le-am dat vreodata ceva. Astazi insa a fost foarte frig si cererile lor au fost mai vocale decat de obicei.

Nu toti cersetorii sunt persoane fara adapost si nu toate persoanele fara adapost sunt cersetori. Exista estimari ca ar fi 15.000 de persoane fara adapost, 5.000 in Bucuresti.

Mor in fiecare an 300 in Bucuresti, mai ales iarna, (cf. Institutului de Medicina Legala) randurile insa cresc. Odata ajuns in strada, salvarea este sa ai un act de identitate si sa iti gasesti o slujba. 60% din persoanele fara adapost nu au un act de identitate valabil. Tinand cont de piata imobiliara din Romania, chiar cu act si loc de munca vei muri in strada sau, daca ai loc, intr-un centru de adapost. 

Vrei sa ajuti niste oameni sa nu moara de frig in strada, nu stii cum si undeva te gandesti ca isi merita soarta. Sunt respingatori, alcoolici, au ajuns acolo unde au ajuns intr-o tara in care toata lumea e proprietara, toata lumea mai nou are un loc de munca. Mai mult, problema zilei sunt romanii fara adapost din Italia si Spania. Ei ne strica imaginea.

Cum poti sa ajuti oameni de care te temi, care in mod clar au tulburari psihice sau pot deveni violenti? Exista printre ei, sigur, un numar mare de alcoolici, bolnavi mintal, fosti detinuti. Exista insa si persoane care au ajuns in strada pentru ca au fost escrocate, nu au facut fata cheltuielilor in calitate de chiriasi sau au pierdut un divort si nu s-au putut pune pe picioare. rezumat-doctorat-badea-victor

Poti sa lasi primaria sa se ocupe. Bunaoara Gheorghe Stefan (alias Pinalti)  a aprobat finantare de 24.000 de euro de la primarie pentru a completa una europeana de 100.000 de euro pentru a transforma un bloc parasit in adapost dupa ce anul trecut au murit noua oameni fara adapost in Piatra Neamt. Proiecte de acest gen cu finantare Phare au aparut in toata tara.

Intre timp, in Bucuresti Oprescu a instalat intr-o parcare de la Spitalul Universitar 13 containere. Detalii aici Cu cinci ani in urma tot Oprescu instalase corturi la spital, cand era director. Initiativa cu corturile este in mare voga in Franta, Detalii aici.corturi-persoane-fara-adapost

Sau poti lasa guvernul sa se ocupe. Hotararea de Guvern din nr 197 din febr 2006 prevedea un plan pe trei ani, cu buget de 36.500.000 de RON, pentru crearea a 50 de centre sociale de urgenta pentru aproximativ 10.000 de persoane fara adapost.

Sau in fine ONG-uri: Samusocial, finantat de multinationale din programele lor de CSR si cu parteneri guvernamentali, reuseste sa ofere ajutor de urgenta, prin echipaje mobile, un centru de adapostire si un cabinet medical.

In fine, ce poti face personal? Cativa ani in ghena blocului meu s-a adapostit o familie. Au plecat cand a luat foc blocul de la un resou nesupravegheat de-al lor. Pe vremea aceea pre-audi a6 masinile de pompieri inca mai puteau intra pe strada mea si totul a fost bine. Familia mea a dat haine si mancare unei persoane fara adapost care statea intr-o parcare. Nu putem sti daca el fura din masinile din parcarea respectiva, dar credeam ca le pazeste.

Experienta directa de a ajuta o persoana fara adapost nu este intotdeauna un succes si exista dupa cum am vazut ONG-uri si initiative locale.  Poti dona (vezi linkul Samusocial) sau deveni voluntar.

Exista insa si posibilitatea de a da haine groase si mancare unor persoane fara adapost. Cel mai important insa este sa tratezi persoanele fara adapost, chiar si cele mai respingatoare, ca niste fiinte umane. Sa iei atitudine in cazurile in care sunt batjocorite sau batute- sau, daca nu vrei sa intri intr-o scena de mahala sau sa fii fugarit de noua dreapta cand vezi astfel de cazuri pe strada poti sa o faci cand citesti articole de genul „Oprescu baga boschetari in conserve” in Gandul sau auzi pareri de genul ‘sa-i omoram pe toti”, desi probabil scena de mahala nu te va ocoli.   

Sau poti sa donezi un cort..

Reclame
 1. Draga Ciprian,
  Felicitari pentru initiativa de a pune in discutie in spatiul public problematica sociala, care este, cu siguranta, domeniul cel mai putin prezent in blogosfera.
  Mult succes cu planurile profesionale si viziteaza-ne si pe noi la http://www.asistentasocialabucuresti.wordpress.com.

  Cosmina SIMIEAN
  Director general
  Directia Generala de Asistenta SOciala a Municipiului Bucuresti

 2. About the AuthorI’m a music fiend. There is no life worth living without music in it.I have a soft spot in my heart for just about every type of music, but I especially love unddigroune/rndie rock, New Wave 80s, folk, electronic, and old school hip hop. In general I cover the newer music for The Giant Panther, with John being the expert on the classics, but there are few bands out there we both don’t love.

 3. with certainty regarding the relevance of present optional subjects in the changed pattern unless UPSC’s formally notifies about the changes.However, both Pub Ad and Pol Sc are relevant subjects considering the changed pattern. You can go with either. Between Pub Ad and Pol Sc, the former is shorter in course length than the latter.Regards,Rau’s IAS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: