Ciprian Domnisoru

Mamelor, vi se pregateste ceva

In Beneficii, Uncategorized on decembrie 25, 2008 at 5:56 pm

Hotnews anunta astazi Click aici ca Marian Sarbu, noul ministru al Muncii, a anuntat ca vrea sa schimbe „legea pentru mame” (care?) si sa limiteze indemnizatia pentru mame (care?) la 2-3 salarii medii pe economie, care ar fi de 1327 de lei cf. INS. 

Stirea e festiva, cu sentimente de Craciun atasate imaginii negative a unui egalitarist cu antecedente- Marian Sarbu.

Romania este in fapt, alaturi de Bulgaria, unul dintre cele mai generoase state din lume in privinta concediului maternal si a concediului pentru ingrijirea copilului. Concediul maternal este de 18 saptamani in Romania-cea mai lunga perioada din Europa, alaturi de Danemarca si de Cipru- iar beneficiul reprezinta 100% din salariul mamei.

Ceea ce Ministrul Sarbu discuta este concediul de ingrijire a copilului, care dealtfel lipseste cu desavarsire in multe state si care in Romania este de doi ani. In Norvegia aceasta perioada este de un an, spre exemplu.

Romania si Bulgaria au perioade mari de concediu de ingrijire a copilului pentru ca serviciile publice sau private de ingrijire a copilului sunt limitate. In plus, acest concediu este un stimulent demografic in tari cu natalitate scazuta.

Pana la 1 noiembrie 2008 acest concediu de doi ani insemna pentru parintele care ramanea acasa un beneficiu platit de la bugetul de stat de 600 de RON, indiferent de venitul prealabil.

Aceasta prevedere s-a schimbat inainte de alegeri , la 1 noiembrie 2008, prin introducerea unei optiuni pentru parinte, cea de a alege sa primeasca 85% din venitul realizat cu 12 luni inainte de nasterea copilului (initiatoarea a fost Lavinia Sandru, sustinuta de Ana Birchall din PSD). Aceeasi prevedere, cu 80%, fusese respinsa in iunie 2008 de Parlament, din motive de lipsa de fonduri.

Dincolo de criza economica, intentia ministrului de a plafona beneficiul intre aproximativ 2000 si 3000 de RON mentinand optiunea de 85%  si minimul de 600 de RON este una normala.

Majoritatea tarilor care ofera concediul de ingrijire a copilului au astfel de plafoane: 307 euro in Germania, 1200 in Austria, nu mai mult de 70% din dublul salariului minim in Ungaria, 40% din salariul realizat in ultimii doi ani in Cehia (considerabil mai putin decat cei 85% in cazul Romaniei), 364.194 de NOK in Norvegia.
Mai multe date aici

In fine, de ce totusi sa existe o limita ? Mamele cu salariu mult mai mare decat limita impusa ar fi nedreptatite?

In primul rand exista argumentul lipsei de fonduri. Apoi argumentul faptului ca un plafon de 3.000 de RON nu este atat de mic. Apoi cel al redistribuirii, desi in acest caz este putin probabil ca sumele contribuite de mamele cu venituri mari pana la 30-35 de ani sa acopere 85% din salariul lor pe doi ani.

Dincolo de orice alte argumente legate de egalitatea de sanse, de argumentul utilitarist ca sumele ar trebui redistribuite acolo unde este mai mare nevoie de ele- in familiile foarte sarace, etc., ramane argumentul ca Romania ar deveni astfel cea mai generoasa tara din lume in privinta concediului pentru ingrijirea copilului.

Inainte sa fim invadati de mame suedeze, trebuie sa analizam si consecintele unui concediu de ingrijire a copilului de doi ani: parintele s-ar reintegra greu in munca, s-ar crea presiuni asupra bugetului de stat si a pietei muncii pe masura ce tot mai multi parinti ar alege sa petreaca cei doi ani alaturi de copilul nou-nascut, etc.

Fata de situatia de dinainte de noiembrie 2008, alegerea ministrului Sarbu de a pastra optiunea de 85% din venit, fie ea si plafonata, este un efort bugetar si o masura in favoarea parintilor, nu in defavoarea lor, cum sugera articolul de mai sus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: